İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Planlama Ajansı’nın her ay düzenli olarak paylaştığı İstanbul Barometresi araştırmasının ağustos ayı sonuçları yayınlandı. 17 Ağustos- 14 Eylül 2022 tarihleri arasında 603 İstanbul sakiniyle telefon üzerinden görüşülerek hazırlanan araştırma, İstanbul halkının ev içi gündeminden duygu-durum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok başlıkta veri sunuyor.
EKONOMİK VE AİLEVİ SORUNLAR
Katılımcılara ağustos ayında evde en çok ne konuşulduğu soruldu. Katılımcıların yüzde 69,7’si ekonomik sorunlar, yüzde 4,2’si ailevi sorunların konuşulduğundan bahsetti. Bu konuları yüzde 3,2 ile sağlık sorunları takip etti. Katılımcıların yüzde 42,2’si ekonomik sorunların, yüzde 22,3’ü sığınmacılara yönelik tartışmaların ağustos ayında İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti.
TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİ
Katılımcıların yüzde 26,9’u KPSS sorularının sızdırılması iddiası ve KPSS’nin iptal edilmesinin, yüzde 16,6’sı döviz kurundaki hareketliliğin ağustos ayında Türkiye’nin gündemi olduğunu belirtti. Katılımcılara göre Türkiye gündeminde üçüncü sırada yüzde 15 ile sığınmacılara yönelik tartışmalar yer aldı.
YÜZDE 19,2: EVDE YİYECEK YOK
Katılımcıların yüzde 69,9’u ağustos ayı içerisinde maddi yetersizlikten dolayı tercih ettiği gıdaları alamadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 19,2’si ise ağustos ayında maddi yetersizlikten dolayı evde yiyecek olmadığı zamanların olduğunu belirtti. Ağustos Ayında İstanbulluların yüzde 50,3’ü yakın dönemde Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini belirtirken yüzde 29,7’si değişmeyeceğini, yüzde 20’si iyileşeceğini belirtti.
İSTANBULLUNUN EKONOMİK DURUMU
Katılımcıların yüzde 41,4’ü kendi ekonomik durumunun kötüleşeceğini, yüzde 41’i durumunun değişmeyeceğini, yüzde 17,6’sı ise durumunun iyileşeceğini düşündüğünü belirtti.
Kredi kartı kullananların yüzde 43,5’i aylık kredi kartı borcunun tamamını, yüzde 35,8’i ise borcun asgari tutarını ödeyebildiğini kaydetti. Yüzde 9,9’u asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 3,8’i asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, yüzde 7’si ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.
İş arayan katılımcılar arasında yakın dönemde iş bulabileceğini düşünen katılımcı oranı yüzde 26,7 oldu. Çalıştığını belirten katılımcıların yüzde 72,1’i çalıştığı işten memnun olduğunu ve yüzde 74,7’si işten çıkarılma korkusu duymadığını dile getirdi.
STRES SEVİYESİ 7,3
Katılımcılara ağustos ayındaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres seviyesi 7,3, kaygı seviyesi 7,2 olarak ölçüldü. Katılımcıların 10 üzerinden değerlendirmeleri istenen ağustos ayındaki yaşam memnuniyeti seviyesi 4,8 olarak belirlenirken mutluluk seviyesi 5 olarak ölçüldü.