Edebiyatçılar ve Yayıncılar Sorunlarını Konuştu

CHP, düzenlediği bir sempozyumla edebiyatçıların ve yayıncıların sorunlarını masaya yatırdı

20 Şubat 2015 - 10:43

GÖKÇE UYGUN

FOTOĞRAFLAR: GÜRBÜZ ENGİN

CHP Kültür ve Sanat Platformu, ‘’Edebiyatçıların, Yayıncıların Sorunları ve Çözüm Önerileri’’ başlıklı bir sempozyum düzenledi. 13 Şubat Cuma günü Kadıköy Belediyesi Tarih Sanat Edebiyat Kütüphanesi’nde (TESAK) gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan eleştirmen, yazar, CHP Kültür ve Sanat Komisyonu sorumlusu Hikmet Altınkaynak, toplumların gelişmişliklerinin sadece ekonomik durumları ile belirlenemeyeceğini, devletlerin kültür ve sanat alanına yatırımlarının da bir ölçüt kabul edildiğini söyledi. Altınkaynak, Atatürk’ün ‘’Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür’’ sözünü anımsatarak, kültür ve sanatın;  sağlık, barınma, eğitim gibi temel yaşam haklarından biri olduğunu vurguladı. Altınkaynak, ‘’Devletler kültür sanata yön veremezler. Ancak birey ve kurumların sanat yapmasını destekleyebilirler. Devletin kültür sanat hayatındaki rolü, sanatçının özgürlüğünü sağlamaktır. Ama maalesef ki günümüz Türkiye’sinde bu böyle değil. Temiz siyasetin doğru bilgiye ve devrimci-yaratıcı sanatçılara ihtiyacı var. Dolayısıyla bu sempozyumdan çıkacak veriler, sadece kültür sanat alanının değil siyasetin de yol göstericisi olacak’’ dedi.
 
‘’SANAT DÜŞMANLIĞI VAR’’
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, bu sempozyumun, önemli bir kültür sanat merkezi olan Kadıköy’de düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Nuhoğlu, ‘’Heykellere ucube denen, yazarların basılmamış kitaplarıyla baskı altında tutulduğu bir dönemdeyiz, sanat düşmanlığı yapılıyor. Sanata olumsuz bakıyorlar çünkü sanatın toplumda değişim ve gelişim sağlayacağını biliyorlar’’ diye konuştu. CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, CHP’nin parti programında kültür sanatın desteklenmesi, bu alandaki sivil toplum örgütlerine katkı sunulması, yerel yönetimlerin kültür sanat yatırımlarına özendirilmesi konuları yer aldığına vurgu yaparak, hem merkezi hem yerel yönetimlerin kültür sanata gerekli altyapı desteğini sunmaları gerektiğini ifade etti.
 
‘’ÖZGÜRLEŞTİREN SANAT İSTEMİYORLAR’’
CHP Genel Başkan Yardımcısı, Kültür Sanat Platformu Kurucu Başkanı, eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş da, CHP olarak Türkiye’nin gelişmesini ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel gelişmeler olarak bütün halde ele aldıklarını anlatarak, şunları söyledi; ‘’Bunlardan biri eksikse, sanatçılara özgürlük yoksa,  çağdaş bir ülke olmaz. Maalesef iktidar ifade özgürlüğünü kısıtladı. Şimdi de tek adam yönetimine geçmek istiyorlar. Bunun herkese zararı olacak ama en çok da kültür sanat alanında sorunlar yaşanacak. İfade özgürlüğü ve yaratıcı özgürlük olmazsa kültürel gelişme de olmaz. İktidar, kendi dünya görüşüne uygun şeyleri sanat kabul ediyor, Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne uzanan sanatı yok sayıyor. Hayata anlam katan, özgürleştiren sanat istemiyorlar. Biliyorsunuz önümüzde önemli bir seçim süreci var. CHP’nin seçim bildirgesinde kültür sanat başlığı olacak. Bu ve bunun gibi düzenleyeceğimiz sempozyumlar da bize içerik sağlayacak. Bu görüşleri Ankara’ya taşıyacağız.’’
Açılış konuşmalarının ardından 2 oturum halinde yapılan sempozyuma geçildi. Edebiyatın ve yayın dünyasının sorunları’’ başlıklı ilk oturumu CHP PM üyesi, Sivas katliamı kurbanlarından şair Metin Altıok’un kızı, yazar Zeynep Altıok Akatlı yönetti. Bu oturumda şair, yazar, yayıncı Turgay Fişekçi, çevirmen Doç. Dr. Betül Parlak ve Can Yayınları sahibi Can Öz birer konuşma yaptı. Eleştirmen, yazar, yönetmen Vecdi Sayar’ın yönetimindeki  ‘’Yazar ve yayıncı örgütlerinin çözüm önerileri’’ konulu oturumda ise BESAM Genel Başkanı Esen Arslandoğan, TYB Genel Sekreteri Kenan Kocatürk, PEN Türkiye 2. Başkanı Halil İbrahim Özcan ile TYS temsilcisi Hakkı Zariç görüşlerini dile getirdiler.
 
''Edebiyatçılar dipsiz kuyuda…''
CHP Kültür ve Sanat Platformu, ‘’Edebiyatçıların, Yayıncıların Sorunları ve Çözüm Önerileri’’ başlıklı bir de kitapçık hazırladı. Yazarların sorunlarına bakışlarının anlatıldığı kitapçıkta yer alan yazarlardan bazılarının görüşleri şöyle:
 
 Turgay Fişekçi: Edebiyatımızın en önemli sorunu, edebiyat alanının edebiyat değerleri taşımayan unsurlarca işgal edilmiş olması. Edebiyat değerlerini taşımayan yazar ve yayıncılar, edebiyatı edebiyat olmaktan çıkarıp, ticari bir uğraşa dönüştürmüşlerdir
 
Tuncer Cücenoğlu: Edebiyatçıların en önemli sorunu ülkemizde gerçek bir demokratik ortamın olmaması, bu nedenle de eleştiriye tahammülü olmayan ikitidardakilerin edebiyatçıları/yazarları düşman ve hatta vatan haini gibi görmelerinden kaynaklıdır.
 
Müge İplikçi: Temel hak ve özgürlüklerin sürekli kısıtlandığı bir ortamda, çoğul düşünceyi işaret eden sanat ve kültür ruhunun giderek boğulmasına şaşmamak lazım. Öz sorunuz hala aynı; demokratik hak ve özgürlükler! Bunların temel oluşturamadığı bir ülkede sanat ve kültürün varlığı da şaibeli ve netameli bir varoluşu işaret ediyor.
 
Feyza Hepçilingirler: Türkiye’de edebiyatın yaşadığı en büyük sorun nitelik kaybı… Çalakalem yazılan kitapların çok satılıyor olması ne yazık ki bir çok hevesliyi de bu türe bir şeyler karalamaya yönlendiriyor. ‘Edebiyat dünyası’ diye sözedilebilecek bir alan kalmadı.
 
Ayşe Kilimci: Ülkemizde edebiyatın da edebiyatçıların da sorunları kördüğüm. Dipsiz bir kuyuda bağırıp duruyoruz, balçık sesimizi yutuyor. Ses ilettik sanıyoruz, ne işiten var ne duymaya niyetli olan…


ARŞİV