Etüte giden çocuklar artık liseli!

Kadıköy Belediyesi’nin çocuk etüt merkezlerinden ücretsiz eğitim alan öğrenciler SBS’de başarılı olup, istedikleri liselere yerleştiler.

04 Eylül 2013 - 15:23

Haber: Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Sinem TEZER-Sümeyye YAMAN
 
Maddi durum yetersizliği nedeniyle ateş pahası dersanelere gitme imkanı bulamayan Kadıköylü çocuklara eğitim desteği sunan Kadıköy Belediyesi Çocuk Etüt Merkezleri (ÇEM), önemli bir başarıya imza attı. İlçede bulunan 4 ÇEM’e gelen Kadıköylü çocuklar, ücretsiz SBS destek eğitimi aldı. Test kitaplarını da hiçbir ödeme yapmadan ÇEM’lerden edinen çocuklar, öğretmenler eşliğinde sınava hazırlandılar. Öğretmenlere yetersiz kaldıkları konuları danışma şansı da bulan çocuklar, yılda 6 defa da deneme sınavına girdiler. Tüm bu süreç sonunda SBS sınavına giren 500’e yakın öğrenciden 47’si, Anadolu liselerine yerleşmeyi başardı. Öğrencilerin kimileri Kadıköy’deki Suadiye Hacı Mustafa Tarman, Erenköy Kız Anadolu Lisesi, Kemal Atatürk ve 50. Yıl Tahran gibi gözde Anadolu liselerini kazanırken kimileri de meslek liselerini tercih ettiler.

ÖZTÜRK’TEN LİSELİLERE TAVSİYELER
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de geçtiğimiz günlerde bu başarılı öğrencilerle bir ara geldi. Çocukları tek tek tebrik eden ve hediyelerini veren Öztürk, tavsiyelerde bulunmayı da ihmal etmedi. Çocuklara “Sıradan olmayın, kendinize bir fark katın, çok çalışın” diyen Öztürk, şunları söyledi; “Türkiye eğitimini 70 yılda oturtamadı hâlâ. Halen birçok insan okuduğu işi yapmıyor maalesef. Ama siz isterseniz yapabilirsiniz. Stajınıza çok önem verin, mutlaka staj yapın. Okulunuz staj imkanı sunmuyor olsa bile, siz gidin gönüllü staj yapın. Yeter ki sektöre girin, ne iş yapıyor olacaksanız olun, o işi asıl yapıldığı yerde öğrenin. Tabi bizim zamanımızda şimdiki olanaklar yoktu. Ailem beni çok zor şartlarda okuttu, büyüttü. Kara tahta bile görmeden, gaz lambası ışığında ders çalışırdım. Şimdi siz, her şeye rağmen çok şanslısınız, kıymetini bilin. Aileleriniz ve belediye olarak biz, sizin için elimizden geleni yaptık ve yapıyoruz. Bundan sonrası size kalmış. Ben hep yanınızdayım, siz de benim birer evladımsınız…”

ÇEM’LERDE HEM DERS HEM SANAT
ÇEM Koordinatörü Kadim Fırat da 2009 yılının Ekim ayında açılan etüt merkezlerinde 3000’e yakın öğrencileri olduğunu belirterek, “Bunlardan 1500’e yakını aktif olarak ders alabiliyor bizden. Matematik, fen, bilgisayar vs. derslerine girebiliyorlar. Onun dışında kayıtlı olup da sadece bilgisayar ve kütüphanemizden yararlananlar var” dedi. 25’i öğretmen olmak üzere toplam 35 personelin hizmet verdiği merkezlerde öğrencilerin her zaman rehber hocalar ile görüşme imaknalrı olduğunu anlatan Fırat, “SBS’ye hazırlık için gelen öğrencilerdeki sınav kaygısını gidermek için çalışmalar yapıyoruz. Öğrenciler, hocalarımızla hangi liseye yerleşebileceklerini konuşuyorlar, seçenekleri sunuyoruz. Onlar da aileleriyle değerlendiriyorlar” diye konuştu. Fırat, Fikirtepe bölgesi ağırlıklı olmak üzere Kadıköy’ün değişik bölgelerinden öğrencileri olduğunu anımsatarak, “Suadiye’den gelen bile var. Çünkü bu merkezler belediyeye ait olduğu için güvenilir buluyor aileler. Eğitimin dershaneden farklı olmadığını düşünüyorlar. Zaten bizde dersler dışında tiyatro, sanat, müze gezileri, sinema çalışmaları gibi etkinliklere de katılabiliyor öğrencilerimiz” açıklamasını yaptı. Kadim Fırat yeni eğitim öğretim yılına dair de şunları söyledi;
“İstanbul Teknik Üniversitesi’yle ortak bir çalışmamız olacak. Öğrencilerimiz,fen bilgisi derslerine yardımcı olmak için üniversitenin Bilim Müzesi’nde deneyler yapabilecek, etkinlikler olacak. Sinema atölyesi düzenlemek var gündemimizde. Bahçeşehir Üniversitesi Sinema bölümü destek veriyor kuramsal ve pratik derslere. Amacımız; dönem sonunda bir film ortaya çıkarmak ki daha önce “Endişe” isminde bir film yapmıştık. Senaryo yazılıyor, film çekiliyor. Geçen yıllarda sezonlarda Görkem Yeltan, Müge İplikçi, Nazlı Eray gibi isimlerle çocukları biraya getirdik. Bu tür kitap okuma atölyelerimizi bu yıl da sürdüreceğiz.”

ARŞİV