Ekrem İmamoğlu, Fikirtepe’de: “Tümüyle yanlış başlamış bir iş"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile birlikte Fikirtepe’de incelemelerde bulundu. İmamoğlu, “Fikirtepe, tümüyle yanlış başlamış bir iş” dedi ve Bakanlığın da dahil olduğu yeni bir yapı kurulması gerektiğini söyledi

14 Ekim 2020 - 13:25

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ile birlikte Fikirtepe’de incelemelerde bulundu. Mayıs ayında İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, yıllardır kentsel dönüşüm konusunda tartışmaların yaşandığı Fikirtepe’de, yaşayanların itirazlarını karara bağlamış beş ada, altı parselde mülk sahibi istemediği müddetçe müteahhitlerin iş yapmasını engellemişti. Bununla birlikte müteahhitlerin mülkü, sahiplerin elinden alarak kentsel dönüşüme tabi tutmasının da önüne geçilmişti.

İmamoğlu, inceleme sırasında yaptığı açıklamaya “Fikirtepe, tümüyle yanlış başlamış bir iş. Aslında her bileşenin hatası var” diyerek başladı ve şöyle devam etti: “Bu işi koordine eden o dönemin erkleri. Büyükşehirle başlamış, sonra bakanlığa geçmiş. O dönemlerde ilçe belediyesi yok sayılmış. Ama bugüne geldiğimizde, etrafa baktığınızda, dünyada böyle devlet eliyle yapılmış trajedi var mıdır; yoktur. Şimdi biz diyoruz ki; bugün çözüm bulmamız lazım. Burada insanlar zamanında, ‘Ne kadar çok daire alabilirim’ sevdasına düşmüş olabilir. Buna bakanlıklar veya müteahhitler zemin hazırlamış olabilir; neyse, olan olmuştur. Önerimiz nettir: Bakanlıkla, sayın Bakanla bizzat görüşerek, sayın Kadıköy Belediye Başkanımız irtibatları kurarak, biz aynı şekilde irtibatlarımızı kurarak, ortak mücadele hususu oluşturma konusunda bir işbirliği önerimiz oldu. Heyet belirledik. Ankara’ya gittik. Konuşuldu.”

“BURADA YENİ BİR YAPI KURALIM”

Fikirtepe ile ilgili Bakanlığa ilettikleri çağrıların hala cevaplanmadığının altını çizen İmamoğlu, “Farkındaysanız, şurada yüz metrede bile muhtarımız ayrı dert yanıyor, vatandaşımız ayrı dert yanıyor. KİPTAŞ kendini savunuyor çünkü bakanlıkla sözleşmesi var. Kadıköy Belediyesi’nin eli kolu bağlı. İBB’nin yapacakları zaten belli, yetki olarak alanı değil. Biz dedik ki, ‘Bu kadar karmaşaya gerek yok. Buraya bir yapı kuralım. Burayı bakanlık yönetsin. İçerisinde İBB, Kadıköy Belediyesi, KİPTAŞ ve onunla ilgili kurumlar, muhtarı, buranın sivil toplum kuruluşları, burada bu işleri yapan müteahhitler olsun.Burada bir işbirliği mekanizması kurulsun. Kademe kademe her sorunu beraberce çözelim. Biz, kendimizi olayın dışına asla atmıyoruz; tam aksine içine girmek istiyoruz.” dedi.

“Ne yazık ki, bir netice alamayınca, bir saha gezisi ihtiyacı duydum. Çünkü burada acil yapılması gereken işler var” diyen İmamoğlu, şöyle devam etti: “Benim istirhamım, sayın Şehircilik Bakanı, ilgili kurum yöneticilerinin, bizlerin bu dediğim öneri doğrultusunda burada herkesin içinde olduğu bir mekanizma kuralım. Şu an İstanbul’da, Türkiye’de nelere para harcanmıyor ki? Buradaki trajedi, yanlış yönetilme mekanizmasıyla ne yazık ki devlet eliyle yapılmış. Dolayısıyla biz bunu hep beraber çözebiliriz. Buna gücümüz yeter. Vatandaşlarımızın dahi fedakarlık yapması lazım belli konularda. Yani 10 daire olsun, 20 daire olsun hesabı bitmiştir. Bir şekilde fedakarlık yapılmalıdır, anlamlı ve mantıklı. Benzetmekte hata olmasın ama ortada kalan cenazeyi her birlikte kaldırmamız lazım. Onun için de bugün buradayım, buradan da çağrımı yapıyorum. Umarım hızlıca bir dönüş olur ve bu mekanizmayı Fikirtepe’de kurarız.”

GAZHANE FAALİYETE GEÇİYOR

İBB Başkanı İmamoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı ve beraberlerindeki İBB bürokratları Fikirtepe inceleme gezisinin ardından eski Gazhane binalarının bulunduğu Hasanpaşa’daki bölgeye giderek restorasyon çalışmalarını inceledi. Burada çocuklar için oluşturulmuş aktivite alanı, tiyatro salonu, sergi salonu, otopark, kültürel aktiviteler için ayrılmış geniş meydan gezildi. 2014 yılından beri alanın restorasyonu için uğraşan yetkililer, çalışmaların hızlandırıldığı ve yakın zamanda faaliyete geçeceği bilgisini paylaştı.

KÜRTÇE OYUN YASAĞINA YANIT

İmamoğlu, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı’nın Şehir Tiyatroları’nda oynanması planlanan Kürtçe tiyatroyu yasaklaması hakkında da konuştu: “Bahsettiğimiz ne? Bir Kürtçe oyun. Tiyatro oyunu. Düşünsenize; bu ülkenin koca bakan yardımcısı, 16 milyonluk kentin koca valisi açıklama yapıyorlar. Neymiş efendim; ‘Terör örgütü propagandası yapılacakmış.’ Yani şimdi akıl mı okuyorsunuz, tahminde mi bulunuyorsunuz, ne yapıyorsunuz? Soruşturma açılacakmış. İnanın tiyatro deyimi ile bu kadar komik bir bahanenin son perdesi. Başka bir şey daha söyleyeyim: Aynı oyun, Devlet Tiyatroları tarafından oynanmış 2014 yılında. Bu oyun, Kürtçe olarak aynı grup tarafından en az 20-30 kez oynanmış. 3-4 yıldır oynuyorlar. Bakın ne diyorum? Dario Fo'nun, -dünya edebiyatının önemli bir ismi İtalyan- bu oyunu, Devlet Tiyatroları tarafından oynanmış. Türkçe oynanmış. Şimdi Kürtçe oynanacak. Ne farkı var? O bakımdan, çok yanlış bir iş, çok kötü bir tarif yapılmış. Yargıya gidecekmiş. E gitsin. Yargıda göreceğiz bakalım ne olacak?”


ARŞİV