En çok gönüllü Kadıköy'den!

Seçimler yaklaşırken oy ve sandık güvenliği konusu seçmenin gündeminden düşmüyor. Oyuna sahip çıkmak isteyen Kadıköylü bu konuda da öncü oldu

09 Ekim 2015 - 09:34
Seçimler yaklaşırken oy ve sandık güvenliği konusu seçmenin gündeminden düşmüyor. Oyuna sahip çıkmak isteyen Kadıköylü bu konuda da öncü oldu. Oy ve Ötesi Derneği’nin gazetemize verdiği bilgiye göre Türkiye’deki 42 il ve 162 ilçe arasında 1 Kasım için en çok kayıt alan ilçe bin 238 gönüllü ile Kadıköy!

Erhan DEMİRTAŞ
Sandık güvenliği ve seçim süreçlerine dair bilincin artması için çalışmalar yürüten, seçim süreçlerine katılmak isteyen vatandaşlar için bir çatı olmak üzere kurulan Oy ve Ötesi Derneği gönüllüleri 7 Haziran seçimlerinde 55 bin gönüllüsüyle 46 il ve 173 ilçede görev aldı. Toplam seçmen oyunun üçte birine temas eden gönüllüler, 180 bin 894 sonuç tutanağını da Oy ve Ötesi’nin oy sayımı sağlama yazılımı olan T3’e yüklediler. Dernek 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi 1 Kasım seçimlerinde de seçimlerin güvenli bir şekilde geçmesini sağlamak için çalışmalarına hız verdi. Kadıköy’de 7 Haziran Genel Seçimleri’nde Oy ve Ötesi’nin gönüllüsü olarak bin 449 kişi görev aldı. 1 Kasım seçimleri için ise şu ana kadar Kadıköy’den bin 238 kişi gönüllü olmak için Oy ve Ötesi Derneği’ne kaydoldu.
Gazete Kadıköy olarak seçimlere az bir zaman kala Oy ve Ötesi Derneği’nden Yasemin Örs ile seçim güvenliğini ve derneğin çalışmalarını konuştuk.
Oy ve Ötesi hangi ihtiyacın sonunda ortaya çıktı. Türkiye’de seçimlerin güvenli bir şekilde yapılmadığını mı düşünüyorsunuz?
Türkiye seçim yapmayı bilen bir ülke. Kanun ve genelgelerimiz güçlü, ancak uygulamada, bilgisizlikten, yorgunluktan kaynaklı bazı dengesizlikler, hatalar oluyor. Seçime siyasi partilerin eşit dengeyle sahip çıkamadığını gözlemliyoruz. Bu durumda sandık başındaki dengeyi sivil toplum sağlayabiliyor.
Seçimlerden önce ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Oy ve Ötesi, demokratik seçim süreçlerine katılmak isteyen ancak bu konuda yeterli bilgi ve eğitimi olmadığı için uzak duran vatandaşlarımıza yol gösteriyor. Gönüllülerimiz, seçim gününe kadar düzenlenen eğitimler, sağlanan eğitim materyalleri ve kendi aralarındaki çalışmalarla seçim gün müşahit olarak görev yaparken kanun ve genelgeye hâkim olabiliyorlar. Oy ve ötesi, vatandaşlarımızın seçim süreçlerine sadece oy veren değil oyun kullanılması ve sayılması aşamalarına da katılmalarını teşvik ettiği, onları bu konuda cesaretlendirip eğittiği için önemli. Seçim öncesinde sahadaki koordinasyonumuza çok önem veriyoruz, eğitimlerimiz de çok önemli. 1 Kasım için eğitimler ve toplantılar vasıtasıyla gönüllülerimizle görüşmeye başladık. 4 Ekim’de İstanbul’da yaptığımız bin kişilik eğitimle, yer aldığımız şehirlerde yapacağımız 250 eğitimin de yolunu açmış olduk.

EN ÇOK GÖNÜLLÜ KADIKÖY’DE
l 7 Haziran’da Kadıköy’de kaç gönüllünüz vardı?
Kadıköy’de 7 Haziran Genel Seçimleri’nde bin 449 kişi sandık sorumlusu olarak görev aldı. Ayrıca avukatlarımız ve koordinasyon rolünü üstlenmiş gönüllülerimiz de Kadıköy’de çalıştı. Genel Seçimlerde Türkiye’de sandık gözlemciliği yaptığımız 173 ilçe arasında Kadıköy, en kalabalık ilk beş ilçe arasında yer alıyor.
Nüfusun büyük çoğunluğunun oy kullandığı Kadıköy’de 1 Kasım seçimlerinde görev almak isteyen kaç gönüllü var?
1 Kasım’daki seçimler için yeniden kayıtlarımızı açtık. Seçimlere bir ay kala kayıt olan gönüllü sayımız 23 bin 200 kişi. Türkiye’de bulunduğumuz 42 il ve 162 ilçe arasında ise 1 Kasım için en çok kayıt alan ilçe bin 238 gönüllü ile Kadıköy. Kadıköy’de 77 bina ve 1057 sandık var. Şimdiden sandıklarda yüzde 88 doluluk oranına ulaşmış durumdayız. Kadıköy’ü, Üsküdar, Ümraniye ve Sarıyer; Ankara’dan ise Çankaya ilçeleri izliyor.

“HAREKETE GEÇİN”
Türkiye genelinde kaç gönüllünüz var?
1 Kasım Seçimleri için şu anda kayıtlı olan 24 bin gönüllümüz var. 7 Haziran’a bir ay kala gönüllü sayımız 8 bin 700’dü. Katlanarak artmasını umuyoruz ve 1 Kasım için kuvvetle yer almayı hedefliyoruz sandıklarımızda.
Size kimler katılabilir ve nasıl gönüllü olabilirler?
Demokratik değerlere toplum olarak sahip çıkma kültürünün yerleşmesi için gönüllü bir bilinçlendirme ve sivil toplumu güçlendirme hareketi olarak doğmuş olan Oy ve Ötesi’ne, şikâyetçi olmak yerine harekete geçip etki yaratmayı seçen ve verilen oyların takipçisi olmak için taşın altına elini koyup “Ben de varım!” diyen herkes katılabilir. Gönüllülerimiz, Oy ve Ötesi’nin bağımsızlığının ve tarafsızlığının bilincinde olarak şeffaf seçimleri sahiplenen kişilerden oluşur. Kayıt olmak çok kolay ve kısadır. sandik.oyveotesi.org adresinden giriş yaparak görev almak istediğiniz il, ilçe, mahalle ve okulu seçebilirsiniz.


ARŞİV