Engelliler 'Düşünceyi Besle Projesi'yle İtalya'da

Kadıköy Belediyesi Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi’nden dört engelli “Düşünceyi Besle Projesi” kapsamında İtalya’ya gitti, keyifli ve öğretici etkinliklere imza attı.

12 Temmuz 2012 - 13:32
 
Kadıköy Belediyesi Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi’nden dört engelli “Düşünceyi Besle Projesi” kapsamında İtalya’ya gitti, farklı ülkelerden gelen diğer engellilerle birlikte keyifli ve öğretici etkinliklere imza attı. 
 
Kadıköy Belediyesi Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi (EDDM), YMCA Parthenope Onlus isimli İtalyan Sivil Toplum Kuruluşu’nun organize ettiği “Düşünceyi Besle” projesi kapsamında 16-26 Haziran 2012 tarihleri arasında İtalya’daydı. 10 günlük kültürlerarası değişim programına ülkemizi ve Kadıköy Belediyes'ini temsilen EDDM görevlilerinden iki sosyal çalışmacı ve dört engelli katıldı. Katılımcılardan Gül Demir ortopedik engelli, Mert Karagüzel görme engelli, Gencay Eryılmaz işitme engelli ve Alev Balta zihinsel engelliydi.
İtalya, İrlanda, Türkiye, Litvanya, Letonya ve Polonya’nın katıldığı kültürlerarası değişim programı üç farklı boyutu içinde barındırıyordu: Birlikte Yaşama, Atölye Çalışmaları ve Kültürlerarası Diyalog.
 
BİRLİKTE YAŞAMA
Her ülke her gün bir görev üstlendi. Örneğin Türkiye’nin yemek pişirme gününde, Litvanya atmosferi hazırladı, Letonya temizlik yaptı ve masaları hazırladı, Polonya ihtiyaç halinde diğer ülkeleri destekledi, İrlanda alışveriş yaptı. Bu çalışmalar sırasında engelliler, hem engelli olanlarla hem engelli olmayanlarla birlikte her türlü sürece dahil oldular, katkıda bulundular; gündelik yaşam içerisindeki bu güçlü işbirliği, engellilerin neyi yapamayacağına değil, neyi yapabileceğine odaklanılmasını sağladı.
 
ATÖLYE ÇALIŞMALARI
Lego, mancınık yapımı, dökopaj, fotoğraf, müzik, mum yapımı, hediye çantası yapımı, dans, mim, makarna yapımı, futbol, voleybol gibi atölye çalışmaları yapıldı. Bu çalışmaların hepsi farklı ülkelerden katılımcıların oluşturduğu gruplar halinde yapıldı. Çalışmaların açıklamaları her ülke diline görevliler tarafından çevrildi ve mümkün olduğunca engellilerin yardım almadan çalışmaları tamamlamaları beklendi. En başta müzik ve top oyunları olmak üzere pek çok atölye çalışması ve oyun, dil, kültür, engellilik gibi tüm faklılıkları ortadan kaldıran ortak bir dil oluşturdu.
 
KÜLTÜRLERARASI DİYALOG
Her gün yemek pişirme görevine sahip olan ülke o gece ev sahibi oldu, kendi ülkesini tanıttı. Türk gününde Kadıköy Belediyesi Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi grubu, öğle yemeği için kısır ve patates salatası, akşam yemeği için de menemen, çerkez tavuğu, zeytinyağlı börülce yemeği, irmik helvası hazırladı ve Türk lokumu, cevizli sucuk, fındık, Türk kahvesi ikram etti. Yemek sonrası çekirdek yeme yarışması düzenledi. Çekirdeğini bitiren herkese ödül olarak ''Kadıköy Belediyesi Engellerin Farkındayım'' rozeti hediye edildi. Bu yarışmadan sonra Türk grubunun müzik öğrencisi olan görme engelli katılımcısı Mert tarafından klarnetle halay müziği çalındı ve halay çekme öğretildi. Diğer ülkelerden gelen tüm katılımcılarla birlikte halay çekildi.

ARŞİV