'Evlere hapsolmayacağız'

Kadıköy Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi kadınlar, kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 80. yıl dönümünü sokak konseri ile kutlarken, Hükümetin kadın politikalarını da eleştirdiler.

11 Aralık 2014 - 14:20
Kadıköy Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi kadınlar, kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 80. yıl dönümünü sokak konseri ile kutlarken, Hükümetin kadın politikalarını da eleştirdiler.
 
Aysel KILIÇ
 
Kadıköy Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi kadınlar, kadınlara seçme ve seçilme hakkın tanınmasının 80. yıl dönümü olan 5 Aralık’ta, seslerini bir kez daha duyurmak için sokaktaydı. Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası önünde bir araya gelen Kadıköy Belediyesi Meclis üyesi kadınlar, burada bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Ülkü Koçer okudu. Kadına seçme ve seçilme hakkı tanıyan Atatürk’e şükran borçlarının olduğunu ifade eden Koçer, aradan geçen seksen yıla rağmen, kadının seçme ve seçilme hakkı dahil olmak üzere, kadına yönelik politikalarda yol alınmadığının, aksine her geçen gün geriye gidildiğini söyledi.
HÜKÜMETİN POLİTİKALARINA ELEŞTİRİ
Ülkü Koçer, Hükümetin kadın politikalarını ise şöyle eleştirdi: “Kadınlara ailesinin seçtiğinin dayatıldığı, kendisinin seçilmesinin söz konusu bile edilmediği ya da kadınların vitrin olarak sergilendiği bir ülkede yaşıyoruz.  Kadının erkekle eşit olmasının fıtrata aykırı olduğunu savunan bir siyasi iktidar tarafından yönetiliyoruz. Kadınların nasıl doğum yapması gerektiğini hangi işlerde çalışacağını, kaç çocuk yapacağını, ne zaman sokağa çıkacağını, ne kadar güleceğini erkekler konuşuyor. Siyasette cinsiyet kotasına karşı çıkan, şiddet mağduru kadınlara yönelik politikalar üretmeyen bir siyasi irade önderliğinde, cinsiyet ayrımcılığından kaynaklanan eşitsizlikleri sona erdirme yönünde bir gelişme olması mümkün değildir.”
“BİZE AKIL ÖĞRETMEYİN”
Kadın erkek eşitliğinin temel evrensel bir hak olduğunu ve bu hakkı tartışmaya açmayacaklarını vurgulayan Koçer, şöyle devam etti: “Hayatın her alanında varız ve olmaya da devam edeceğiz.  Kadınların sokaklarda gezmesinden, politika yapmasından, kamu kurumlarında çalışmasından, meclise girmesinden rahatsız olanlar kendilerini eve kapatabilir ama biz evlere kapanmayacak, bize dayatılmak istenen tutsaklığa karşı mücadele edeceğiz. Bize akıl öğretmeyin, bizi vitrine koymaya çalışmayın, bizi evlere hapsetmeye kalkmayın… Kadınız, varız, var olacağız…”
MECLİSTE İKİ KADIN BAŞKAN YARDIMCISI
Türkiye genelindeki olumsuz tabloya rağmen Kadıköy’den umut ışığı yakıldığını ifade eden Koçer, 15 meclis üyesi ve 2 kadın başkan yardımcısıyla Kadıköy’de bir ilki başararak, Türkiye’ye de örnek olduklarını ifade etti.  Basın açıklamasının ardından 15 kişiden oluşan kadın orkestrası konser verdi. Yağışlı havaya rağmen Kadıköylülerin büyük ilgi gösterdiği konserde ayrıca kadınlara mor fular dağıtıldı.
 
“ATATÜRK’ÜN MİRASINA SAHİP ÇIKMALIYIZ”
Kadıköy Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi kadınların basın açıklamasına destek veren Kadıköylü kadınlar ve mini konser veren orkestradan kadınlar, Gazete Kadıköy’e konuştu. Kadınlar, AKP’nin kadın politikalarının kadınları daha da geriye götürdüğü yönünde hemfikirdi. Kadın Orkestrasından Jülide Alpergin, “Kadınlardan haklarını bir bir alan AKP’ye karşı direniyoruz” derken, orkestradan Ezgi Sarıkçıoğlu ve Seda Hoşses de, tüm kadınların bugüne sahip çıkması gerektiğini söyledi. CHP Kadıköy Kadın Kolları Üyesi Ayçe Taş ise “Menderes’ten bu yana Türkiye’de kadınlar hep geri plana atılıyor. Biz kadınlar, haklarımız ve özgürlüklerimiz için çok mücadele etmeliyiz” dedi. Basın açıklamasına destek verenler arasında 72 yaşındaki olan Sezer Uludağ da vardı. Uludağ, “Atatürk’ün kadınlara tanıdığı haklar bugün yok ediliyor. Bugün Türkiye’de kadınlar çağın gerisinde. Şort giyen kadını çarşaflarla kapattılar, kapatmaya çalışıyorlar. Türkiye’nin bir Afganistan olmasından korkuyorum” dedi. Feride Oya Kızıltan da, “Atatürk’ün bıraktığı mirasa sahip çıkmalıyız” diye konuştu.
 
 

 


ARŞİV