EYT'ye nasıl başvurulur?

Milyonlarca kişinin heyecanla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde beklenen haber geldi. Yıllardır bunun için mücadele eden vatandaşlar, henüz yasal düzenleme çıkmadan atılacak adımlar konusunda bilgi almak için SGK’nın önünde uzun kuyruklar oluşturdu. EYT kimleri kapsıyor? EYT başvurusu nereye yapılmalı? EYT’ye başvurmak için izlemeniz gereken adımları derledik

03 Ocak 2023 - 21:25

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakan Nureddin Nebati ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile EYT düzenlemesine ilişkin bir toplantı yaptı. Toplantının ardından EYT düzenlemesine ilişkin konuşan Erdoğan, “Emekli olma hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak. Düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor” diye konuştu.

EYT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Açıklamanın ardından yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Yıllardır EYT’yi bekleyen vatandaşlar ise yasal düzenlemeyi beklemeden SGK müdürlüklerinin önünde uzunu kuyruklar oluşturdu, atmaları gereken adımları öğrenmek için bilgi talebinde bulundu.

Milyonlarca vatandaşın beklediği EYT düzenlemesinin yasallaşması durumunda atılması gereken adımları sizin için derledik.

●      Emeklilik başvurusu yapmak için öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekiyor.

●      Giriş yaptıktan sonra arama kısmına “emekli” yazarak çıkan sonuçlardan “gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi”ne tıklanacak.

●      Belgeye tıkladıktan sonra gelen ekranda ise “yeni başvuru” yazısına tıklanacak.

●      Başvuru yazısına tıkladıktan sonra karşılaşılan ekranda tahsis talep türü için “yaşlılık aylığı” seçeneği seçilecek.

●      Sigortalı türü seçeneğinde ise SSK kapsamında aylık talep için “4A SSK”, Bağkur kapsamında ise “4B Bağkur” seçilecek. Bu seçeneklerden birini işaretledikten sonra “başvur” butonuna tıklanacak.

●      Başvuru yapıldıktan sonra kişinin kimlik numarası, ad ve soyadı bilgileri ekrana gelecek.

●      Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçildikten sonra açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesinin adı yazılacak.

●      Son olarak diğer iletişim bilgileri eklenecek.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT düzenlemesi, 8 Eylül 1999 öncesi emeklilik sigortası girişi olan herkesi kapsıyor. Erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi içinde 5 bin prim gününü, kadınlarda 20 yıllık sigortalılık süresi içinde 5 bin prim gününü dolduranlar faydalanacak.

Bağ-Kur ve emekli sandığına tabi olanlar ise erkeklerde 9 bin gün prim, 25 yıl sigortalılık süresi ile, kadınlarda 7 bin 200 gün prim ve 20 yıl sigortalılık süresi ile emeklilik hakkı elde edecek.

EYT yasası çıktığı anda bu şartları tamamlayan yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi bulunuyor. Yıllarla bu sayı artacak. Zamanla prim ve gün sayısını dolduran 5 milyon 700 bin kişi EYT düzenlemesi ile kademeli olarak emekliye ayrılmış olacak.

KADINLARDA SİGORTALILIK SÜRESİ KALKTI

Sigortalılık süresi kadınlarda 8 Eylül 2019'da dolduğu için bu şart kadınlarda aranmayacak. Erkekler için konulan 25 yıllık süre ise bazı EYT yasasına tabi sigortalılar için henüz tamamlanmadı. 1997, 1998 ve 1999 yıllarında işe girenler 2022, 2023 ve 2024 yıllarında sigortalılık süresini tamamlayacak. Sigortalılık süresini son tamamlayacak EYT’li erkek için bu tarih ise 8 Eylül 2024 olarak belirlendi.


ARŞİV