Erenköy'ün meleği Urcun'a veda…

Osmanlı'nın önemli Paşalarından Rıza Urcun Paşa'nın kızı avukat Meral Urcun, yaşamını yitirdi.

02 Ocak 2014 - 09:47
Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından Erenköy Kız Lisesi Mezunları Derneği’nin de 45 yıldır başkanlığını yürüten Urcun’un cenazesi, 19 Aralık’ta Bostancı Kuloğlu Camii’nde kılınacak öğle namazını müteakiben, Kartal Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedildi.
Urcun’un ailesi, akrabaları, dostları, Erenköy Kız Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin katıldığı törene, İstanbul Barosu, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım başta olmak üzere çok sayıda çelenk gönderildi. Erenköy Kız Lisesi Mezunları Derneği’nden yapılan açıklamada, “Yakın tarihimize tanıklığının paralelinde, Cumhuriyetimizin üstün hasletlerini, saygın kişiliğinde özetleyerek hepimize örnek olmuş bu aile büyüğümüzün, tüm sevgili akraba, dost ve arkadaşlarına, derneklerdeki gönüldaşlarına başsağlığı dileriz” denildi.

URCUN: ‘AYNAYA BAKMAKTAN DERSE GEÇ KALIRDIK’
Osmanlı’nın önemli paşalarından Rıza Urcun Paşa’nın üç kızından biri olan Meral Urcun, 1922 yılında İstanbul’da doğdu. Erenköy Kız Lisesi’ni en zor şartlarda başarıyla bitiren isimler arasında yer alan Urcun, o günden beri okuluna bağlılığını sürdürdü, son gününe kadar burs verdiği öğrencileri ve derneği ile ilgilendi. Erenköy Kız Lisesi Bitirenler Derneği Başkanı Meral Urcun, 1937 yılında mezun olduğu okulunu ve öğrencilik zamanlarını o günleri şöyle anlatmıştı; “Hafta sonları herkes Göztepe İstasyonu’ndan yola çıkarak farklı semtlere giderdi. İstasyona görücüler gelirdi. Anneler-babalar bizim lisenin kızlarını oğullarına beğenirdi. İzci olarak merasimlere giderken okuldan dışarı adımımızı attığımız anda erkeklerden üzerimize mektuplar yağardı. Ama almamız yasaktı o mektupları.”
Okulun müthiş bir dekorasyonu olduğuna dikkat çeken Urcun, “Avizeler, ahşap büyük aynalar... Tüm kızlar aynalarla çevrili duvarlarda hep kendilerine bakardı. Bazen bu yüzden derse bile geç kaldığımız olurdu. O eski bina yandı. Yerine yenisi yapıldı. Ama o yıllardan kalma bir ayna okulda hatıra olarak yer alıyor” diyor. Urcun, okulun önemine de şu sözlerle dikkat çekiyor; “Eski konaktan yeni eğitim kurumlarına geçişte bir tarih yazıldı. Kim bilir kaç umut dolu yürek kanatlandı Erenköy Kız Lisesi sıralarında yaşama... Kimileri iyi bir anne, kimileri sanatçı, kimileri doktor, hakim, savcı, öğretmen olarak hizmet ettiler Erenköy Kız Lisesi'nden aldıkları feyz ile vatanlarına...”

ARŞİV