Emekliler isyanda

Emeklilerin merakla beklediği zam oranları açıklandı. Ek zam ile birlikte en düşük emekli maaşı 10 bin TL’ye yükseldi. Açlık sınırının altındaki zam oranına emekliler isyan ediyor

17 Ocak 2024 - 13:26

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca emeklinin merakla beklediği maaş zammını açıkladı. SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylıklarına yüzde 5 ek zam yapıldı. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK)  yıllık enflasyonu yüzde 64,77 olarak açıklamasıyla emekli ve memurun zammı da netleşmişti. Açıklamayla birlikte SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 37.57, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına ise yüzde 49.25 oranında zam yapılmıştı. Emekli memurlarla SSK ve BAĞ-KUR emeklileri arasındaki makasın açılması tepkilere neden olmuştu. 16 Ocak Salı günü toplanan kabine toplantısının ardından basına açıklama yapan Recep Tayyip Erdoğan, "Nispeten daha düşük artış alan SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylıklarına ilave yüzde 5 daha artış yapacağımızın müjdesini buradan vermek istiyorum" dedi. Yüzde 5 ilave zam ile birlikte en düşük emekli maaşı 10 bin lira olacak. 

“KABUL EDİLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİL”

2024 yılını emekli yılı olarak ilan ettiklerini açıklayan Erdoğan’a emekliler tepki gösterdi.  Erdoğan’ın açıklamasının ardından TELE 1 TV'ye demeç veren Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, “Asgari ücretin altında bir kök ücret ya da taban ücreti belirlemiş olmaları kabul edilebilir bir şey değil” dedi.

Emekli zammı, TÜRK-İŞ’in  aralık ayında açıkladığı açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarının altında kaldı. TÜRK-İŞ'in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın sonuçlarına göre aralık ayında 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı, 14 bin 431 lira oldu. Yoksulluk sınırı ise 47 bin 9 lira olarak hesaplandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şunları paylaştı: “Tayyip Erdoğan, 2024 yılını "Emekliler Yılı" olarak ilan etti. Ancak, emeklileri açlığa mahkum etti. Erdoğan'ın açıkladığı ilave zam da en düşük emekli maaşını yükselttiği seviye de yetersizdir. Emekliler buna mahkum edilemez. En düşük emekli maaşı asgari ücret olmalıdır.”

 
 

ARŞİV