Türkiye’de enerjinin yaklaşık yüzde 30’u, toplam elektrik tüketiminin ise yaklaşık yüzde 43’ü binalarda kullanılıyor. Binalar, enerji tüketiminde sanayi sektöründen sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’de neredeyse 16 milyon konutta ısı yalıtımı bulunmuyor. Enerjinin verimli kullanılması için binaların ısı yalıtımı yaptırması gerekiyor. Dolayısıyla, binalarda enerjinin verimli kullanılmasına yönelik çalışmalar, enerji kaynaklarının etkin kullanımı açısından önemli hale geldi. Bu kapsamda çıkarılan Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği’ne göre Türkiye’deki tüm binalar Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almak zorunda.
SON TARİH 2 MAYIS
EKB, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge.
Bu belge ile A’dan G’ye kadar sınıflandırma yapılıyor. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtiyor. Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde olmak zorunda. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskân ruhsatı alamıyor. Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yok. Mevcut binalar hali hazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabiliyor. Ancak bu yıl çok kritik. Çünkü mevcut binalar, 2 Mayıs 2017’ye kadar Enerji Kimlik Belgesi’ni (EKB) almak zorunda. Enerji Kimlik Belgesi alınmaması durumunda daire alım-satım ve kiralama gibi işlemler gerçekleştirilemeyecek. Yeni binalarda da Enerji Kimlik Belgesi yoksa yapı kullanma izin belgesi verilmeyecek.
10 YIL GEÇERLİ
Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanması gerekiyor. Belge, dairelere ya da konutlara değil, binalara veriliyor. Enerji kimlik belgesi, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirdiği uzman ve kuruluşlar tarafından veriliyor. Belge düzenlendiği tarihten itibaren 10 yıl geçerli olacak.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulaması için Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin Geçici 4. maddesinin birinci fıkrası gereğince 1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar yeni bina, bu tarihten önce yapı ruhsatı alan binalar mevcut bina olarak değerlendiriliyor. 1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış binaların (yeni binaların), yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) alınması aşamasında Enerji Kimlik Belgesini ilgili idareye (belediye) sunması gerekiyor.
Bazı yapılar ise Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alma zorunluluğu dışında kalacak. Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürüten binalar, planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 metrekarenin altında olan binalar, seralar, atölyeler, ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahır, ağıl gibi binalar için Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu olmayacak.
Enerji verimliliği danışmanlık şirketleri hakkında bilgi edinmek için: http://www.eie.gov.tr/verimlilik/y_yetki_b_a_d_sirketler.aspx