Çernobil'in 30. yılında hayatını kaybetti

Kanserden hayatını kaybeden Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu’nun babası Cavit Koyuncu da kanser tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Çernobil faciasının 30. yılında hayatını kaybeden Cavit Koyuncu Hopa’da toprağa verildi

28 Nisan 2016 - 14:36


Kanser hastalığı nedeniyle 33 yaşında hayatını kaybeden ünlü sanatçı Kazım Koyuncu’nun babası Cavit Koyuncu da aynı hastalık nedeniyle bir süredir Hopa Devlet Hastanesi’nde tedavi görüyordu. 23 Nisan Cumartesi günü hayatını kaybeden 86 yaşındaki Cavit Koyuncu için Hopa Merkez Cami’nde öğlen vakti cenaze töreni düzenlendi. Cenaze namazı öncesi Cavit Koyuncu’nun oğlu Niyazi Koyuncu ve ağabeyi Selahattin Koyuncu taziyeleri kabul etti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çelenk gönderdiği cenaze törenine Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Onur Temurlenk ve Kazım Koyuncu Kültür Merkezi Başkanı Mehmet Çarmıklı katıldı. Karadenizli sanatçılar Selçuk Balcı ve Bayar Şahin de Koyuncu ailesini yalnız bırakmadı. Koyuncu ailesinin en büyük oğlu Hüseyin Koyuncu’nun da kanser hastalığı ile mücadele ettiği öğrenildi.

ADI KADIKÖY’DE YAŞATILIYOR
Kanser hastalığı nedeniyle 2005 yılında hayatını kaybeden sanatçı Kazım Koyuncu’nun adının yaşatılması için Kadıköy’de Kazım Koyuncu Kültür Merkezi kurulmuştu. Kültür merkezinde müzik, tiyatro ve resim atölyeleri ile sanatsal faaliyetler yürütülüyor.

ÜZERİNDEN 30 YIL GEÇTİ
25 Nisan 1986’da nükleer santraldeki dördüncü reaktörde günün erken saatlerinde ilk patlama yaşanmıştı.  Çernobil, bugüne kadar yaşanan en büyük nükleer felaket olarak tarihe geçti. Çernobil’deki bir reaktörde meydana gelen patlama sonucu 1986 yılında geniş bir alan radyoaktif sızıntının etkisine maruz kalmıştı. Radyoaktif madde yüklü bulutlar farklı ülkeleri etkilemişti.

TTB: DOĞU KARADENİZ’İ ETKİLEDİ
Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Başbakan Turgut Özel ve Cahit Aral Karadeniz’de yetiştirilen çayda yüksek oranda radyasyon bulunup bulunup bulunmadığına dair tartışmalara dair açıklamalar yapmış ve nükleer sızıntısının Türkiye’yi etkilemediğini savunmuşlardı. Türk Tabipler Birliği ise daha önceki açıklama ve raporlarında, facianın Türkiye’de özellikle Doğu Karadeniz bölgesini etkilediğini ve kanser vakalarıyla facia arasındaki ilişkinin ayrıntılı olarak araştırılması gerektiğini belirtmişti.

 
NELER OLDU?
• Facianın ardından 1 Mayıs günü SSCB büyükelçisi, Türk yetkilileri Karadeniz’de ölçüm yapmaları konusunda uyardı.
• Türkiye Atom Enerjisi Başkanı (TAEK) Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre “Olay mevzii bir olay: Türkiye’ye ulaşsa bile etkilemez” dedi.
• 3 Mayıs günü radyoaktif bulutların Türkiye’ye ulaştığı ve oranın 7 kat arttığı açıklandı.
• 3 Eylül günü Avrupa ülkeleri radyasyonlu olduğu gerekçesiyle Türkiye’den fındık alımını durdurdu.
• 28 Kasım günü Hollanda sağlık bakanlığı Türk çayında yüksek oranda radyasyon var açıklamasında bulundu.
• 2 Aralık günü dönemin sanayi bakanı Cahit Aral çaydaki radyasyonun zararsız olduğunu iddia ederek, basın mensuplarının karşısında çay içti.

 
Etiketler; Cavit Koyuncu

ARŞİV