Engelsiz bir yaşam mümkün

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Anadolu Yakası Şubesi Başkanı Mehmet Çakar, engelli bireylerin sadece belirli günlerde hatırlanmasının doğru olmadığını söylüyor.

26 Kasım 2015 - 13:53
“Uluslararası Engelliler Günü” vesilesiyle yaşadıkları sorunları konuştuğumuz Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Anadolu Yakası Şubesi Başkanı Mehmet Çakar, engelli bireylerin sadece belirli günlerde hatırlanmasının doğru olmadığını söylüyor. Kadıköy Belediyesi’nin de engelli bireylerin sorunlarını çözmek için çalışmaları devam ediyor
irleşmiş Milletler’in 1992 yılında aldığı bir karar ile 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” olarak kabul edildi. 8,5 milyon engelli bireyin yaşadığı ülkemizde ise engelli vatandaşların yaşadığı sorunlar giderek artıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 11’lik bir kesimini oluşturan engelliler yalnızca özel günlerde hatırlanmak istemiyor. “3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü” yaklaşırken Gazete Kadıköy olarak Türkiye Sakatlar Derneği Anadolu Yakası Şubesi Başkanı Mehmet Çakar ile görüştük. Çakar, engellerin kaldırılması için eğitim, sağlık ve sosyal alanda ciddi çalışmaların yapılması gerektiğini söylüyor.

“ENGELLİLİK DERSİ VERİLMELİ”
Engelli bireylerin yaşadığı en temel sorunlar nelerdir?
Engelli vatandaşlar birçok alanda çeşitli sorunlarla yaşamak zorunda kalıyor. Ancak en temel sorunları; istihdam, kentlerin engelli bireylere yönelik düzenlenmemesi, eğitim alanında yaşanan eksiklikler, sağlık hizmetlerinin düzenli ve yeterli olmaması şeklinde sıralayabilirim. Bütün bunlara, sosyal ve kültürel engeller de eklenebilir.
Sosyal ve kültürel alanda yaşadığınız sorunlar neler?
Engelli yakını olan kesimler, engellileri kabul ediyor. Fakat engelli bir yakını ya da arkadaşı olmayan kesim ise; engelliler hakkında sosyal kültürel anlamda eksik bilgiye sahip oldukları için sosyal hayatta bütünleşmede, ortak yaşamda ciddi problemler yaşıyoruz. Bunun için eğitim müfredatında “Engellilik” konulu dersler konularak, toplumun bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Engelli olma durumu insanın kendisine ya da bir yakınının başına geldiği zaman değil, insana verilen saygı ve değer bağlamında öğrenilmeli, öğretilmeli ve hayatı paylaşmadır.

“YASALAR YETERLİ DEĞİL”

Engellilerin hakları için çıkarılan yasaları yeterli buluyor musunuz?
Yasaların çıkarılması yeterli değil; uygulanabilir ve yaptırım gücünün olması gerekmektedir. Evde Bakım Ücretlerini içeren kanunların da uygulanabilirliği maalesef yeterli değil. 2022 ve 2828 sayılı yasalarda, evdeki toplam kazancı hane halkı sayısına göre hesaplayıp, engelliye aylık ya da evde bakım ücreti verilmesine karar veriliyor. Bu durumda engelli birey olarak kabul edilmiyor, ailesi ya da yakını olsa da başkalarına bağımlı hale getiriyor. Biz ihtiyaç sahibi ve çalışamayan, şahsi geliri olmayan engellinin başka bireylerin kazancına göre değil, birey olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Engellinin kendisine verilen bu aylıkla isterse kendisine bakacak kişiyi seçme hakkına sahip olmasını istiyor ve bunun sosyal devletin gereği olduğunu savunuyoruz.
Engelliler iş alanında hangi sorunları yaşıyor?
İş Kanunu’nun daha kapsamlı olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Engelliler birçok özel işletmede vasıfsız işlerde çalıştırılmakta, kıdem ve statü olarak ilerlemelerinin önüne geçilmekte, hak ettikleri maaş iyileştirmelerini alamamaktadır.
Kamu istihdamında ise daha fazla engelli çalıştırılmalı. Kaç tane engelli kaymakam, vali, müsteşar, bakan gördünüz? Toplumun 8,5 milyonunu oluşturan engelli sayısına göre sizce bu normal mi?
• Engelliler için gerçekleştirilmesini istediğiniz somut talepleriniz nelerdir?
Engelli sorunlarının giderilmesi ile beraber, engelliliğin önlenmesi için de çalışmalar yapılmalıdır.
Trafik kazası, iş kazası, yanlış tedavi, akraba evlilikleri gibi çıkabilecek engel durumlarını kurumlarla istişare ederek engelliliğin azaltılması amaçlanmalı ve çalışılmalıdır. Engelliyi sadece bugün değil 365 gün boyunca düşünmelerini ve sorunlarını gidermelerini umuyoruz.

 
SAVAŞSIZ ve  ENGELSİZ BİR DÜNYA
Çakar bir de çağrıda bulunuyor: “Türkiye Sakatlar Derneği Anadolu Yakası Şubesi olarak ve birçok engelli sivil toplum kuruluşu ve başka STK’ların da katılacağı “Savaşsız Engelsiz Bir Dünya, Yaşanabilir Bir Ülke”  sloganı ile 29 Kasım Pazar Saat 13.00’te Taksim Tünelden Galatasaray Lisesine kadar yürüyüp bir basın açıklaması yapacağız. Tüm engelli kardeşlerimizi ve duyarlı vatandaşları bu günde desteğe davet ediyorum.”

“ENGELSİZ KADIKÖY”
“Engelsiz Kadıköy” sloganıyla yola çıkan Kadıköy Belediyesi, engelli bireylerin maruz kaldıkları hak ve özgürlük ihlalleri, fırsat eşitsizliği, ayrımcılık ve dışlanma gibi engelleri ortadan kaldırmak için çalışmalarına devam ediyor
Kadıköy Belediyesi, Birleşmiş Milletler’in 3 Aralık için tüm dünyaya yapmış olduğu çağrıya uyarak “Engelsiz Kadıköy” vizyonu ile hareket ediyor. Özellikle erişilebilirlik konusunda;  engelli bireyler ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte fikir üretilen ‘Engelsiz Kadıköy Paylaşım Günleri"  sonrasında oluşturulan ‘Engelsiz Kadıköy Koordinasyon Kurulu’ 2014’ten bu yana erişilebilirlik alanındaki çalışmaları sürdürüyor. Kent hayatına aktif katılımı sağlayacak ‘Engelsiz Güzergâh’ çalışmaları, ‘Akıllı Şarj İstasyonları’ ve ‘Engelsiz Noktalar’ da planlanmış ve halen geliştirilen son dönem çalışmalar arasında yer alıyor.

DANIŞMANLIK HİZMETİ
Kadıköy Belediyesi bu amaçla: Engelli birey, aileleri ve yakınlarına tüm hukuki konularda ve engelli hakları alanında danışmanlık hizmeti sunuyor. Aynı zamanda engelli birey, aileleri ve yakınlarına psikolojik danışmanlık hizmeti de veriliyor. Kadıköy Belediyesi özel gereksinimi olan engelli bireylerin değerlendirilmesi ve ihtiyaçları doğrultusunda bireysel özel eğitim sağlanması hizmeti ile engelli bireylerin kendilerini yeni yönleriyle keşfedebilmeleri ve kritik yaşam dönemlerinde sağlıklı karar alabilmeleri için yaşam koçluğu hizmeti de sunuyor.
Kadıköy Belediyesi İstihdam danışmanlığı hizmeti ile engellilerin doğru, verimli ve uzun süreli istihdamını hedefleyerek, vatandaşların uygun işe yerleştirilmelerini sağlıyor. Engelli vatandaşlar aynı zamanda kişisel ve mesleki gelişimleri için hobi kurslarından faydalanıyor.
Ayrıca “Engelli Taksi” hizmeti ile tekerlekli sandalye kullanıcılarının sosyal hayata katılımlarını kolaylaştırmak, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlara kolaylıkla erişimleri sağlanıyor.

YÜZLERCE KİŞİ YARARLANDI
Kadıköy Belediyesi’nin 2015 yılının Ekim ayına kadar engelliler için sunduğu hizmetten yüzlerce vatandaş yararlandı. “Engelli Taksi” hizmetinden 3 bin 67 kişi faydalanırken, 157 vatandaş Sosyal Kulüp’teki etkinliklere katıldı. 137 kişi özel eğitim konusunda danışmanlık hizmeti alırken, 26 vatandaş psikolojik, 49 kişi de hukuk danışmanlığı için Kadıköy Belediyesi’ne başvurdu. İstihdam danışmanlığı hizmeti alan 13 engelli bireye uygun iş bulunarak, çeşitli firmalarda çalışmaları sağlandı. 19 vatandaş sesli kütüphane hizmetinden faydalanırken, 112 sesli kitap ile 124 metin kitap üretildi.
Engelli bireylerin faydalanması için çeşitli alanlarda eğitimler, kurslar ve atölyeler düzenlenmeye devam ediyor. İşaret dili, İngilizce, El sanatları, Resim, Dans, Tiyatro, Yoga, Müzik ve Go atölyesinden yüzlerce engelli vatandaş yararlandı.


 

ARŞİV