Eylem yapıldı, ıslah hızlandı!

Sadece Kadıköy’ün değil İstanbul’un gündemine oturan Kurbağalıdere için geçen hafta yapılan eylem sonuç verdi; İstanbul Büyükşehir Belediyesi ıslah çalışmalarını hızlandırdı

06 Ağustos 2015 - 15:18
Erhan DEMİRTAŞ
Uzun yıllardır Kadıköylüleri mağdur eden Kurbağalıdere son yılların en büyük kirliliğini yaşıyor. Geçtiğimiz hafta Kadıköy’ün ve ülke gündemine oturan Kurbağalıdere’nin son görüntüsü Kadıköylüleri ayağa kaldırdı. Kurbağalıdere’nin en kısa zamanda ıslah edilmesini isteyen Kadıköylüler, 30 Temmuz Perşembe günü eylem yaptı. Kadıköy Kent Dayanışması’nın çağrısıyla Yoğurtçu Parkı’nda biraraya gelen Kadıköylüler “Kurbağalıdere’den zehir değil yaşam aksın” sloganıyla Kurbağalıdere Köprüsü’ne yürüdü. “İBB sağlığımızı tehdit etme ! Kurbağalıdere’yi temizle” pankartının taşındığı yürüyüşe Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu,CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin,CHP İstanbul Milletvekilleri Barış Yarkadaş,Mahmut Tanal,CHP Büyükşehir Meclisi Grup Başkan Vekili Ertuğrul Gülseven,CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin de destek verdi.

“İBB SORUMLUDUR”
Kurbağalıdere’den yayılan kokuya dikkat çekmek için vatandaşların maske taktığı yürüyüşte Kadıköy Kent Dayanışması adına basın açıklaması yapan Arsun Önal, “Yanlış ıslah çalışmaları nedeniyle Kurbağalıdere’den lağım akmakta, zehir solumaktayız. Tüm Kadıköy ve Marmara denizi büyük risk altında.Devasa bir açık kanalizasyona dönüşen dere,insan sağlığını ve yaşamı her geçen gün daha fazla tehdit ediyor” dedi. “Kadıköy Kent Dayanışması olarak yürüttüğümüz kampanyalar,medyada yer alan haberler, mahalle muhtarları ve birçok Kadıköylünün bireysel başvurusuna rağmen İBB sorumsuzca davranmaya devam devam etmektedir” açıklamasını yapan Önal, Kadıköy halkının cezalandırıldığını ifade etti. Önal, basın açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Kadıköy halkının yaşadığı ve yaşayacağı sorunlardan İBB sorumludur. İBB’nin yükümlülüklerinin farkına vararak, mühendislik,iş güvenliği ve halk sağlığını dikkate alan bir anlayış çerçevesinde Kurbağalıdere ıslah çalışmasını en kısa sürede bitirmesini talep ediyoruz.”

“ZEHİR SOLUYORUZ”
Kadıköylülerin İBB’yi protesto ettiği saatlerde İSKİ ve Büyükşehir Belediyesi ekipleri de eylemle eş zamanlı olarak çalışmalara başladı. Eyleme katılan vatandaşlardan Ömer Aygün, İBB’nin çalışmalarının göstermelik olduğunu ifade ederek, “ Her gün Kadıköy sahilinde yürüyüşe çıkıyorum. Eskiden burada oturup rahatlıkla dinlenebiliyorduk ama Kurbağalıdere  son üç yıldır çok kötü durumda” dedi. “Tam anlamıyla zehir soluyoruz” diyen Aygün, Kurbağalıdere üzerinden  Kadıköy halkının cezalandırıldığını düşündüğünü söyledi.
Yoğurtçu Parkı’nın yakınında ikamet eden İbrahim Günel de Kurbağalıdere’den yayılan kötü ve yoğun koku yüzünden kapı ve  pencere açamadıklarını söyleyerek çalışmaların en kısa zamanda tamamlanmasını istediğini belirtti. Moda’da yaşayan bir başka vatandaş Ayşe Çağlar ise bisiklet kullanmayı çok sevdiğini ancak son iki yıldır Kurbağalıdere’nin yanından geçmediğini belirterek şöyle konuştu: Evim dereye yakın değil ama rüzgar yüzünden koku Moda’ya kadar geliyor. Dere 2012 yılında temizlenmişti ama şimdi daha beter durumda. Biz Kadıköy halkı olarak arık bu çileyi çekmek istemiyoruz.”

İBB:2015’İN SONUNDA BİTECEK
Son iki haftadır gündemde olan Kurbağalıdere için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’de açıklama yaptı. Açıklamada, Kurbağalıdere’nin suyu ve yağışı taşımadığı ifade edilerek, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, havzanın atıkları nedeniyle kirlenen dereyi metro tipi tünelle atık suların toplayarak ıslah ediyor” denildi. İstanbul’daki metro inşaatlarının yapımında kullanılan TBM(Tünel Sondaj Makinası) ile, atık su ve yağmur sularının kolektör hattına alınarak yeraltından akışı için çalışmaların başladığını açıklayan İBB, çalışmanın ilk etabının yüzde 90 oranında tamamlandığını ve şu ana kadar temizlik çalışmalarında bin 94 kamyon çamurun çıkarıldığını açıkladı. Su alma yapıları ile kokuya neden olan atık suların kollektör hattına aktarılmasına başlandığını açıklayan İBB, “Derenin bazı kesitlerinde de genişletme çalışmaları sürüyor.
Genişleme bölgelerindeki SİT alanları ve kamulaştırılacak araziler hukuki süreçleri uzatıyor. Binaların yakınlarına açık kazı çalışması yapılması ise güvenli olmuyor” açıklamasını yaptı.
İBB, Kurbağalıdere’deki atık suların 2015 yılının sonuna kadar kontrol altına alınacağını duyurarak, İSKİ Genel Müdürlüğü ile Fen İşleri Daire Başkanlığı ve Deniz Hizmetleri Müdürlüğü’nce başlatılan Kurbağalıdere’deki temizlik çalışmalarının da devam ettiğini açıkladı.

Kurbağalıdere’nin yarattığı sorunlardan en fazla etkilenen Kadıköy esnafı da koku ve pislikten dolayı müşterisi sayısının düştüğünü söylüyor. Gazete Kadıköy’e konuşan esnaf, ıslah çalışmalarının bir an önce bitirilmesini istiyor.
Can Sarıoğlu: Büyükşehir ekipleri bugünlerde  gece gündüz sürekli çalışıyor. Yapılan çalışmaların faydası olacak ancak bence bu çalışmalar köklü bir çözüm değil. Koku geçen haftaya nazaran daha iyi. Geçtiğimiz hafta yapılan  eylem Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını hızlandırmasında etkili oldu. Medyada da sürekli Kurbağalıdere haberleri yapıldı. Bunun da etkili olduğunu düşünüyorum. Kurbağalıdere yüzünden eskisi gibi müşteri gelmiyor. Umarım ıslah çalışmaları en kısa zamanda tamamlanır da biz de yeniden iş yapmaya başlarız.
Mehmet Özdemir: Kurbağalıdere’nin kirli olması işimi çok etkiledi. Her gün bu kokuyla yaşamak zorundayız. Koku yüzünden dükkana müşteri gelmiyor.  İnsanlar eskiden ailesiyle parkta gezer, spor yapardı. Ama artık gelmiyorlar.  Bir de kanalın buradan geçmeşi, yolun kapanması ve ıslah işlerinin yavaş yürümesi bizim için problem oldu.  Vergimizi, kiramızı,evimizin ihtiyacını karşılayamaz duruma düştük. Her gün bir borç çıkıyor karşımıza çünkü ödemeleri aksatıyoruz. İnsan sesini çıkarmassa, herkes tepesine biner, yapılan eylemin bu anlamda etkili olduğunu düşünüyorum.
Atilla Kaplan: Kepçe ile pisliğin çekip çıkarıldığını görüyorum çalışmalar yapılıyor. Eylem yapıldı, eylemin çalışmalara etki edeceğini düşünüyorum. Kurbağalıdere’nin şu anki hali işimizi kötü şekilde etkiliyor, müşteriler kokudan dolayı gelmiyor.


CHP’DEN DERE AÇIKLAMASI
Kurbağalıdere eylemi sonrasında bazı gazetelerde CHP’li Meclis üyelerinin 2013 yılında hazırlanan Kurbağalıdere ıslah planına karşı çıktığına dair haberler yapıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, “Kurbağalıdere ıslahı ile ilgili hiçbir meclis üyemiz ve partilimizin itirazı olmamıştır” dedi.

“YAPILAŞMAYA KARÇI ÇIKTIK”
“Kimi yayın organlarında Kurbağalıdere ıslahı ile ilgili olarak 2013 yılında sunulan plana CHP’li Meclis üyelerinin itiraz ettiği şeklinde haberler yer almaktadır. Bu haberler bütünüyle asılsız ve çarpıtmadır.
Toplum sağlığını bu kadar yakından ilgilendiren ciddi bir sorunun politik karalama malzemesi olarak kullanılması son derece çirkin ve üzüntü vericidir” açıklamasını yapan Narin, söz konusu haberlerde yer alan kararın 2012 yılında hazırlanan  plandaki emsal artışına yönelik olduğunu belirtti. "Meclis üyelerimiz derenin ıslahına değil, dere çevresinin yapılaşmaya açılmasına itiraz etmişlerdir." diyen Narin, bu itiraza rağmen oy çokluğu ile alınan kararla dere çevresinin yapılaşmaya açıldığını hatırlattı.

"KADIKÖYLÜLER CİDDİ ZARAR GÖRDÜ"
3 yıldır tamamlanmayan çalışmalar nedeniyle Kadıköylülerin ciddi zarar gördüğünü belirten CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin şöyle devam etti: "2012 yılında başlayan ve halen devam edilmekte olan projenin yaklaşık 3 yıla yaklaşan sürecinde 4 - 5 kez karşı karşıya kalınan şiddetli yağış ve su baskını neticesinde özellikle Fenerbahçe ve Fikirtepe mahallelerinde birçok ev ve işyerini su basmış, birçok araçta maddi hasar meydana gelmiştir. Açıktan dereye ve oradan da Marmara denizine akıtılan kanalizasyon ile Marmara Denizi zehirlenmiş, Kadıköylüler  koli basili tehlikesi ve sağlık sorunları ile karşı kaşıya kalmıştır.  Bu sorunların hiçbirinin söz konusu planla bir ilgisi olmadığı gibi ıslah çalışmalarının teknik olarak yanlış başlaması ve yavaş sürmesi nedeniyle Kadıköylüler ciddi anlamda zarar görmüştür.
Kadıköy Belediye Başkanımız Aykurt Nuhoğlu’nun ısrarlı çabaları, Partimizin, Kadıköylülerin tepkilerine neden olan dere ıslah çalışmaları basında da çıkan haberler nedeniyle İBB tarafından son günlerde hızlandırılmıştır. Çalışmaların hızlandırılması bunca yıldır Kadıköylülerin ihmal edildiği ve cezalandırıldığı gerçeğini değiştirmese de sevinç vericidir.
Kadıköylülerin çilesi haline gelen ve yıllardır çözülmeyen bu meselenin partimizi karalama malzemesi haline getirilmesi ise bütünüyle çarpıtma ve siyasi manipülasyon amaçlıdır. Biz hiçbir zaman insan sağlığı ve güvenliğini politik çıkar malzemesi yapmadık bundan sonra da yapmayacağız.  
Kadıköy’de yaşayan tüm canlıların sağlığı ve canını politik çıkar ve taraf gözetmeden savunduk , savunmaya da devam edeceğiz. Kurbağlıdere ıslah çalışmalarının takipçisi olacak ve Kadıköylülerin bu sorundan kurtulması için elimizden geleni yapacağız".


 



 

ARŞİV