Ehliyet ve pasaport alımında yeni dönem

Pasaport ve sürücü belgeleri artık nüfus müdürlüklerinden veriliyor. Kadıköy İlçe Nüfus Müdürü Nebahat Özdemir, yoğunluk nedeniyle cumartesi günleri de vatandaşlara hizmet verileceğini söyledi

17 Nisan 2018 - 15:45

Vatandaşlar, pasaport ve sürücü belgelerini nisan ayı başı itibariyle nüfus müdürlüklerinden almaya başladı. Bugüne kadar Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan pasaport ve sürücü belgelerine ilişkin iş ve işlemler, 28 Mart’ta düzenlenen törenle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredilmişti.  Bu kapsamda pasaport ve sürücü belgeleri, nüfus müdürlüklerinden verilmeye başlandı.  Vatandaşlar söz konusu işlemlerini, ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezinden veya “randevu.nvi.gov.tr” internet adresinden randevu aldıktan sonra nüfus müdürlüklerine giderek yaptırıyor.Kart ücretleri ile harç ve defter bedellerini banka şubelerine yatıran vatandaşların nüfus müdürlüklerine verdikleri fotoğraf, parmak izi ve imza, bütün işlemler için geçerli kabul ediliyor. Pasaport, ehliyet ve kimliklerin hazırlanmasında yerli yazılımlar kullanılıyor. Uygulamayla 503 olan pasaport başvuru noktası 761’e, 596 olan sürücü belgesi başvuru noktası ise 680’e çıkarıldı.

CUMARTESİ GÜNLERİ DE AÇIK

Ancak vatandaşların yoğun talebi ve ikametgah kısıtlaması olmaması nedeniyle merkezi ilçelerde yoğunluk yaşanıyor. Kadıköy  İlçe Nüfus Müdürlüğü de en yoğun kurumlardan bir tanesi. Kadıköy İlçe Nüfus Müdürü Nebahat Özdemir’in verdiği bilgilere göre günde 600 ila 700 vatandaşa hizmet veriliyor. Özdemir, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ile pasaport ve sürücü belgesi hizmetlerine ilişkin iş ve işlemlerin zamanında sonuçlandırılması amacıyla, 31 Ekim 2018 tarihine kadar hafta içi akşam normal mesai saatinden 1 saat(18.00’e kadar) ve cumartesi günleri 09.00 – 17.00 saatleri arasında fazla çalışma yapılacağını da söyledi.

ESKİ KİMLİKLER 2020’YE KADAR GEÇERLİ

Kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgelerinin tek yerden verilmesinin doğru bir karar olduğunu ifade eden Özdemir, şu bilgileri paylaştı: “Yeni sistemle beraber vatandaşlarımız tek merkezden bütün belgelerini alabilecekler. Ama kurumumuzun fiziki ve teknik koşulları iş hızının yavaşlamasına neden oluyor. Personel eksiğimiz de var. Çeşitli kurumlardan destek amaçlı personel geldi ama bizim daha kalifiye personele ihtiyacımız var. Elimizden geldiğince vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz. Kadıköy çok merkezi bir ilçe olduğu için birçok kişi işlemlerini burada yaptırmak istiyor.”

Eski kimliklerin 2020 yılına kadar geçerli olduğu bilgisini veren Özdemir, şu uyarılarda bulundu: “İkametgah, nüfus kayıt örneği alacak vatandaşlarımız e-devlet üzerinden bu belgeleri alabilirler. Acil pasaport ihtiyacı olmayanlardan ve mevcut kimliğini kullanabilenlerden ricamız çok acele etmemeleri. 2020’ye kadar vakitleri var. Kimliklerini kullanabiliyorlarsa biraz daha bekleyebilirler.”


ARŞİV