Ehliyet sınavlarında yeni düzenleme

Sürücü kursları ve ehliyet sınavıyla ilgili yönetmelik değişti. Yeni düzenlemeyle birlikte kurs kayıtlarından sınav sürelerine kadar birçok konuda değişiklik yapıldı

21 Temmuz 2024 - 14:57

Ehliyet almak isteyenleri yakından ilgilendiren direksiyon sınavı düzenlemesi Resmî Gazete'de yayımlandı. Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'le beraber teorik ve uygulamalı sınavlarda birçok değişiklik geliyor.

SINAV SİSTEMİNDE NELER DEĞİŞTİ?

Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan yönetmeliğe göre, direksiyon eğitimi dersi sınavları, il veya ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin belirlediği ve ilgili mevzuata göre onay alınmış 2 farklı rotanın bulunduğu güzergahta yapılacak. Bu değişiklikle birlikte sınavların daha gerçekçi koşullarda yapılması ve sürücü adaylarının trafikte daha hazırlıklı olmaları hedefleniyor.

Yapılan düzenleme ile sürücü adaylarının eğitimi ve sınavları için kullanılan otomobillerin standartları da yenilendi. Bu standartlar, eğitim kurumlarının tamamında birbirine benzer araçlar bulundurmalarını sağlayacak. Böylelikle vatandaş, hangi sürücü kursuna giderse gitsin benzer otomobilleri kullanmayı öğrenecek.

Bunlara ek olarak; sürücü adayları artık daha fazla direksiyon eğitimi görecekler. Bu bağlamda; A1 ve A2 sınıfı ehliyet alacaklara 10 saat, B sınıfı ehliyet alacaklara 12 saat, C ve E sınıfı ehliyet alacaklar için 25 saat, D sınıfı ehliyet alacaklar için 30 saat direksiyon eğitimi verilecek. Böylelikle vatandaşın araçlara ve trafiğe daha fazla alışması sağlanacak.

Teorik sınavlar sonucunda başarılı olan kursiyerlerden kendi isteğiyle kaydını sildirenler ile direksiyon eğitimi dersi sınavlarında başarısız duruma düşenler, 3 yıl içerisinde yeniden kursa kayıt yaptırdıklarında teorik eğitim ve sınavlardan muaf tutulacak.

Muvazzaf askerlik görevi, hamilelik, doğum veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunanlar, sınav haklarını dondurarak mazeret süreleri bitiminde kalan sınav haklarını kullanabilecek.

Sınavlarda, komisyonların veya diğer görevlilerin çalışmasını tehdit, hakaret veya zor kullanarak engelleyen ya da engellettirenler, başkasının yerine sınava girenler veya girmeye teşebbüs edenler ile kendi yerine başkasını sınava sokan veya buna teşebbüs edenler 5580 sayılı kanun kapsamında 5 yıl süre boyunca yapılacak sınavlara katılamayacak.

SINAV SAATLERİ DEĞİŞİYOR

Sınavlar 07.00-18.00 yerine 07.00-21.00 saatleri arasında yapılacak ve her kursiyer için 35 dakikalık olan uygulama sınav süresi 40 dakikaya çıkacak.  Sınavlar, sınav yürütme komisyonunca sınav günü sabahı yapılan toplantıda çekilen kura ile belirlenen güzergahta gerçekleştirilecek.

Sınavlarda başarı gösteren kursiyerler, elektronik ortamda düzenlenen Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Sertifikasını e-Devlet sistemi üzerinden alabilecek.

SAHTECİLİĞİN ÖNLENMESİ HEDEFLENİYOR
Kurslara kayıtlarda ise yeni tip Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ibrazı zorunluluğu getirilecek. Sahada yaşanan sıkıntıların giderilmesi, sahteciliğin önlenmesi amacıyla kayıt esnasında kurs tarafından kursiyerin fotoğrafı çekilecek, sisteme aktarılarak kursiyerin fotoğraf ve bilgilerin kendine ait olduğuna ilişkin teyidi alınacak. Kursiyer için düzenlenen fatura da Özel MTSK Modülüne işlenerek, mali bakımdan kayıt dışılığın önüne geçilecek.

Direksiyon eğitimi dersinin ilk 4 sınavı sonunda başarısız duruma düşenlerden isteyenler, ikinci 4 sınav hakkını kullanmak üzere başka bir kursa nakil yapılabilecek.


ARŞİV