Erkek öğrenci yurduna KİLİT

Yüksek öğrenim gören 40 bin öğrencinin yaşadığı Kadıköy’de öğrencilerin barınma sorununu 170 kişilik modern bir Erkek Öğrenci Yurdu açarak çözen Kadıköy Belediyesi'ne Sayıştay kararıyla engelleme çıktı. Sayıştay, Başkan Öztürk'ün yurt açarak kamuyu zarara uğrattığını öne sürerek, yurt giderleri olan 240 bin TL'nin Öztürk'ten tahsil edilmesine karar verdi.

06 Temmuz 2011 - 15:28

Kadıköy Belediyesi'nin üç yıl önce açtığı, ilçede üniversite eğitimine devam eden 170 erkek öğrencinin modern koşullarda barındığı Kadıköy Belediyesi Erkek Öğrenci Yurdu, Sayıştay'ın “Öğrenci yurdu açmak belediyenin görevi değildir, yurt açılarak kamu zarara sokulmuştur” kararıyla kapatıldı. Yurdun kapatılması, Sayıştay'ın Beşiktaş Belediyesi'nin öğrenci yurdu açması üzerine yaptığı bir inceleme ile gündeme geldi. Sayıştay, Kadıköy Belediyesi'nin de 2008 yılından beri açtığı ve toplam 504 öğrencinin eğitimleri sırasında barındığı Kadıköy Belediyesi Yüksek Öğrenim Erkek Öğrenci Yurdu'nun da Belediye tarafından açılıp, işletilemeyeceği kararını verdi. Sayıştay'ın kararında “Belediyenin görev, yetki ve sorumluluk alanında yer almadığı halde, yüksek öğrenim öğrencilerine yönelik olarak Erkek Öğrenci Yurdu işletilmesi suretiyle mahalli müşterek hizmetler için kullanılması gereken ödeneklerin amacı dışında kullanıldığı tespit edilmiştir” denildi. Kararda; yükseköğrenim gençliğinin barınma, beslenme ihtiyaçları ile maddi yönden desteklenmesinin sağlama görevinin ise Milli Eğitim Bakanlığı'nda olduğu da hatırlatıldı. Kamu kurum ve kuruluşlarına öğrenci yurdu işletebilmeleri, kendilerine yasal olarak bu görevin verilmiş olması şartına bağlı olduğu da belirtilen kararda, “Yüksek öğrenim öğrencilerine yurt hizmeti sağlamak belediyenin görevi değildir” denilerek, öğrenci yurdu açıp işletilerek yapılan harcamalar olan 240 bin 065,17 TL'nin faizleriyle birlikte Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ten tahsil edilmesine karar verildi.

ÖZTÜRK: ‘KARARI ÜZÜNTÜYLE KARŞILADIM, AİLELER ZOR DURUMDA’

Sayıstay kararı üzerine Erkek Öğrenci Yurdu'nu kapatma kararı alan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, son derece üzgün olduğunu belirtti. Yüksek öğrenime ailelerinden ve evlerinde uzakta devam etmek zorunda kalan öğrencilere, sıcak bir yuva ve modern çalışma ortamı sağladıklarını, bunda da kamu yararı gözeterek hareket ettiklerini anlatan Öztürk, “Kararı anlamak mümkün değil. Belediye olarak, hamam, gazino, lokanta, hayvan barınağı açabiliyoruz, ama öğrenci yurdu açamıyoruz. Kadıköy’de 40 bin öğrenci bulunuyor. Bu öğrencilerin barınma sorununa belediye olarak nasıl kayıtsız kalabiliriz?” diye sordu. “Yurt ile ilgili yaptığımız harcamaların toplamı olan 240 bin TL’nin tamamen şahsımdan faiziyle birlikte tahsil edilmesi kararının yorumunu, kamuoyunun vicdanına bırakıyorum” diyen Öztürk, şunları söyledi: “Öğrencilerimizi karardan haberdar ettik ve yurdu kapattık. Çaresiz bir şekilde valizlerini alıp çıktılar. Anne, babalar, arayıp, benden yurdu kapatmamamı, çocuklarını sokağa bırakmamı istediler. Ben de babayım, verecek yanıt bulamadım, Ben de ailemden uzakta İstanbul’da yatılı okudum. Bunun zorluğunu ve acısını iyi bilirim. Bu çocuklar hepimizin. Onlara sağlıklı temiz güvenli bir ortam sağlamıştık. Bunda ne gibi kamu zararı olabilir? Bu öğrencilerin yurtlarının kapatılması, onların sokakta olması şimdi kamu yararına mı oldu?”

TEMYİZ BAŞVURUSUNDAN NOTLAR

Karara itiraz eden Kadıköy Belediyesi, temyiz başvurusunda bulundu. Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk’ün imzasını taşıyan ve Sayıştay Başkanlığı’na iletilen temyiz başvurusunda öne çıkan hususlar şöyle:

• Yüksek öğrenim yurdu açmak ve açanlara izin vermek ile yetkili olan milli eğitim bakanlığının ilgili birimleri 2008 yılı başlarından itibaren yurdumuzda denetimler yapmış yurt işletimine ilişkin yönetmelik hazırlatmışlardır. Öğrenci yurdu işletmesinin Belediyeler tarafından yapılmayacağı düşünülüyor ise öncelikle Milli Eğitimin bu birimlerinin bizi yurt faaliyetinden men etmesi ve faaliyetlerimizi sonlandırmamızı istemeleri gerekirdi, tam tersine yurt ihtiyacının fazla olduğu ve daha fazla yurt açımını teşvik ettiklerini beyan etmişlerdir.
• Belediye kanunun 14.maddesinde Belediyelerin görevleri arasında “gençlik ve spor; sosyal hizmet ve yardım” yer almaktadır. Belediyelerin üniversitede öğrenim gören öğrencilere kalacak yer sağlamaları kanunda sayılan görevleri kapsamına girmektedir.
• İlçemiz sınırları içerisinde 25.000 Marmara Üniversitesi öğrencisi olmak üzere, 4 üniversite öğrencilerinin belediyemiz sınırları içerisindeki kampüs öğrenci sayısı 40.000'i aşmaktadır. Her ne için gelmiş olurlar ise olsunlar, öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının karşılanmış olması sadece o öğrencilerin ihtiyaçlarının çözülmesi olarak da değerlendirilemez. Daha geniş bir bakış açısıyla kentin sosyal dokusuna ve kent içinde güvenli yaşama da önemli katkısı vardır. Yurt açılması ve işletilmesi olayı sadece Belediye yönetiminin istem ve kararı olmayıp, bölgemizdeki üniversitelerin, muhtarların, yurttaşlar ile sivil toplum örgütlerinin talebi olarak halen yoğun şekilde devam etmektedir.
• Belediyelerin yurt işletemeyeceğine dair kararlar Avrupa yerel yönetimler özerklik şartlarına aykırı olduğu gibi Anayasa'mızın ruhuna da aykırıdır.
• Öğrencilerin barınma ihtiyacının karşılanması her şeyden önce sosyal devlet olma anlayışının bir gereğidir. Devletin bu anlamda sorumluluklarını yerine getiremediği zamanlar bu boşluğun kamusal bir sorumluluk içerisinde doldurulması gerekir. Öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının sosyal devlet olmanın gereği olarak sosyal sorumluluk üstlenmiş yerel yönetimlerce çözümlenmesi kamusal bir görevdir.
• Belediyemizin yurt işletmesi için yapmış olduğu masraf, bizim tarafımızdan yapılmasa Kredi Yurtlar Kurumu veya üniversite tarafından yapılacaktı ki, bu da yine bir kamu masrafı gerektirecekti. Dolayısıyla aynı havuzdan yüklenen bir görev için yasal sınırlar içerisinde masraf yapılması kamu zararı doğurmaz.

ÖĞRENCİLER TEPKİLİ

Yurdun kapaması nedeniyle öğrenciler de sokakta kaldı. Çoğu memleketlerine gittiği için telefonla ulaşıp görüş alabildiğimiz öğrenciler şunları söyledi:
-Tolga Karagöz (19): 2 senedir bu yurtta kalıyordum. Yurt çıkmamıştı bana. Eve çıkmak çok pahalı olurdu. Özel yurtların çoğu da cemaatçi. Öyle bir ortamda yaşamak istemedim. O nedenle Kadıköy Belediyesi'nin yurdunu seçtim. Yurdun şartlarından, ücretinden, yemeklerden, özgürlükçü ortamdan çok memnundum. Gelecek yıl eve çıkmak zorunda kalacağım. Ama tüm arkadaşlarımın maddi durumu ev tutmaya elverişli değil. Yurdun kapanma kararının politik olduğu düşünüyorum. Yurduma geri dönmek istiyorum.
-Mehmet Atlı (22): Gaziantepliyim. Üniversite eğitimim için İstanbul'a geldiğimde, yurt çıkmadı. Ben de bu yurtta kalmaya başladım. Çok memnundum. 2 yıldır yurtta kalıyorum. Kapanma kararını duyunca eve çıkmak zorunda kaldım. Çok üzgünüm yurdun kapanmasından.
-Tolgahan Kartaloğlu (20): Daha önce bu yurtta kalan arkadaşlarım ve modern imkanları nedeniyle bu yurdu seçmiştim. Çok rahat güzel bir yurt. Kapanma kararını duyyunca eve çıktım mecburen. Ama ev tutamayacak durumda olan arkadaşlarım için çok üzgünüm. Yurdumuzun tekrar açılmasını istiyorum.

 Gökçe UYGUN


ARŞİV