Emekliler: “Açlığa, sefalete, çaresizliğe hayır”

Türkiye’nin sekiz bölgesinde eş zamanlı basın açıklaması yapan Tüm Emeklilerin Sendikası, Kadıköy İskele Meydanı’nda buluştu. ‘Açlığa, sefalete, çaresizliğe hayır’ diyen emekliler, iktidara taleplerini iletti

27 Mayıs 2024 - 11:57

Tüm Emeklilerin Sendikası’nın çağrısıyla 25 Mayıs Cumartesi günü; İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Eskişehir, Burdur, Burhaniye ve Tarsus olmak üzere Türkiye'nin sekiz bölgesindeki emekliler eş zamanlı bir basın açıklaması düzenledi. İstanbul’da, açlığa ve sefalete karşı Kadıköy İskele Meydanı’nda buluşan emeklilerin ellerinde ‘insanca yaşamak istiyoruz’, ‘kök hücre yaşatır, kök maaş öldürür’, ‘emekliye din iman, saraya han hamam’, ‘emeklinin oyu sarayı yenecek’ gibi pankart ve dövizler vardı 

“İKTİDAR EMEKLİLERİ GÖRMÜYOR”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerinin gerçekçi olmadığını vurgulayan sendika, basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Temmuz ayında başta enerji olmak üzere, birçok mal ve hizmete aralıksız gelecek zamlarla kuşatılacağımızın farkındayız. Bu gerçekliğe rağmen yine de iktidarın yoksullaştırma politikalarının devam ettiğini de görüyoruz. İktidar hiç sıkılmadan ve emeklileri görmeyerek, şu kriz koşullarında asgari ücretlilerin maaşlarına zam yapılmayacağını açıklayabildi. Devletin kötü yönetilmesinin faturası emeklilere çıkarılamaz. Emeklilerin gösterecek sabrı kalmadı. İktidarı uyarıyor, emeklilerin susmayacaklarını bir kez daha hatırlatıyoruz”. 

EMEKLİLERİN TALEPLERİ NELER?

Tüm Emeklilerin Sendikası iktidardan taleplerini şöyle sıraladı: “Emeklilerin açlık ve sefalet yasası olarak bilinen, 2008’de uygulamaya konulan ‘SGK Reformu’ yasası terk edilmeli, bilim insanlarının, emekli ve çalışan sendikalarının ve çalışanların katılımıyla sil baştan yeniden hazırlanmalı. Memurlara verilen seyyanen zam bütün emeklilere verilmeli, böylece en düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlenecek şekilde kademelendirme yapılmalı.  Bayram ikramiyeleri harçlık bile değil. Yılda dört kez ve en az asgari ücret düzeyine çıkarılacak şekilde ikramiye ödemesi yapılmalı.  İntibak yasası çıkarılarak eşit koşullarda çalışanların birkaç yıl geç emeklilik nedeniyle hak gaspına uğramaları önlenmeli.  Her türlü sağlık hizmetinden katkı payı kaldırılmalı, sağlık kolayca erişilebilir olmalı. Özel hastane soygunu durdurulmalı, hastaneler kamusal olmalı. Memurlara verilen 12 bin liralık seyyanen artış, acilen tüm emeklilere de ödenmeli”.

EMEKLİLER ANKARA’DA BİR ARAYA GELDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 26 Mayıs Pazar günü Ankara Tandoğan Meydanı'nda, Türkiye'nin 81 ilinden gelen emeklilerin ve emekçilerin katıldığı Büyük Emekli Mitingi düzenledi.Mitingde konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel emekliler için önerilerini sıraladı:

-En düşük emekli aylığı hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlayalım.

-Prim düzenleme katsayısı aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırını hakkaniyetle ölçüde artıralım.

-İntibak yasası çıkararak 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2008 sonrası ayrımları ortada kaldıralım.

-Emeklilerimize ciddi yük oluşturan ilaç katılım paylarını fiyat farklarını muayene ücretlerini mutlaka artık ortadan kaldıralım.

-Emeklinin ortezlerinden protezlerine ayağını kaybetmiş bu vatan için çalışırken, protezi var eskimiş verdikleri para olması gerekenin 30'da 1'i; ortezde protezde en iyisi emekliye hemen ödenmeli.

-Emeklilere sendikal örgütlenme hakkı tanınmalı. Emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalı.

-Kurumların özel sandıklarından emekli olanlar banka gibi kuruluşlar, özel bankaların kendi sandıklarından emekli olanları bayram ikramiyeleri eşitlenmeli, ilaç katkı payları düşürülmeli. Onlara promosyon ödemesi yapılmalı. Emekliler için emekli kart çıkarılmalı.

-Elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 25 ile 40 arasında indirim yapılmalıdır. Emeklilikte kademe bekleyenlerin, staj ve çıraklık mağdurlarının emekli askerlerin sorunları çözülmelidir.

-65 yaş üstü ulaşım sorunu asla bir daha hiçbir emeklimizi rencide etmeyecek şekilde şoför esnafını da düşünerek onları karşı karşıya bırakmadan kanun yoluyla devlet eliyle devletin cebinden çözülmelidir.

-Çalışmak zorunda kalan emeklilerden SGK destek uygulaması kesintisi bitirilmeli.

-Emeklilerin kredi ve kredi kartı borçları bir defaya mahsus bütün faizleri silinerek 5 yıla bölünmeli, bu kamburdan emekliler kurtarılmalıdır.  Vergide adalet mutlaka sağlanmalı, dolaylı vergi kademeli olarak sıfırlanmalı.

 


ARŞİV