Kadıköy Belediyesi ve Kalamış Körfez Lions Kulübü işbirliğiyle “elektrikli ve elektronik atıklar” konusunda bilgilendirme çalışması yapıldı.
Kadıköy Belediyesi ve Kalamış Körfez Lions Kulübü işbirliğiyle “elektrikli ve elektronik atıklar” konusunda bilgilendirme çalışması yapıldı. Çalışma kapsamında üniversite öğrencileri önce eğitim aldı sonra halkı bilgilendirdi.
Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Gürbüz ENGİN
Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve Kalamış Körfez Lions Kulübü önderliğinde başlatılan “Elektrikli ve Elektronik Atıkların Geri Kazanımı Bilgi ve Bilinçlendirme Çalışması” 10 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirildi.
Çeşitli üniversitelerden Çevre Mühendisliği bölümünde okuyan Lions bursiyeri öğrencilerin de katıldığı program, Göztepe Otosanayi girişindeki Kadıköy Belediyesi’ne ait E-Atık Getirme Merkezi’nde yapılan sunumla başladı. E-Atıklarla ilgili teknik bilgilerin verilmesinin ardından Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Atık Yönetim Merkezi Koordinatörü Perihan Giray tarafından, e-atıklarınsisteme katılımıyla ilgili bilgilendirme sunumu yapıldı. Slayt gösterisiyle yapılan sunumun ardından Lions üyeleri ve öğrenciler aldıkları eğitim doğrultusunda Bağdat Caddesi’ndeki Boyner Mağazası önünde e-atık broşürleri dağıtarak halkı bilinçlendirme çalışması yaptılar.
“KAYIT DIŞI TOPLAMA YAPANLARA VERMEYİN”
Mayıs 2012 tarihinde yayınlanmış olan “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği” sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından e-atıkların yasal çerçevede toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması için belediyeler görevlendirildi. Kadıköy Belediyesi de bu kapsamda e-atıklarla ilgili bir yönetim planı hazırlayarak konutları bilgilendiriyor ve görsel materyallerle konunun anlatımı destekleniyor.
Aynı yönetmelikte tüketicilerin sorumlulukları da belirtiliyor. Buna göre tüketicilerin elektrikli ve elektronik atıklarını diğer evsel atıklardan ayrı toplamaları ve kayıt dışı toplama yapanlara vermemeleri gerekiyor.
E-ATIKLAR İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞINA ZARAR VERİYOR
Kullanım süresini tamamlamış elektronik ve elektrikli cihazların oluşturduğu atık grubuna elektronik atık ya da kısaca e-atık deniyor. Günlük hayatta kullandığımız TV, çamaşır ve bulaşık makinesi, buzdolabı gibi büyük ev aletleriyle; bilgisayar, cep telefonu, oyuncak vb. kullandığımız pek çok cihaz bir süre sonra atık statüsü kazanıyor.
Üretimde bulunan ağır metal (kurşun, cıva, kadmiyum) ve toksik maddelerden dolayı, doğru bir şekilde ayrıştırılıp bertaraf edilmediği takdirde, su ve toprağa karışarak insan ve çevre sağlığı üzerinde ciddi tehdit oluşturuyor. Fakat doğru yöntemlerle geri kazanıldığında ülke ekonomisi için çok büyük bir değer anlamına geliyor. Bunun için kamuoyu bilincini arttırarak, evsel elektrikli ve elektronik atıkların tek bir merkezde toplanması, ağır meral içermeleri nedeniyle de Geliştirme Merkezi’nde ayrıştırılması ve yasal çerçevede kontrollü bir şekilde bertaraf edilmesi gerekiyor.