Esnafta “yılbaşı coşkusu” kalmadı

2021’e sayılı günler kala Kadıköylü esnaf, geçen seneye kıyasla satışlarda önemli oranda düşüş yaşandığına dikkat çekiyor. Esnafın ortak dileği ise yeni yılla beraber işlerin açılması...

30 Aralık 2020 - 13:05

Kadıköylüler yeni yıla korona virüsü sebebiyle alınan sıkı tedbirlerin gölgesinde giriyor. İnsanlar artan vaka sayılarına karşı alınan önlemler kapsamında, 2021 yılının gelişini evlerinde karşılamaya hazırlanıyor. Yılbaşı kutlamasına hazırlanırken sokakların vazgeçilmezleri çiçekçiler, süslemeci ve milli piyangocular da zor zamanlar yaşıyor. Yeni yıla sayılı günler kala Kadıköy sokaklarına çıktık, yaşadıkları zorlukları esnaftan dinledik.

“YÜKSEK MİKTARDA BORÇLANDIK”

Korona virüsü sebebiyle getirilen kısıtlamaların işleri büyük ölçüde sekteye uğrattığını söyleyen Kadıköy Altıyol çiçekçisi Perihan Cavlay, “Geçen sene az da olsa satışlarımız vardı ancak şimdi durum biraz daha karanlık. Kokina çiçeklerinin toptancıdan alış fiyatı geçen seneye göre daha pahalı olduğu için müşteriler çekiniyor. İhale yoluyla aldığımız çiçeklerin parasını peşin vermediğimiz için yüksek miktarda borçlandık. Şimdilik tek umudumuz işlerin açılmasını beklemek. Herkese sağlıklı bir yıl diliyorum.” diyor.

“ÇİÇEKLER SOLDUĞU İÇİN ATIYORUZ”

Mesut Başar 10 yıldır Kadıköy’de çiçekçilik yapıyor. Salgının başından itibaren zor günler yaşadığını belirten Başar şunları söylüyor: “Dükkânı her açtığımızda zarar ediyorum. Tabi insanlar değişiklik olması amacıyla çiçek alıyor fakat işlerin eski tadı kalmadı. Uzun zamandır raflarda bekleyen çiçekler solduğu için atmak zorunda kalıyoruz. Virüsten korkan insanlar evlere çiçek siparişi vermiyor. Çoğu esnaf dökülmeye başladı. Umudum, yeni yılın güzellikler getirmesi...”

“İNSANLAR BİLET ALMAYA HEVESLİ DEĞİL”

Kadıköy Milli Piyango şans gişesinde çalışan İrem Akşit insanların artık eskisi kadar bilet almaya hevesli olmadığını vurguluyor: “Bilet alan kişilerde bir mutluluk yok, alışkanlık edindiği için almak istiyor. Bu sene seri bilet üretimi olmadığı için müşteriler artık aradığını bulamıyor. Ayrıca herkes virüsten çekiniyor ve sıraya girip bilet beklemek istemiyor. 4 günlük yasaktan dolayı Kadıköy’de ümitsizlik havası var. Millî Piyango’nun özelleşmesi de işleri etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Çünkü insanlar bu duruma aşırı tepki verdiği için piyango bileti almıyor”

“GEÇİM SIKINTISI TALEBİ DÜŞÜRDÜ”

Milli Piyango İdaresi’nin özelleşmesinden dolayı sokakta bilet satan piyangocuların yarı yarıya azaldığına dikkat çeken Nari Coşar, “Bu sene herkes geçim sıkıntısı yaşıyor fakat az da olsa milli piyangoya talep var. Çünkü her şeye rağmen insanlar umutla bekliyor. Sokakta milli piyango satıcıları yarı yarıya azaldı. Örneğin bu caddede 15 milli piyangocu varken birden ikiye düştü. Bu durumun temel sebebi milli piyangonun özelleşmesidir. Bazı piyangocular yeni çalışma sistemini anlamadığı için işi bırakmak durumunda kaldı.” diyor. Coşar sözlerini şu cümlelerle sürdürüyor: “Özellikle yeni sistemde piyangocuların toptan bilet alırken parayı peşin vermesi gerekiyor. Nakit para olmadığı için piyangocular işe başlayamadı. Geçen sene çeyrek biletler 20 TL’ye satılırken bu sene 25 TL oldu. Yarım bilet 40 TL’den 50 TL’ye, Tam bilet 80 TL’den 100 TL’ye fırladı. Bilet fiyatlarının yükselmesi özel firmanın biletlere yapmış olduğu zamdır.”

“11 YILLIK DÜKKÂNIMI KAPATACAĞIM”

Kadıköy’de 11 yıllık esnaf olduğunu belirten Coşan Pastacılık’ın sahibi İbrahim Kızılöz Kadıköy sokaklarının artık bomboş olduğuna dikkat çekiyor: “İşlerimiz normal düzeyde olmadığı için 11 yıllık dükkânımı bugünden sonra kapatmak zorunda kalacağım. Geçen yıl pasta satışları çok iyiydi hatta siparişlerimizi kasım ayında almaya başlardık. Fakat bu sene satışlar iyi olmadığı için zarar etmeye başladık. İnsanlar bu sene yılbaşını evde geçirecek ancak ekonomik şartlar elverişli olmadığı için harcama yapamıyor. Temel ihtiyaçlar süsleme ve pasta gibi ürünlerin biraz daha önüne geçmiş durumda. Zaten insanlar sağlık sorunlarından tedirgin olduğu için eski neşesi kalmadı.”


ARŞİV