En fazla kira artışı Fikirtepe'de

Endeksa, İstanbul’un en eski ve deprem açısından en riskli mahallelerindeki gayrimenkul piyasasını inceledi. En az kira artışı yaşanan mahalle Ertuğrulgazi, en fazla kira artışı yaşanan mahalle ise Fikirtepe oldu

31 Temmuz 2024 - 18:15

Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa, İstanbul’un en eski ve deprem açısından en riskli mahallelerindeki gayrimenkul piyasasını inceledi. Analiz kapsamında, İBB’nin “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi (2019)” raporundan yararlanılarak belirlenen 25 mahalledeki gayrimenkul piyasası değişimleri incelendi. İncelenen mahallelerdeki gayrimenkul piyasası değişimlerine göre en az kira artışı Pendik ilçesinin Ertuğrulgazi Mahallesi’nde gerçekleşti. Kiraların en çok arttığı ilçe ise Kadıköy’ün Fikirtepe Mahallesi oldu.

Yapılan gayrimenkul değer araştırmasının sonuçları şöyle:

EN FAZLA KİRA ARTIŞI FİKİRTEPE’DE

Sancılı kentsel dönüşüm sürecinin ardından kamusal alan yetersizliği nedeniyle eleştirilere konu olan Fikirtepe, Endeksa’nın belirlediği mahalleler arasında 4 yılda en fazla kira artışı yaşanan bölge. Fikirtepe’de 4 yıllık kiralık değer artışı yüzde 1330, reel kiralık değer artışı ise yüzde 188. Bu mahallede kiralık birim metrekare fiyatı 386 TL/m2 oldu.

EN AZ KİRA ARTIŞI ERTUĞRULGAZİ’DE

1980’li yıllardan itibaren gecekondu yapımının yoğun olduğu Ertuğrulgazi mahallesi, Eylül 2022’de kentsel dönüşüm kapsamına alınmıştı. Aydos Ormanına ve Sabiha Gökçen Havalimanına da yakın konumuyla dikkat çeken Ertuğrulgazi Mahallesi, yüzde 1283’lik artışla, 4 yılda ortalama satılık konut değeri nominal olarak en fazla artan kentsel dönüşüm bölgesi. Satılık birim metrekare fiyatı 30 bin 851 TL/m2 olan mahallede, 2 yıllık satılık değer değişimi yüzde 148; yıllık satılık değer değişimi ise yüzde 31. 4, yıllık reel değer değişimi yüzde 178 olan Ertuğrulgazi’de satılık konut değerleri son bir yılda reel olarak yüzde 24 azalmış görünüyor.

İSTANBUL’UN DİĞER MAHALLELERİNDE DURUM NASIL?

*Maltepe’nin Esenkent Mahallesi, yüksek riskli bölgeler arasında 4 yılda satılık konut değeri nominal olarak en fazla artan ikinci bölge. Esenkent’te ortalama satılık konut değerleri 4 yılda yüzde 1010 artış gösterdi. Satılık birim metrekare fiyatı 46 bin 872 TL/m2 olan mahallede 2 yıllık satılık değer değişimi yüzde 146, yıllık satılık değer değişimi ise yüzde 16. Mahallenin 4 yıllık reel değer değişimi ise yüzde 123.

*İstanbul’da 30 yıl üstü konut stoğu bakımından ikinci ilçe olan Üsküdar’ın Yavuztürk Mahallesi, deprem olması halinde en fazla kaybın yaşanacağı ikinci mahalle olarak öne çıkıyor. Yavuztürk, aynı zamanda Endeksa’nın mercek altına aldığı mahalleler arasında satılık konutlarda 4 yılda en fazla nominal artış yaşanan üçüncü bölge. Bu süre zarfında satılık konut fiyatları yüzde 1003 artan Yavuztürk mahallesinde, satılık birim metrekare fiyatı 43 bin 842 TL/m2. Mahallede 2 yıllık satılık değer değişimi yüzde 265; yıllık satılık değer değişimi ise yüzde 56.

*Maltepe Gülensu Mahallesi, Endeksa’nın incelediği mahalleler arasında 4 yıl içerisinde satılık değeri en az artan bölge oldu. 4 yıllık satılık değer değişimi yüzde 394 olarak belirlenen Gülensu Mahallesinde satılık birim metrekare fiyatı 30 bin 782 TL/m2. Yıllık satılık değer değişimi yüzde 38, 2 yıllık satılık değer değişimi ise yüzde 127. Gülensu aynı zamanda bu bölgeler arasında 4 yılda değeri reel olarak düşen tek bölge.

*Ortaköy’deki satılık konutların 4 yıllık artış oranı, yüzde 531 seviyesinde. Satılık birim metrekare fiyatı 120 bin 298 TL/m2 olan mahallede 2 yıllık satılık değer değişimi yüzde 93, yıllık satılık değer değişimi ise yüzde 39.

*Beyoğlu İstiklal Mahallesindeki kentsel dönüşüm çalışmaları 10 yılı aşkın süredir devam ediyor. İstiklal Mahallesinde satılık konut fiyatları 4 yılda 5 kat artış gösterdi. Satılık birim metrekare fiyatı 119 bin 620 TL/m2 'ye ulaştı. Mahallede 2 yıllık satılık değer değişimi yüzde 122; yıllık satılık değer değişimi ise yüzde 32 seviyesinde.

*Fatih Kocamustafapaşa’da satılık konut fiyatları 4 yılda 6 kat arttı. Satılık birim metrekare fiyatı 28 bin 963 TL/m2 olan mahallede 2 yıllık satılık değer değişimi yüzde 161; yıllık satılık değer değişimi ise yüzde 25 seviyelerinde.


ARŞİV