Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) yayınladığı yeni rapora göre, Türkiye üst orta eğitim (lise) harcamalarında 40 ülke arasında 38. sırada.
OECD raporunda Kolombiya, Meksika ve Türkiye'nin öğrenci başına yıllık 5 bin dolardan az harcama yaptığı, buna karşılık Lüksemburg'un yaptığı harcamanın hemen hemen 25 bin dolar seviyesinde olduğu ifade edildi. OECD ülkelerinde öğrenci başına yapılan yıllık harcamanın ortalaması, genel üst orta öğretimde ortalama 11 bin 400 dolar, meslek liselerinde ise 13 bin 200 dolar seviyesinde.
İlk ve ortaöğretim, OECD ülkelerinin birçoğunda zorunlu. Zorunlu temel eğitimin 12 yıla çıkmasıyla birlikte okullaşma oranı hızla yükseliyor. Bu nedenle öğrenci başına harcama azalıyor. Her bir öğrenci için 6 ile 15 yaş arasında yapılan harcamanın OECD ortalaması 112 bin dolar. Avusturya, Danimarka, İzlanda, Lüksemburg ve Norveç’in bu yıllarda öğrenci başına yaptığı yıllık harcama 150 bin doları geçerken, bu meblağ Kolombiya, Romanya ve Türkiye’de 50 bin doların altında.
OKUMAYANLAR VE ÇALIŞMAYANLARIN ORANI YÜZDE 33.3
Ülkemizdeki diplomalı işsiz sayısı tüm araştırmalarda dikkat çekiyor. Bir yanda kalifiye eleman ihtiyacı devam ederken bir yandan da işsizlik sorunu büyüyor.
Rapora göre Türkiye eğitim hayatından çalışma hayatına geçişte olumsuz bir görünüm sergiliyor. 18-24 yaş grubunda ne eğitimde ne de iş hayatında olanların oranı, Türkiye'de diğer birçok OECD ülkesine kıyasla yüksek. OECD ülkelerinde bu ortalama yüzde 15 civarındayken Şili, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Türkiye ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nde söz konusu gençlerin payı yüzde 25'ler seviyesine çıkıyor. Türkiye'de ne eğitim ne de iş hayatında olanların oranı, 25-29 yaş grubunda da bir hayli yüksek. Lise diplomasına sahip oldukları halde eğitime devam etmeyen ama çalışma hayatına da dahil olmayanların toplama oranı yüzde 33,3.