Eski köprüler yeni projede yok

Zemin düzeltme ve altyapı çalışmalarının sürdüğü Marmaray projesi kapsamında eski hat üzerinde bulunan bazı köprüler sökülüp yeniden yapılıyor

09 Haziran 2016 - 12:06
Erhan DEMİRTAŞ
Marmaray projesi ve yenileme çalışmaları nedeniyle 2013 yılında durdurulan banliyö tren seferlerinin tamamının 2017 yılı bitmeden başlayacağı belirtiliyor. Banliyö hatları raylarının sökülmesi ise tamamlandı. Kazı ve zemin düzeltme çalışmalarının devam ettiği tren yolunda ise bazı tarihi yapılar taşınmak zorunda kalıyor. Altyapı, zemin düzeltme ve dolgu çalışmalarının sürdüğü Ayrılıkçeşmesi’nde mahalle ile özdeşleşen Uzun Hafız Sokağı girişindeki taş köprü de Haydarpaşa kuşaklama hattına taşınacak.

ANITLAR KURULU KARARI
Tamamen eski işçilik yöntemiyle ve kesme taştan yapılan köprü yıkılmadan başka bir yere taşınacak. Köprüyü oluşturan taşlar tek tek sökülerek numaralandırılıyor. Marmaray projesini yürüten İspanyol OHL şirketi yetkilileri, “Marmaray projesi tamamlandığında eskiden iki şerit olan hattın 3 şerite çıkacağını, bu nedenle köprünün kaldırıldığını” açıkladı. Köprünün fiziksel değişiklikler nedeniyle sökülmek zorunda olduğunu açıklayan firma yetkilileri, “Söküm ve taşıma işi Anıtlar Kurulu’nun kararı ve onayı ile yapılmaktadır. Kurulun kontrolünde yapılan işlemler sonrasında köprü orijinal haline sadık kalınarak Haydarpaşa kuşak hattına (trenlerin çevrildiği nokta) yeniden inşa edilecek. Uzun Hafız Sokağı’na ise yine Anıtlar Kurulu’nun onay verdiği eski köprünün aslına uygun yeni bir köprü yapılacak” dedi.

ARŞİV