Emekçiye 1 Mayıs armağanı: Biber gazı, tazyikli su

Taksim’e çıkmak isteyenlere polisin gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahalesi sonucu onlarca kişi yaralandı.

02 Mayıs 2013 - 15:03
İstanbul Valiliği, 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nı yeniden emekçilere kapatınca kent gaza boğuldu. Taksim’e çıkmak isteyenlere polisin gaz bombaları ve tazyikli suyla müdahalesi sonucu onlarca kişi yaralandı. Ulaşımda getirilen geniş kısıtlamalar nedeniyle kentte hayat durdu. TKP ise 1 Mayıs’ı Kadıköy’de kutladı.
 
Semra ÇELEBİ
 
İstanbul Valiliği, Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlamasını yayalaştırma inşaatını gerekçe göstererek yasaklayınca meydandaki son üç yıllık izinli ‘bayram’ görüntüleri yerini eski çatışma manzaralarına bıraktı. Taksim’e çıkan tüm yollar polisçe kapatıldı, toplu ulaşım iptal edildi, Galata ve Unkapanı köprüleri, kapakları kaldırılarak erişime kapatıldı. Taksim’e çıkmak isteyenlere bol bol biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi. Gaz bombaları ara sokaklarda evlere, hastane bahçelerine kadar atıldı. Çok sayıda kişi yaralandı. 1 Mayıs’ın bilançosu 2 ağır yaralı, 72 gözaltı ve 2 bin kapsül gaz bombası oldu. Mecidiyeköy Meydanı’nda polis TEM’den itibaren araç girişlerini kapattı. Polis müdahalesi sabah erken saatlerde başlarken meydanda bulunan otobüs duraklarının camları belediye tarafından söküldü. Meydandan Taksim’e doğru ilerlemek isteyen gruplara sık sık biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edilerek ilerlemeleri engellendi. 
 
ŞİŞLİ SAVAŞ ALANI, HASTANEYE DE GAZ 
Sabahın erken saatlerinden itibaren yollar kapandığı için Şişli’ye dışarıdan kimse giriş yapamadı. Ancak bazı gruplar geceden DİSK binasının önüne gelerek sabahladı. Şişli’de ilk gaz saat 09.00 civarında atılmaya başlandı. Polis gördüğü her topluluğa gazla müdahale etti. Burada polisle gruplar arasında yaklaşık 3 saat çatışma yaşandı. Polisin TOMA aracıyla müdahalesinde gazeteciler de yaralandı. Polisin müdahalesi sonrası bazı gruplar Şişli Etfal Hastanesi’nin bahçesine ve içine girdi. Polis hastaneye sığınan göstericilere tekrar müdahale etti. Polisin gaz bombası ve tazyikli su kullandığı müdahalede hastanede bulunan çok sayıda hasta ve hasta yakını da etkilendi. Hasta yakınları polise tepki gösterdi.
 
MAHALLELİDEN DESTEK
Cevahir AVM’nin arka sokaklarından Şişli Camii önüne ulaşmaya çalışan gruplar da polis müdahalesi karşısında barikatlar kurup direnmeye çalıştı. Polisin yoğun gaz bombaları karşısında zor anlar yaşayan eylemcilerin imdadına mahalle halkı yetişti. Evlerinden ve dükkânlarından eylemcilere limon ve su atan mahallelinin bu davranışı alkışlarla karşılandı. Sık sık “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” ve “Yaşasın dayanışma yaşasın 1 Mayıs” sloganları atıldı.
 
DİSK BİNASINA DA GAZ ATILDI
Şişli’deki DİSK Genel Merkezi önünde toplanan kortej ise Taksim’e yürüyüşe geçerken polis gruba gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti, çok sayıda kişi yaralandı. Bu sırada gazdan kaçanlar DİSK Genel Merkezi’ne sığındı. Ancak içeriye de gaz atıldı. Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman, binaya atılan bir biber gazının başına isabet etmesi sonucu yaralandı. DİSK Genel Merkezi’nin yanındaki bir apartmana da gaz bombası isabet etti. Binadaki gazı tahliye etmek için itfaiye çağrıldı. 
 
TALİMHANE’DEKİ TURİSTLER ŞAŞKIN
Şişli’de polisin müdahalesinin ardından çatışmalar Dolapdere’ye kaydı. Gruplar Surp Agop Hastanesi önünden Taksim’e ulaşmaya çalıştı. Barikat kuran polisin müdahalesi sert oldu. Çok sayıda otelin bulunduğu Talimhane civarında kalan ve bir kısmı elinde bavul, araç arayan turistler yoğun gazdan etkilendi. Dolapdere’den inen gruplar Kasımpaşa yönüne dağılmaya başladı. Grubun molotofkokteylleri ile karşılık vermesi üzerine polis, TOMA’larla su sıktı. Dolapdere’nin ardından Tarlabaşı’ndaki Beyoğlu Emniyet Amirliği’nin önüne kadar ulaşan gruplar polisle çatıştı. 
 
BEŞİKTAŞ ’TA TAM DAĞILIRKEN GAZ 
Beşiktaş’ta Taksim’e çıkışlar için olağanüstü hal ve polisin biber gazlı müdahalesi sabah 07.00’de başladı. Polis Barbaros Bulvarı’nda toplanan grupların önünü kesti. KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, PM üyesi Ercan Karakaş ile 
CHP İl Başkanı Oğuz Salıcı’ya da müdahale edildi. Beşiktaş Çarşı, Akaretler ve Abbas Ağa çevresinde oturanlar yoğun biber gazının etkisinde kaldı. 
Taraftar grubu Çarşı da olayı “Çarşı polise de karşı” sloganlarıyla protesto etti. Saat 13.00 sularında uzlaşma sağlandı. Beşiktaş Meydanı’na ulaşan bin kişilik grup CHP’ye ait araçtan çalınan türkülerle halay çekti, hep bir ağızdan 1 Mayıs marşını söyledi. Kitle çağrıya uyup dağılmaya geçmişken, aniden su sıkıldı, gaz bombaları atıldı. Onlarca kişi sıkılan gaz nedeniyle fenalık geçirdi, bir kısmı CHP otobüsüne taşındı.
 
İKİ KİŞİ AĞIR YARALI, 72 KİŞİ GÖZLATINDA
1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyenlere yapılan müdahaleler sonucu bilanço ağır oldu. 2 bin kapsül gaz bombasının kullanıldığı olaylarda 17 yaşındaki Dilan Alp ve 25 yaşındaki tekstil işçisi Serdal Gül, kafalarına isabet eden gaz bombaları nedeniyle beyin travması geçirdi. İki kişi hala yoğun bakımda. Çok sayıda gazeteci ve 22 polisin de yaralandığı eylemlerde 72 kişi gözaltına alındı.
 
KADIKÖY’DE İZİNLİ 1 MAYIS
Türkiye Komünist Partisi, önceden duyurduğu gibi 1 Mayıs birlik mücadele ve dayanışma gününü İstanbul Valiliği’nin izin verdiği alanlardan biri olan Kadıköy Meydanı’nda kutladı. Yaklaşık 5 bin kişinin bir araya geldiği mitingde hükümetin politikaları “Reddediyoruz” denilerek protesto edildi. Mitinge konuşan TKP MK üyesi Kemal Okuyan, Taksim’de emekçilere yapılan polis müdahalesini kınayarak neden Taksim’e gitmediklerini şöyle anlattı: “ Biz sendika bürokrasisine artık yeter dedik. Hayatımız boyunca inandığımız şeyler için kavga verdik. 2007-2009 yılları arasında Taksim için kafamızı yararken inanıyorduk buna, şimdi soralım Taksim diyenlere, biz bu kalabalığı Taksim’in neresine sokacaktık?
Biz inanmadığımız kavgada yokuz inandığımız eşitlik ve özgürlük mücadelesinde buradayız. Elbette, buradan Türkiye’nin her yerinde 1 Mayıs’ı kutlayan ve Taksim’de 1 Mayıs’ı kutlamak için gerçekten samimi bir mücadele içerisinde olan bütün dostlarıma selamlarımı iletirim.” Miting kürsü konuşmaları ve konserlerin ardından halaylarla son buldu.

ARŞİV