Eşit, Bilimsel ve Laik eğitim istiyorlar

Kadıköylüler, imam hatibe dönüştürülen okullarını savunuyor. Son olarak, Göztepe’deki Yeşilbahar Ortaokulu’nun imam-hatibe dönüştürülmesine karşı başlatılan kampanya kapsamında eylemler sürüyor.

22 Ağustos 2014 - 09:56
Kadıköylüler, imam hatibe dönüştürülen okullarını savunuyor. Son olarak,  Göztepe’deki Yeşilbahar Ortaokulu’nun imam-hatibe dönüştürülmesine karşı başlatılan kampanya kapsamında, Eylül’ün ilk yarısına kadar sürecek eylemler dizisi başlıyor.

Gökçe UYGUN
Hükümetin 4+4+4 kesintili eğitim sistemine geçişiyle birlikte başlayan dönüşüm sürecinden en çok etkilenen ilçelerin başında Kadıköy geliyor. İlerici, laik yapısıyla bilinen Kadıköy’deki okulların birbiri ardına imam hatibe dönüştürülmesi büyük tepki çekiyor. Bu dönüşümden hem öğrenciler de öğretmenler de veliler de mağdur. Acıbadem’deki Özdemiroğlu Okulu geçen dönem imam hatip olmuştu. Aynı bölgede yer alan ve sınavsız girilebilen tek devlet okulu olan Ahmet Sani Gezici Lisesi de geçtiğimiz günlerde yıkıldı. Burası da imam hatip lisesi yapılacak. Böylelikle Acıbadem’de devlet okulu kalmayan Acıbadem’de öğrenciler ya imam hatipe ya da özel okula gitmek zorunda kalıyor. Ayrıca Sahrayı Cedit’teki İntaş Lisesi ve Gözcübaba Lisesi, Bostancı 23 Nisan Zehra Hanım ile Erenköy Mehmet Akif ilköğretim okulları da imam hatip oldu. Öte yandan Çiftehavuzlar’daki üç okulun daha dönüştürüleceği haberleri gündemde. 50. Yıl Cumhuriyet Feridun Tümer, İlhami Ahmet Örnekal ve Yeşilbahar Ortaokulları dönüşüm kervanına son katılan okullar oldu. Yeşilbahar Ortaokulu’nun imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesiyle birlikte, üç okulun öğrencileri ve öğretmenlerinin tek okula sıkıştırılması söz konusu.
 
“EN ÇOK DÖNÜŞÜM KADIKÖY’DE” 
Kadıköy’de faaliyet gösteren Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Turgut Yokuş, gazetemize  verdiği röportajda, “Sendikamızın örgütlü olduğu Anadolu yakasındaki 9 ilçeden en çok okul dönüşümünün yaşandığı yer Kadıköy. Kadıköy’de yoğun biçimde bir İmam hatipleştirme operasyonu var. Kadıköy halkının ya da Kadıköy’de yaşayan insanların gerçekten bu okullara ihtiyacı var mı? Talepleri var mı? Bizce Kadıköy’ün muhafazakârlaştırılması için yürütülen bir eğitim projesi bu. Kadıköy’de ciddi bir şekilde yaşam tarzına müdahale var. İmam hatiplerle Kadıköy’ün bu ilerici demokrat yüzü dönüştürülmek isteniyor” demişti.
 
YEŞİLBAHAR DİRENİŞİ
Kadıköy’de “dönüşüm tehlikesi” altındaki okullardan biri olan, imam hatip yapılmak istenen Göztepe’deki Yeşilbahar Ortaokulu’nu savunmak amacıyla bir kampanya başlatıldı.
Yeşilbahar’ın imam hatip olmaması için yürütülecek kampanyanın takvimi de, 15 Ağustos akşamı Barış Manço Kültür Merkezi’nde yapılan bir toplantı sonrası belirlendi. Takvime göre 23 Ağustos Cumartesi saat 17.00’de okulda veliler buluşmasıyla başlayacak olan eylem dizisi, 25 Ağustos Pazartesi günü sürecek. Saat 14.00'de veliler, kurumlar, sendikalar, muhtarlar Kadıköy Milli Eğitim Müdürlüğü'ne kararın geri çekilmesi için tebligatta bulunacak. Ardından Boğa'da basın açıklaması yapılacak. 29 Ağustos Cuma akşamı saat 19.00'da Boğa'da eylem yapılacak, 5 Eylül Cuma akşamı saat 20.00'da da Selamiçeşme Özgürlük Parkı Amfi Tiyatro'da etkinlik gerçekleştirilecek. 13 Eylül Cumartesi saat 19.00'da ise  Boğa'dan başlayan, okulun önünde son bulan büyük bir yürüyüş yapılacak.

"KADIKÖY İMAMA HATİBE SIĞMAZ!"
Gezi dayanışmaları, sendikalar ve veliler, ‘’Kadıköy İmama Hatibe Sığmaz!’’ başlıklı bir bildiri yayınladı. Türkiye’nin ilerici birikimi olan ilçelerinden Kadıköy’ün, Haziran Direnişi’nde milyonlarca yurttaş sokağa çıktığında sürecin önemli bir merkezi haline gelmesinin tesadüf olmadığını dikkat çekilen bildiride, ‘’Biz Kadıköylülerin  dayatmacı politikalarla, özgürlük alanımızın kısıtlanması ile yaşam alanlarımıza müdahale edilmesi ile, toplumun dincileştirilmesi ile her zaman kan uyuşmazlığı var. Kadıköy’ün siyasal ve toplumsal dokusunu bozmak üzere planlanan Kadıköy okullarının ele geçirilmesi ve imam hatipleştirilmesi süreci de Haziran Direnişi’ni ortaya çıkaran saldırıların devamı olarak değerlendirilmeli ve benzer bir dirençle karşılanmalıdır. Hayatımızın her alanında görmeye alıştığımız fakat alışmayı reddettiğimiz  bu dayatmacı, gerici ve rantçı zihniyeti Yeşilbahar Ortaokulu’ndan başlayarak durdurmak için bir araya geliyoruz.” Denildi.

3 AYDA 6 EYLEM
Yeşilbahar Ortaokulu’nun imam-hatipleştirilmesine karşı Haziran ayından bu yana Kadıköy’de 4 yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. Ankara’ya gidilerek TBMM ve Meclis ziyaret edildi. Toplanan 6000 imza CHP’ye teslim edildi. Cağaloğlu2ndaki İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valiliğe yürüyüş yapıldı, 13 bin imza teslim edildi.

İHL PATLAMASI!
AKP döneminde Türkiye’de imam hatip patlaması yaşandı. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre; 2002’de 450 imam hatip lisesi faaliyet gösteriyordu, öğrenci sayısı da 71 bindi. Ancak 4+4+4 sistemiyle imam hatip sayısı rekor kırdı. 2011-12 arasında Türkiye’de 537 imam hatip varken, bu sayı 1807’e ulaştı. Ancak Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 2 yıl önce yaptığı bir açıklamada İstanbul'da açtıkları imam hatip ortaokullarının 73'ünde yeteri kadar öğrenci olmadığını itiraf etmişti!
 

ARŞİV