Emekliler Kadıköy'den ses yükseltti

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve Emekliler Federasyonu (EYT-EF), Kadıköy’de eylem düzenledi. Yapılan basın açıklamasında, “Eğer ekonomi krize girdiyse bunun sebebi EYT’li emekliler değil. Krizin sebebini, kur korumalı mevduata ayrılan trilyonlarda arayın” denildi

04 Ekim 2024 - 11:22

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve Emekliler Federasyonu (EYT-EF), 29 Eylül Pazar günü Kadıköy İskelesi Meydanı’nda bir araya gelerek hükümetin EYT’li emeklileri ekonomik krizin sebebi olarak göstermesine karşı eylem yaptı. Emekli sendikalarının da katıldığı eylemde “Sadaka değil toplu sözleşme” ve “Emekli insanca yaşamak istiyor” sloganları atıldı.

Hazırlanan ortak açıklamayı EYT-EF Başkanı Arzu Lastikçi okudu. İktidar yetkilileri tarafından son dönemde sıkça dillendirilen EYT’nin bütçeye yük olduğu yönündeki açıklamalara tepki gösteren Lastikci şu ifadeleri kullandı: “Sayın iktidar sahipleri, EYT’li emeklileri ekonomiye yük getirdiği düşüncesiyle, oluşan krizlerin baş şüphelisi olarak gösterdi, EYT’lileri toplumun önüne atarak yönetemedikleri maliye ve ekonomi politikalarına kılıf olarak kurban verip günah keçisi ilan etmiştir. Son olarak da oğul Sayın Erdoğan, “EYT bu ülke için bir felakettir diyerek”, bu güzide vatanın öz evlatlarını, yıllarca ödediği primler ve verdiği emeklerle kutsal alın teri sahibi EYT’li emeklileri derinden üzmüş ve öfkelendirmiştir.”

“ALIN TERİ İLE BEDELİ YILLARCA ÖDENDİ”

“Asıl felaket, konusu hak olan bir davada 24 yıl sonra haklarına kısmen kavuşan Türkiye Cumhuriyeti’nin öz evlatlarına söylenen çirkin sözlerdir” sözleriyle açıklamasına devam eden Lastikçi, EYT’lilerin yıllarca ödediği primlerin inkar edilerek, sanki bir lütuf verilmiş gibi ahkam kesildiğini söyledi.  EYT’lilerin kullanılarak tüm mağdurlara kapıların kapatıldığını belirten Lastikçi’nin konuşması şöyle devam etti: “Kimse EYT’nin maaşını ödemiyor. Kendi alın teri ile bedeli yıllarca ödenmiştir. Kandırıldık mı? Evet, kandırıldık. ‘Meseleyi kökten çözeceğiz’ diyerek, primi eksik olan mağdurlara krediler çektirerek, eksik çıkan yasa ile emekli olamayan, bankaların hacizlerine maruz kalan 1,5 milyon insanımızın dramı ile kandırıldık. Eğer ekonomi krize girdiyse bunun sebebi EYT’li emekliler değil.”

“BAĞIŞ DEĞİL, HAKKIMIZI İSTİYORUZ”

Krizin asıl sebebine vurgu yapılan basın açıklamasında, “Krizin sebebini; kur korumalı mevduata ayrılan trilyonlarda arayın, hazine garantili yapılan projelerde arayın, 13 milyon sığınmacıya ödenen ödeneklerde arayın, borçlarını sildiğiniz yandaşlarının arayın, 3-5 maaş alan bürokratlarda arayın. Bizler kimseden bağış, lütuf istemiyoruz. Anamızın ak sütü gibi helal hakkımızı istiyoruz. 99 öncesi şekliyle, işe girdiğimiz şartları geri istiyoruz. Masada bıraktığınız 5000 prim ve kısmi emeklilik haklarımızı teslim edin” denildi.

Hak mücadelesine devam edeceklerini belirten Lastikçi’nin açıklaması "EYT’nin yarım kalan haklarını alana ve emekli insanca yaşayana kadar topyekün mücadele edeceğiz" sözleriyle sona erdi.


ARŞİV