Erdoğan değil Hürkuş uçsun!

İstanbul’a yapımı süren 3. Havalimanına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adının değil, Türkiye’nin ilk sivil hava yolunu kuran ve hayatını milli uçak yapmaya adayan Vecihi Hürkuş’un isminin verilmesi istendi.

30 Ekim 2014 - 14:53
İstanbul’a yapımı süren 3. Havalimanına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adının değil, Türkiye’nin ilk sivil hava yolunu kuran ve hayatını milli uçak yapmaya adayan Vecihi Hürkuş’un isminin verilmesi istendi. Yürütülen kampanyaya, 20 bini aşkın kişi imza attı. Yani bir havalimanı dolusu insan, ‘Havalimanının adı Hürkuş olsun’ diyor!

 

 

 Gökçe UYGUN

 

 
 

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı’na halk oyu ile seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın adının İstanbul’a yapılmakta olan 3. Havalimanı’na verileceği iddiası, isim tartışmasını yeniden gündeme getirdi.
İstanbul’un kuzeyinde inşşatı devam eden “İstanbul Bölgesel 3. Havalimanı”nına, kısa bir süre önce inşaatın temelini atan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın adının verileceği belirtiliyor. Ancak bu isim sır gibi saklanıyor. Kulislerde konuşulanlara göre Erdoğan,tartışma konusu olmaması için ismi açıklamak istemiyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da İstanbul'a yapılan 3. havalimanının adının Recep Tayyip Erdoğan olacağı iddialarına “Başbakan’a ne yapılsa azdır diye düşünüyorum” diyerek yanıt vermişti.  AKP içinde de üçüncü havalimanı, Türkiye’de şimdiye kadar yapılan en büyük yatırım olarak görülüyor. Ve bu nedenle isminin RTE olması gerektiği ifade ediliyor.

 

 
ATATÜRK DEĞİLSE HÜRKUŞ…
Ancak yeni havalimana bir başka isim önerenler de var; Türk Havacılığı’nın efsane ismi Vecihi Hürkuş’un adının Üçüncü Havalimanı’na verilmesi için açılan kampanya devam ediyor. Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği (TVHMD) tarafından 2010 yılından bu yana yürütülen kampanyada toplanan imza sayısı 20 bine yaklaştı. Islak imza çeşitli fuarlarda sürerken, sanal ortamda da hem dernek sayfasından hem de www.change.org.tr’den imza atmak mümkün. Toplanan imzaların asılları Ulaştırma Bakanlığı’na sunulacak, fotokopilerden oluşan kitapçıklar da Hürkuş müzesinde muhafaza edilecek.
TVHMD Başkanı Bahadır Gürer, İstanbul'da inşaatına başlanmış olan ve 2018 sonunda tamamlanması beklenen 3. Havalimanı hakkında şu ana dek pek çok tartışma yapıldığını anımsatarak, yeri, alanı, kapasitesi ve teknik konuların birçoğu kesinleşmiş olsa da, en önemli konulardan biri olan ‘havaalanının ismi’ hâlâ kesinleşmediğini anımsattı. Gürer, “Bunun için pek çok isim ve fikir gündeme getirildi. Ancak tüm bu isimler arasında bir isim vardır ki; askeri ve sivil havacılık konusundaki ilkleri, kahramanlıkları, başarıları, Türk havacılığı ve Türkiye’nin gelişmesi ve modernleşmesi için ortaya koyduğu fikirleri, kimsenin kolay kolay cesaret edemeyeceği girişimcilikleri ve tüm engellere rağmen hayatını havacılığa ve Türk havacılığına adamasıyla diğerlerinden ayrılır; Vecihi Hürkuş.  İşte biz bu ismin Türkiye’nin en büyük ve dünyanın hatırı sayılır havaalanlarından birinin adına verilmesini doğru buluyoruz. Hürkuş ismi, 3. havalimanına verilmeyi hak ediyor. Ayrıca bu havalimanına Vecihi Hürkuş’un adının verilmesinin tarihsel bir görevdir. Önerilen diğer kişi ve yer isimlerine bir itirazımız ya da karşı kampanyamız yok. Biz 2010 yılında çıktığımız yola devam ediyoruz. Havalimanına Atatürk adı verilmeyecekse; Vecihi Hürkuş adının verilmesini öneriyoruz. Çünkü bu, bir hakkın teslimi ve geçmişten geleceğe ulaşmanın gururu olacaktır. Toplumsal katılımla sağlanacak destek, kamuoyu talebinin varlığını ve gücünü gösterecektir” dedi.
 
YURT DIŞINDAN DA İMZA
http://www.tayyarecivecihi.com/imza.asp ve https://www.change.org/p/istanbul-un-3-havaliman%C4%B1na-vecihi-h%C3%BCrku%C5%9F-ad%C4%B1-verilmelidir adreslerinde sürdürülen kampanyaya en yoğun katılım İstanbul’dan olsa da, Hollanda ve Almanya’dan bile imzalayanlar var. Katılımcılardan bazıları ve imzalama nedenleri şöyle;
-Erdin Necdet/Kırklareli: Türk havacılığına sayısız hizmeti olan bir şahsiyete olan minnet borcumuzu, geç de olsa bu şekilde ödemeliyiz.
-Selami Küçükcıpracı/Ankara: Türk Havacılığına emek vermiş bir büyüğümüzün onurlandırılması gerek.
-Cüneyt Şanlı/ İstanbul: Türk havacılığı için ne kadar değerli bir şahsiyet olduğunu, havacılığımıza kazandırdığı değeri ölçülemez eserleri, milletimize açtığı engin ufku satırlara sığdırmak çok güç. Ömrü boyunca sarsılmaz bir iman ile kendini Türk havacılığının gelişimine,vatanına ve milletine hizmete adamış bu şahsiyet her türlü takdire layıktı.
-Cem Bayram/İstanbul: Havacılık tarihimize geçmiş bu güzel insanı bir yerde anabilmek için…
-Cemil Civan/İzmir: Havalimanı, Hürkuş ismini fazlasıyla hak ediyor…
 
KADIKÖYLÜ GÖKYÜZÜ KAHRAMANI VECİHİ HÜRKUŞ
Türkiye’nin ilk sivil hava yolunu kuran ve hayatını milli uçak yapmaya adayan Vecihi Hürkuş, Kadıköy’de kiraladığı bir kerestecide ilk Türk sivil uçağı olan VECİHİ XIV’ü yapmıştı. Ulusal kurtuluş savaşımızın ilk keşif uçuşlarını yapan, ilk sivil uçağımızı bir mobilya atölyesinde imal eden, hayatının yaklaşık 30.000 saatini havada geçiren ve ilk Türk havayolu şirketini kuran Vecihi Hürkuş, kendini gökyüzüne ve Türk uçaklarını uçuracak milli havacılarımızı yetiştirmeye adamıştı. İstiklal Madalyası sahibi, TBMM’nin 3 kez takdirname verdiği Hürkuş, Kurtuluş Savaşı’nın ardından Türk tayyarelerini kullanan Türk pilotlarını yetiştirmek için çabaladı. 1927’de Ankara-Kayseri arasında ilk ulaşım uçuşlarını yaparak yurdumuzda ilk hava yolları uçuşlarını gerçekleştiren Hürkuş, 1932’de İlk Türk Sivil Tayyare Mektebi’ni kurdu, 2’si kız 12 öğrenci yetiştirirken toplam 4 tipte 6 uçak ve bir su kızağı (hovercraft) imal etti. 

ARŞİV