Engelliler engelsiz kentin geleceğini planlıyor

Engelli yurttaşların yaşadıkları sorunların ve çözüm önerilerinin birlikte tartışıldığı “Engelsiz Kadıköy Paylaşım Günleri

18 Temmuz 2014 - 07:56
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi, engelli yurttaşların yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek ve çözüm önerilerini birlikte tartışmak için İstanbul'daki tüm engelli sivil toplum kuruluşlarının katıldığı “Engelsiz Kadıköy Paylaşım Günleri”ni düzenledi. 10-11 Temmuz 2014 tarihlerinde 09.00-17.00 saatleri arasında Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesinde düzenlenen toplantıda engellerin kaldırıldığı Engelsiz bir Kadıköy’ün geleceği için stratejiler oluşturuldu.
Engelli bireyler, engelli yakınları, engellilik alanında çalışan sivil toplum kuruluşları ve uzmanların katılımıyla, gerçekleştirilen Engelsiz Kadıköy Paylaşım Günleri’nde her engel grubundan farklı ihtiyaçlara işaret eden “erişilebilirlik” konusuna ve sivil toplum ile aktif işbirlikleri geliştirmeye odaklanıldı.
Etkinliğin ilk gününde “Fiziksel Erişilebilirlik”, Mimari Erişilebilirlik”, “Sosyal Erişilebilirlik” ve "Toplumsal Bütünleşme" konuları tartışılırken, ikinci günde ise sivil toplum kuruluşları ile proje ve işbirlikleri geliştirme olanakları gündemdeydi. Paylaşım günleri kapsamında katılımcılar, engellilik alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının proje sunumlarını izleme ve sivil toplum kuruluşlarının stantlarını ziyaret etme fırsatı da buldu.
 
HEDEF TAM ANLAMIYLA ENGELSİZ KADIKÖY
“Engelsiz Kadıköy Paylaşım Günleri”ne katılarak engelli katılımcıların görüş, düşünce ve önerilerini dikkatle dinleyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu yaptığı konuşmada daha yaşanılır bir Kadıköy için yapacağı çalışmalar ve projeleriyle ilgili ipuçları verdi. Düzenlenen çalıştaylar ve toplantılarla Kadıköylülerin beklentilerini ve isteklerini tespit ettiklerini, gelecek 5 yıl içinde tüm bunları dikkate alarak çalışmalar yapacaklarını söyledi. Başkan Nuhoğlu,  Kadıköy’ün sadece engelliler için değil, tüm kesimler için daha yaşanılır hale getirilmesi adına bu tür toplantıların sürekli düzenleneceğini, eksik ve hatalar varsa düzeltileceğini belirtti.
Konuşmasında Kadıköy Belediyesi’nin engellilere yönelik çalışma yapan, proje üreten bireyleri olarak empati yöntemiyle hareket ettiklerini belirten Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Peştereli ise Kadıköy’ün tamamen engelsiz bir kent olmasını hedeflediklerini belirterek, Kadıköy’deki başta sosyal alanların engellilerin hayatını kolaylaştırmak adına gözden geçirileceğini söyledi. Peştereli, toplantıya katılan engelli yurttaşlara seslenerek, “Önemli olan paylaşmayı sağlamak. Burada katkınızı yine bekliyoruz. Hedefimiz, engelleri yerinde tespit etmek. Çözümünü sağlamak. Kafamıza göre değil, sizlerden gelen bilgilerle hareket edeceğiz. Desteğinizi bekliyoruz. Ortak akılla bizi yönlendirin. Biz de bu yönde ilerleyelim” dedi.

 


ARŞİV