“Esencan” projesi, İspanya, İngiltere ve İsveç’den projeyi görmek ve incelemek için gelen öğretmenler tarafından büyük ilgi gördü.
Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından başlatılan “Esencan” projesi, İspanya, İngiltere ve İsveç’den projeyi görmek ve incelemek için gelen öğretmenler tarafından büyük ilgi gördü.Yabancı öğretmenler, 24 Ekim Perşembe günü Özgürlük Parkı’ndaki Kadıköy Belediyesi Kompost Eğitim ve Uygulama Merkezi’ni ziyaret ederek, proje hakkında Ziraat Mühendisi Binnazlı Saka’dan ayrıntılı bilgi aldılar. Öğretmenler; Esencan’ın çok iyi ve ilginç bir proje olduğunu dile getirdiler. Esencan’a yoğun ilgi gösteren okullardan birisi de Dosteller İşitme Engelliler Okulu oldu. İşitme engelli öğrenciler ve öğretmenleri, bu projenin çok ilgi çekici olduğunu ve keyif aldıklarını belirterek kendi okullarında da devam ettireceklerini söylediler.
ÇOCUKLAR GERİ DÖNÜŞÜMÜ ÖĞRENİYOR
Çocuklara yönelik bu çevre projesi sayesinde öğrenciler, Esencan ile tanışıyor, organik atıkları solucanlar aracılığı ile gübreye çevirmeyi öğreniyorlar. Proje ile organik atıkların geri dönüşümünü öğrencilere uygulamalı olarak göstermek, organik atıkların geri dönüşümünün doğaya, çevreye ve ekonomiye katkısını anlatmak, öğretmen ve öğrencilere organik atıkların geri dönüşümü ile elde edilen kompostu ev ve okul yeşil alanlarında kullanmaya yöneltmeyi amaçlanıyor. Ziraat Mühendisi Binnazlı Saka, öğrencilere “Organik Atıkların Yönetimi” eğitimini verdikten sonra çocuklara solucanların ve atıkların kutuya nasıl yerleştirileceğini öğretiyor. Daha sonra çürümüş meyve-sebze, kurumuş yaprak, kağıt, gazete ve mutfak atıklarını içinde solucanlar olan bir kutuya koyuyor. Atıkları solucanlar yiyor. Sindirim sisteminden geçip bağırsaklarından dışarı atıyorlar. Ortaya çıkan şeye kompost adı veriliyor.