Eski bir Kadıköylü şimdi Kadıköy'ün Emniyet Müdürü

Çocukluğu Yeldeğirmeni’nde geçen mahallenin çok sevilen evladı Nurettin Demir şimdi Kadıköy’e İlçe Emniyet Müdürü olarak atandı. Demir ile Yeldeğirmeni’nde geçen çocukluk yıllarını, gençliğini ve Kadıköy ile ilgili planlarını konuştuk.

08 Ağustos 2012 - 14:10
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Hakan Boydak’ın Üsküdar ve Beykoz İlçelerinden Sorumlu İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı olarak atanmasının ardından boşalan Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne eski bir Kadıköylü olan Nurettin Demir atandı. Aslen Elazığlı olan ancak küçük yaşlarda geldiği Kadıköy Yeldeğirmeni’nde çocukluk ve gençlik yıllarını geçiren, kısacası Kadıköy’e dair onlarca belki de yüzlerce hatırası olan Nurettin Demir ile yeni görevinin heyecanı eşliğinde çok sevdiği Kadıköy ile ilgili planlarından ve anılarından konuştuk. Görevleri dolayısıyla ayrılsa da onun bir ayağı Kadıköy’de. Çünkü yıllarca yaşadığı Yeldeğirmeni’nde biricik annesi oturuyor. Haftada birkaç gün mutlaka uğruyor eski mahallesine, ziyaret edip elini öpüyor annesinin. Yeldeğirmeni’ni çok seviyor Nurettin Demir, zira önemli anıları var Yeldeğirmeni’nde… 1993 yılında Polis Akademisi’nden mezun olduğunda mahallelinin gurur kaynağı, sevilen bir evladıydı ve hâlâ öyle Nurettin Demir. Zira mahalleye her uğrayışında komşular karşı apartmanlardan bile “Hoş geldin evladım” diye karşılıyormuş eskiden olduğu gibi. Alt ve üst kattakilerin birbirini tanımadığı günümüz apartman yaşamına inat, Yeldeğirmeni’nde sergilenen komşuluk bu olsa gerek, Bir an Yeşilçam filmlerindeki kareler geliyor gözümüzün önüne; sıcak komşuluklar, okuyup mahallelinin gurur kaynağı olan genç ve karizmatik jön…
Yeni Emniyet Müdürümüz Nurettin Demir’in yaşamı da abartısız, aynen böyle. Eşi ile evliliğe giden öyküsü de zaten böyle başlıyor Demir’in. “Eşim de doğma büyüme Kadıköylüdür. Komşu kızıydı eşim. Haldun Taner Tiyatrosu’nun önü buluşma yerimizdi. Moda’yı çok severim. Nişanlıyken, eşimle Moda’ya gider Ali Usta’da dondurma yer, yürürdük. Şimdi eşim ve kızlarımla hâlâ gideriz” diyen Demir, çocukluğundan beri Kadıköy İskelesi ve civarını çok sevdiğini, Fenerbahçe, Bağdat Caddesi’nin Kadıköy için başlı başına bir değer olduğunu belirtiyor. Kadıköy denilince akla Fenerbahçe’nin geldiğini vurgulasa da fanatik olmadığını, vakit buldukça milli maçları ve bazı derbileri izlemeye çalıştığını da ifade ediyor.

KOMŞULUK YELDEĞİRMENİ’NDE YAŞIYOR
“Çocukluğumdaki Yeldeğirmeni ile şu anki Yeldeğirmeni pek fazla değişmedi. Yeldeğirmeni’ndeki samimiyeti, muhabbeti hiçbir yerde bulamıyorum. Komşuluk çok güzel. Annem bir sabah perdeyi açmazsa komşular hemen gelir ve ‘Kibar Teyze neden perdesini açmadı, hayırdır’ derler. Muhteşem bir komşuluk var. Aynı apartmandakiler birbirlerini tanımazken Yeldeğirmeni’nde bırakın aynı apartmanı karşı binalardaki komşularımızı tanıyoruz. Ben annemi ziyarete gittiğimde karşı apartmanlardaki komşularımız bile hoş geldin diye karşılarlar. Çocukluğumuz oralarda geçti. Mahallenin bir evladıyız. Diğer evlatlar da öyle karşılanır bizim Yeldeğirmeni’nde. Eski İstanbul Yeldeğirmeni’nde yaşar” diyen Nurettin Demir aslında önemli bir yaraya da dikkat çekiyor. Bazı suçlar da toplumsal alandaki sıkıntılardan doğmuyor mu sanki? Komşu komşuyu tanımıyor, başına ne geldiğini bilye bilmiyor.

TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİK VE NURETTİN DEMİR
Nurettin Demir genç yaşına rağmen kariyeri başarıyla dolu bir emniyet mensubu. Maltepe Gülsuyu Polis Karakolu’nda Grup Amiri olarak başlayan meslek yaşamı, ekipler amirliği, asayiş büro amirlikleri, Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Özel Kalem Müdürlüğü, Kocaeli’de Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, Rize’de Bölge Trafik Müdürlüğü ile İlçe Emniyet Müdürlükleri şeklinde devam etti. Tekrar İstanbul’a tayin edilen ve burada 4 yıl Etiler Polis Okulu Müdürlüğü yapan Demir, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü kurarak görevine burada devam etti. “Bu müdürlüğü kurmak bize kısmet oldu” diyen Demir, meslekte pek bilinmeyen bu alana herkesin vakıf olmadığını da belirterek, “2006 yılında kurulmuş bir birim Toplum Destekli Polislik. AB yasaları sürecinde kurulması gereken koşullu yerlerden bir tanesi. Kurmak bize nasip oldu İstanbul’daki şubeyi. Daha önce pilot uygulamalar yaptık. Bu konuda kurslara katıldık. Güzel aşama kaydettik. O tarihte ilk yaptığımız proje de Kadıköy’e uyguladığımız projeydi. Yani Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü’nün ilk projesi Kadıköy’de uygulanmıştır. ‘Güvenliğinizin Anahtarı Elinizde’ projesini uyguladık. Daha sonra bu proje ‘Güvenli Mahalle Güvenli İstanbul’ adını aldı. Evden yapılan hırsızlıkların önlenmesi amacıyla yapılan bir projeydi. Yani Kadıköy’e çok yabancı değilim” diye konuştu.

‘KADIKÖY’DE MÜKEMMEL BİR DÜZEN VAR’
Kadıköy’ün, İstanbul’un oturmuş, köklü bir ilçesi olduğunu, “Kadıköy’de mükemmel bir düzen var. Mükemmel işleyen bir yapı var. Herkes vazifesini çok iyi biliyor ve bunu çok da iyi yapıyorlar” sözleriyle anlatan Demir, çok iyi çalışmaların yapıldığı bir ilçede görev devraldığını, yapılan çalışmalara daha neler eklenebilir anlayışıyla devam edeceklerini belirtti.
Demir, başlatılan projeleri devam ettireceğini, Toplum Destekli Polislik çalışmalarını mahalle bazından Kadıköy geneline yaymayı düşündüğünü vurgulayarak, Bostancı Karakolu’nun olduğu yerde Kadıköy’e yakışan bir bina yapmayı düşündüklerini açıkladı.

‘VATANDAŞIN YAYINDAYIZ, KAPIMIZ AÇIK’
Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü Nurettin Demir, derdi, sıkıntısı olanın çekinmeden Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gelebileceğini, kapılarının ihtiyacı olan herkese açık olduğunu belirterek, “Vatandaşla iç içe olacağız. Kadıköy’ün insanları çok özel. Eğitim oranı çok yüksek, Biz Kadıköy halkının hizmetindeyiz. Kapımız sonuna kadar açık ve her an ulaşabilirler. İsteklerini iletebilirler, Bizler onların sıkıntılarını çözme konusunda da görevliyiz ve bunu en iyi şekilde inşallah yapmaya çalışacağız” dedi.


ARŞİV