Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen iki büyük deprem Hatay, Adıyaman ve Gaziantep'in de içinde olduğu 10 ili etkiledi. Depremin ardından afet bölgesine destek olmak için yardım kampanyaları başladı. Belediyeler, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, dernekler, vatandaşlar dayanışma ruhu ile yardım çalışmaları yürüttü. İstanbul Eczacı Odası da deprem haberinin ardından çalışma başlatan kurumlardan bir tanesi.
İstanbul Eczacı Odası, Mecidiyeköy'de yer alan oda merkezi ile Kadıköy irtibat bürosunda afet bölgesine ilaç ve tıbbi malzeme toplama çağrısı yaptı. Çağrıya hemen cevap veren eczacılar, ilaç ve tıbbi malzeme desteği verdi. Bu iki merkezde afet bölgesine en hızlı şekilde ilaçları ve tıbbi malzemeleri gönderebilmek için hummalı bir çalışma yürütülüyor.
“SAHRA ECZANELERİNE VE HASTANELERE ULAŞACAK”
Tuzla’dan gelerek yardım çalışmasına katılan eczacı Osman Tosun, deprem bilgisini aldıkları andan itibaren oda olarak hemen çalışma başlattıklarını söyledi. Osman Tosun, “Gönüllü destek ekipleri kuruldu. İstanbul Eczacı Odası olarak İstanbul genelinde eczacılarımızın yardımlarını bir merkezde toplayıp afet bölgesine koordineli bir şekilde en kısa sürede ulaştırmayı amaçladık. Mecidiyeköy'deki oda merkezimiz ile Kadıköy irtibat bürosuna gelen yardımlar, tutanak altına alındı, tasnifleri yapıldı, korunaklı olabilecek şekilde en iyi şekilde paketlendi. Doğru adreslere sağlıklı bir şekilde ulaşması için çalışma yürüttük. Çalışmanın çatı koordinasyonunu Türk Eczacılar Birliği yapıyor. Bizim yardımlarımızı Türk Eczacılar Birliği teslim alıyor. Kurulan sahra eczanelerine ve ihtiyaç olan hastanelere ulaştırıyor.” ifadelerini kullandı.
2 BİN ECZANE ÇALIŞAMAZ DURUMDA
Osman Tosun, “Ameliyat ipliğinden, damar yolu açmada kullanılacak malzemeler kadar her şeye ihtiyaç var. Ağrı kesiciler, tansiyon, diyabet, kalp, astım, koah, böbrek yetmezliği, diyaliz ilaçları var. Havalar soğuk ve kar yağışı altında uzun süre geçirdiler. Buna yönelik grip ve soğuk algınlığı ilaçları da var. Bu ilaçların hepsini tasnif ettik, mevsim koşullarından etkilenmeyecek şekilde paketledik. Afet bölgesindekilerin vakti çok kısıtlı. O yüzden koliyi açtıklarında hemen yerleştirilebilecekleri şekilde bir çalışma yaptık. Şu an bölgede 2 bin civarında eczanenin açılamaz durumda olduğu bilgisi var. O yüzden ne kadar çok noktaya ulaşabilirsek çok iyi olacak. Çalışmaları raporlayacağız. Hayati bir konu. Örgütümüzün hafızasında kalacak. Bölgeden gelecek yeni ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden çalışma başlatacağız.” diye konuştu.
“İLACA KAVUŞMALARINI İSTİYORUZ”
Çalışmalara Ataşehir Örnek Mahallesi’nden gelerek destek veren eczacı Güzin Kumoğlu da şunları söyledi: “Hipertansiyon grubu, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlardan getirdim. Orada ilaca çok ihtiyaç var. Amacımız en hızlı şekilde ilaca ulaşmalarını sağlamak. Burada ilaçların tasnifini yapıyoruz. Bu çalışma orada hizmet veren arkadaşlarımızın hastalara ilaçları en kolay şekilde vermelerini sağlayacak. Tasnif yapmazsak bunlar orada çöp olabilir.”