Kadıköy Belediyesi, UNESCO tarafından kentlerin ırkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı ile mücadele politikalarını iyileştirmek amacıyla kurulan Avrupa Irkçılık Karşıtı Kentler Ağı’na (ECCAR) 2019 yılında katılmıştı. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da ECCAR’ın Aralık 2021’de Fransa’da yapılan son genel kurulunda oybirliği ile Kadıköy Belediyesi’ni temsilen yönetim kuruluna seçilmişti. Bu yıl ECCAR Genel Kurulu 13 - 14 Ekim günlerinde Alan Kadıköy’de gerçekleştirildi. Genel Kurula İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, ECCAR üyesi Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, ECCAR Başkanı Benedetto Zacchiroli, UNESCO temsilcisi Konstantinos Tararas, akademisyenler ve STK temsilcileri katıldı.
KUBAL BAŞKAN YARDIMCISI SEÇİLDİ
Kadıköy Belediyesi Meclis Üyesi Dr. Ayfer Yazkan Kubal, üye kent belediyelerinin oy birliği ile ECCAR Başkan Yardımcısı seçilerek yeni bir görevi üzerine aldı. İtalyan Başkan Benedetto Zacchiroli’nin diğer başkan yardımcıları Barselona (İspanya) Belediyesi’nden Ana Isabel Rodriguez, Nancy (Fransa) Belediyesi’nden Patricia Daguerre Jacque ve Heidelberg (Almanya) Belediyesi’nden Danijel Cubelic oldu.
UNESCO - ECCAR Başkan Yardımcısı seçilen Dr. Ayfer Yazkan Kubal, bu ağın şehirler arası iyi örneklerin paylaşılması ve insanlık tarihi boyunca yaşanmış olan acıların sarılması için önemli bir platform olduğunu söyleyerek, “Her toplumun kendi coğrafyasının ve tarihinin getirdiği sorunlar farklı olsalar da bazı ortak noktalarının olduğu yadsınamaz. ECCAR, Avrupa’nın kolonyal tarihinin diğer ülkelerde ve kendi ülkelerinde özellikle siyahların yaşadığı ayrımcılığı şiddetle yok etmeye çalışırken, Avrupa’da görülen İslamofobi ile de mücadelede yer alıyor. UNESCO’nun gücünün Kadıköy Belediyesi ile buluştuğu bu platformda eşit vatandaşlık ve vatandaşa eşit hizmet ana temadır.” diye konuştu.
AYRIMCILIĞA KARŞI KURULDU
Avrupa Irkçılık Karşıtı Kentler Ağı (ECCAR), UNESCO tarafından 2004 yılında kentlerin ırkçılık, ayrımcılık ve zenofobi (yabancı düşmanlığı) ile mücadele politikalarını iyileştirmek amacıyla şehirlerin tecrübelerini paylaştığı bir ağ oluşturmak üzere kuruldu. ECCAR, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Kültürlerarası Aksiyon İçin Birlik (UNITED), Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı (European Union Agency for Fundamental Rights-FRA) gibi çeşitli uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmalar yürütüyor. Ağ, şehir hayatında ayrımcılığa uğrayan grupların yerel yönetimler tarafından güçlendirilmesini ve şehirlerin birbirlerinin tecrübelerinden faydalanmalarını amaçlıyor.