Eczacılardan İlaç Fiyat Kararnamesi'ne tepki

İstanbul Eczacı Odası 14 Mayıs Eczacılık Günü öncesi İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi karşısındaki Efeoğlu Eczanesi'nin önünde basın açıklaması yaparak İlaç Fiyat Kararnamesi’ne tepki gösterdi

12 Mayıs 2022 - 13:00

İstanbul Eczacı Odası 14 Mayıs Eczacılık Günü öncesi 6 maddeden oluşan bir reçete paylaştı. Söz konusu reçetede, halkın ilaca erişiminde devasa sorunlar yaratan İlaç Fiyat Kararnamesi’nin eczaneleri iflasa sürüklediğine dikkat çekildi.

Söz konusu reçetede, bulunamayan ilaçlar sorununun devam ettiği, halkın ilaca erişiminde devasa sorunlar yaratan İlaç Fiyat Kararnamesi'nin eczaneleri iflasa sürüklediği iddia edildi. Halkın sağlığının, ilacının, dermanının güvencesi olan, her gün 1.5 milyon civarında insana hizmet veren 27 bin eczanenin bugünkü ekonomik koşullarda yaşamasının mümkün olmadığına dikkat çekildi. 

"BIÇAĞIN KEMİĞE DAYANDIĞI YER ÇOKTAN AŞILDI"

Açıklamayı okuyan İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu adına Başkan Pınar Özcan şunları dile getirdi: “Sağlık sisteminin hem maddi hem manevi yükünü her gün sırtında taşıyan eczacılarımız için artık bıçağın kemiğe dayandığı yer çoktan aşılmış durumdadır. İlaca ve tedaviye ulaşımda kilit noktada olan biz eczacıların yüksek fedakarlıklarıyla bugüne dek gelen ilaç hizmetinde yaşanan sorunlar, artık altından kalkamadığımız hale gelmiş durumdadır. Euro kuru nedeniyle ülkemizde pek çok ilaçta hala piyasada bulunamama sıkıntısı yaşanıyor. Maliyetlerinin karşılanmadığı gerekçesiyle, pek çok ilaç firması ürettikleri veya ithal ettikleri ilaçları ülkemize ya hiç getirmiyorlar ya da o ilaçları kullanmak zorunda olan hastaların ihtiyacını asla karşılamayan miktarlarda piyasaya veriyorlar. Biz bütün bunları söylerken bizi dinlemiyorsunuz, bu yüzden şubat ayında yaptığınız zamdan 2 ay sonra 508 kalem ilaca tekrar zam yapmak zorunda kaldınız. Sayın Bakan, eğer biz eczacılar ilaç yok diyorsak yoktur. Yine pek çok ilaçta, üretici firmalar devlete yapmayı taahhüt ettikleri indirimi uygulamaktan vazgeçiyor, bu yük ekstra bir ödeme olarak yine hastanın sırtına yükleniyor. Ve bu ilaçların sayısı gün geçtikçe artıyor. Her geçen gün hastanın ilacını alabilmek için ödemek zorunda kaldığı rakam artıyor.”


ARŞİV