Engellilerle empati kurdular

Kadıköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi, 10-16 Mayıs Engelli Haftası nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi. Etkinliklerin ilki 10 Mayıs Salı..

12 Mayıs 2011 - 15:29

Kadıköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi, 10-16 Mayıs Engelli Haftası nedeniyle bir dizi etkinlik düzenledi. Etkinliklerin ilki 10 Mayıs Salı günü Süreyya Operası önünde kurulan ‘Empati Sahnesi’nde gerçekleşti. ‘Empati Sahnesi’ kapsamında fiziksel, görme, işitme ve zihinsel engelli kişilerin yaşadıkları zorlukları, engelli olmayan kişilerin yaşarak anlamaları için dört tane empati çalışması yapıldı. Bu çalışmalar çerçevesinde fiziksel ve görme engeli parkuru hazırlandı. Hiçbir engeli olmayan kişilerden tekerlekli sandalye ile parkuru çıkmaları ve gözleri bağlı bir şekilde de parkurda yürümeleri istendi. İşitme çalışmasında ise kişilerin eline aralarında boşluk olan bir metin verildi. Kişilerden videodan dudak okuma yöntemi ile boşlukları doldurmaları belirtildi. Zihinsel engelli kişilerin yaşadıkları zorluğu anlayabilmek amacıyla da anlamsız bir metnin okunması istendi. Aşamaları geçen vatandaşlara, üzerinde ''Farkındayım'' yazan bir rozet verildi. Bu dört aşamadan geçen vatandaşların ortak görüşü ise şu şekilde: “Bizim gibi engeli olmayan kişilerin, engellilerin günlük yaşamda yaşadıkları zorlukları anlayabilmesi için çok iyi düşünülmüş bir çalışma. Tekerli sandalye ile sokakta yürümek ya da görmeden bir hayatı sürdürebilmek çok zormuş onu anladık. Bu çalışma engellilere karşı daha duyarlı olmamıza katkı sağlayacak.”

''AMAÇ FARKINDALIK YARATMAK''

‘’Empati Sahnesi’ni eşi Sevgi Öztürk ile ziyaret eden Kadıköy Belediyesi Başkanı Selami Öztürk, eşi ile birlikte hazırlanmış olan parkurları başarılı bir şekilde geçip, farkındayım rozetini taktılar. “Yapılan bu çalışma müthiş bir empati yöntemi” diyen Başkan Selami Öztürk, engellilerin iş talebine karşılık, “Sizleri işe yerleştireceğiz” sözünü verdi. Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Tülin Ergüner de “Bu çalışma ile hayatta engelli olarak yaşamının ne kadar zor olduğunu göstermeyi amaçladık. Engelli olmayan kişilerin engellilerin farkına varmalarını istedik” dedi.


 


ARŞİV