Geçtiğimiz yıl Kadıköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Afete Hazırlıkta Engellileri Unutma “ sempozyumunun bu yıl ikincisi yapıldı. 11 Mayıs Perşembe günü Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi Büyük Salon’da düzenlenen sempozyuma Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın, , TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Şevket Demirbaş, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Şahan, Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Saltuk Yüceer ve İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu katıldı.
ENGELLİYE UYGUN KENT PLANI
Sempozyumun açılış konuşmasını TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Şahan gerçekleştirdi. Fiziksel ve zihinsel engeli olmayan vatandaşların bile afet öncesinde ve sonrasında büyük sorunlar yaşadığını söyleyen Şahan, “ Türkiye’nin en önemli problemi bu. Kendi başımıza gelmeden ilgilenmiyoruz. Yani girmediğimiz, benimsemediğimiz bir şeye sahip çıkmıyoruz. Engelliler ne yapacak? Yangın merdiveninden çıkacağız, normal merdivenleri kullanmayacağız, asansörü kullanmayacağız. Peki, engellilerimiz üçüncü kattan beşinci kattan nasıl aşağıya inecek. Şimdi hepimiz yavaş yavaş engelli oluyoruz kimse bunun farkında değil. Yaş ilerledikçe yapacağımız hareketler kısıtlanacak. Yaşlılarımızı nasıl çıkartacağız? Kimse bunları düşünmüyor” diye konuştu.
Kent planlaması yapılırken engelli bireylerin ihtiyaçlarının düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Şahan,“Engelli bireylerin sosyal yaşama katılmaları için sinema ve tiyatro salonlarının, alışveriş merkezlerinin, kamu binalarının engelli erişimine uygun olması gerekiyor. Ancak bu tek başına yeterli değil. Afet anında bu binaların engelli bireylerin kolayca tahliye edilmesine de uygun olması gerekiyor. Arama kurtarma ekiplerinin de afet anında engelli bireyleri kolayca tanımaları ve yardım etmeleri için gerekli eğitimi almaları şart” dedi.
“DAHA FAZLA TARTIŞILMALI”
Erdal Şahan’dan sonra söz alan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, düzenlenen sempozyumun çok önemli olduğunu ve tüm Türkiye’de benzer tartışmaların yapılması gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin birinci derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Nuhoğlu, “1999’da çok büyük bir deprem yaşadık. Binlerce yurttaşımız hayatını kaybetti. Buna rağmen bu kadar önemli bir konu hala gündeme gelmiyorsa bunun farklı nedenleri var. Nedir bizim ihtiyaçlarımız? Bizim temel ihtiyaçlarımız eğitim ve sağlıktır. Daha iyi yaşamak için konutlara ihtiyacımız var. Yeşil alanlara ve parklara ihtiyacımız var. Depremi ve afeti konuştuğumuz zaman bu alandaki ihtiyaçlarımız daha fazla ortaya çıkacak. Ama çözüm için sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının ve muhtarların da içinde olduğu bir örgütlenme modeline ihtiyacımız var. Deprem olur veya olmaz. Deprem olduğu zaman nasıl karşılaşırız? Bunu bilmemiz gerekiyor. Önceliğimizi insanların ihtiyaçları doğrultusunda yaparak gerçek gündemimizi yaratmalıyız” şeklinde konuştu.
“TOPLUM HAZIR OLMALI”
Toplum olarak olası afetlere her zaman hazırlıklı olmalıyız diyen Prof Dr. Mikdat Kadıoğlu, “ Genelin ihtiyaçları karşılanmadığı gibi engelli vatandaşların da ihtiyaçları tam olarak karşılanmıyor. İtfaiye ile ambulans ile her zaman afete hazırlıklı olacağız. Ama en önemlisi toplumsal olarak afete hazırlı olmak. İnsanı en çok koruyan şey kendi bilgisi ve hazırlığıdır. O yüzden toplumu afete hazırlamak esastır. Dünyada böyle ama Türkiye’de tam tersi bir durum var” diye konuştu.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Şevket Demirbaş da toplum olarak engelli bireylerin haklarına duyarsız kalındığını ifade etti. Bundan sonra yapılacak farkındalık çalışmaları ile toplumsal duyarlılığın arttırılması gerektiğini vurgulayan Demirbaş, “İleride bizi çok büyük tehlikelerin beklediğini bilmemiz gerekiyor. Kadıköy Belediyesi ve Kadıköy Kent Konseyi gibi sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan çalışmaların bundan sonra da geliştirilmesi gerekiyor. Bu tarz çalışmalar toplumun geniş kesimlerini içine dâhil ettikçe duyarlılık da artacaktır” dedi.