Efsane havacı Hürkuş, artık Kadıköy'de uçuyor!

Kadıköylü gökyüzü kahramanı Vecihi Hürkuş ve hayatını havacılığa adayan tüm tayyareciler adına Kadıköy Belediyesi tarafından Kızıltoprak'ta yaptırılan anıt törenle açıldı.

09 Mayıs 2013 - 11:40
Kadıköylü gökyüzü kahramanı Vecihi Hürkuş ve hayatını havacılığa adayan tüm tayyareciler adına Kadıköy Belediyesi tarafından Kızıltoprak'ta yaptırılan anıt törenle açıldı.
Başkan Öztürk, ‘Kendisi de bir Kemalist olan Hürkuş’un heykelinin, Atatürk ilkelerinin kalesi olan Kadıköy'de yükselmesi bizim için büyük onur’ dedi.

Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Gürbüz ENGİN

Kadıköy’ü heykellerle süsleyen Kadıköy Belediyesi, bu kez de adı az bilinense de kıymeti yüksek bir gökyüzü kahramanı olan Vecihi Hürkuş'un anıtını yaptırdı. Kendini “Türk Havacılığının çalışmak için çırpınan hizmetkârı” diye tanımlayan, havacılık tarihimizin efsane ismi Hürkuş adına hazırlanan anıt 5 Mayıs Pazar günü düzenlenen törenle açıldı. “Genelde kahramanlar tutuklanıp hapse atılırken, biz bugün burada-kendisi kabul etmemiş olsa da-bir kahramanın heykelini açıyoruz” diye sözlerine başlayan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, şunları söyledi: “Vecihi Hürkuş bir simge. O’nu gelecek nesillere tanıtmak ve aktarmak için bu anıtı yaptırdık. Bu ülkede kahramanlar hapse atılıyor ama ülkeye silah sıkanlar manşetlere taşınıyor. Oysa Hürkuş, ülkesi için tüm varlığını ortaya koymuş. Maalesef son günlerini gerektiği gibi geçirmemiş, sahip çıkılmayan pek çok kahraman gibi vefat etmiş. Öte yandan bu anıtta eksik olan astsubay kelimesi de ekleyeceğiz. Bu ülkede hizmet etmenin, kahraman olmanın rütbesi yoktur. General olur satarsınız, astsubay olur kahraman olursunuz! Generali de astsubayı da sivili de yazarı da rektörü de bizim için önemli yeter ki ülkesini sevsin, Atatürk ilkelerini korusun. Bu anıt hepimizin ortak dileklerini birleştiriyor.”
 
KADIKÖY’DE ÖLÜMSÜZLEŞEN HÜRKUŞ...
Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği (TVHMD) Başkanı Bahadır Gürer, Vecihi beyin ilk’lerini tek tek sıralayarak ve havacılığımıza yaptığı katkıları anlatarak, anıtın yapımında emeği geçen herkese şükranlarını sundu. Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği İstanbul Şube Başkanı İbrahim Koldamca, Hürkuş’un, o yıllarda, 50 yılını havada geçiren tek astsubay pilot olduğunu belirterek, Hürkuş’u Kadıköy’de ölümsüzleştiren Başkan Öztürk’e teşekkür etti. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ise tören alanında 3. havalimanına Hürkuş’un adının verilmesi için açılan imza kampanyasına değinerek, “Bu haklı talebi destekliyorum. Bu imzaları çoğaltın, ben de bu konunun Meclis'teki takipçisi olayım” diyerek herkesi imza vermeye çağırdı. Hürkuş'ın kızı Gönül Hürkuş Şarman ve ABD ile Suudi Arabistan'dan gelen torunlarının da katıldığı törende, anıtı yapan İzmir’li ekibe ve Bahadır Gürer'e (Ersal Yavi, Derya Ersoy Dağdeviren, Zafer Dağdeviren, Ali Yaldır, İlhami İlhan) plaketleri sunuldu. Vecihi Hürkuş fotoğrafları sergisinin de açıldığı tören, Grup Turkuaz konseriyle sona erdi.
 






ARŞİV