Fazıl Say'ın ‘SES'i Kadıköy'ü büyüledi

Hakkında hapis cezası istemiyle açılan davanın ardından ilk kez Kadıköy Süreyya Operası’nda sahneye çıkan Fazıl Say’ın dünya turnesinden dönüşü muhteşem oldu.

07 Haziran 2012 - 11:52
Hakkında hapis cezası istemiyle açılan davanın ardından ilk kez Kadıköy Süreyya Operası’nda sahneye çıkan Fazıl Say’ın dünya turnesinden dönüşü muhteşem oldu. ‘Metin Altıok Şiir Ödülü’ gecesinde, Behçet Aysan, Metin Altıok ve Aziz Nesin’in şiirlerinden bestelediği yeni eseri ‘SES’ ile dinleyicileri büyüleyen Say, dakikalarca ayakta alkışlandı.
 
2 Temmuz Sivas yangınında yitirdiğimiz şair Metin Altıok anısına Kırmızı Yayınları tarafından bu yıl 5.si düzenlenen “Metin Altıok Şiir Ödülü Töreni”, 2 Haziran Cumartesi akşamı Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda yapıldı. Şair Tozan Alkan’ın ödüle değer görüldüğü geceye katılanlar bir ilke de tanıklık etti. Dünya turnesinden dönen ve hakkında 1,5 yıl hapis istemiyle açılan davanın ardından ilk kez Süreyya Operası’nda izleyiciyle buluşan ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, “Ses”- Opus 40 eserini ilk kez İstanbullu dinleyiciyle buluşturdu. Fazıl Say’ın Metin Altıok ve Behçet Aysan anısına bestelediği eserde Sivas katliamında hedef olan ve son anda kurtulan Aziz Nesin de katliamın ardından yazdığı “Sivas Acısı” şiiri ile onurlandırılıyor.
Törene başta Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok ve Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan olmak üzere faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitiren ailelerin oluşturduğu Toplumsal Bellek Platformu üyesi aileler ile çok sayıda davetli katıldı. Doğan Hızlan, Hilmi Yavuz, Aydın Ilgaz, Edip Akbayram, Genco Erkal, Bülent Emin Yarar, Bennu Yıldırımlar, Ümit Zileli, Enver Aysever, CHP milletvekili Süleyman Çelebi, BDP milletvekili Sebahat Tuncel ve ÖDP Genel Başkanı Alper Taş davetliler arasındaydı. Bir yılı aşkın bir süre cezaevinde tutulan gazeteci yazar Nedim Şener de eşi ve kızıyla törene katıldı.

 

‘FAZIL SAY GİBİ ULUSLARARASI DEĞERLERİMİZ GÖZDEN ÇIKARILIYOR’

Açılışı yapan Zeynep Altıok Akatlı’nın davetiyle sahneye gelen “Metin Altıok Şiir Ödülü” jüri başkanı Doğan Hızlan konuşmasında şunları söyledi: “Anmalar güzeldir, ama bu anmalar iç burkar ve can yakar. Altıok ve Aysan Türk şiirinin iyi şairlerindendi. İyi şair, iyi insan, iyi aydın oldukları için anıyoruz. Sivas davasının zamanaşımına uğramasına biz de üzülüyoruz”
“Metin Altıok Şiir Ödülü”ne değer görülen şair Tozan Alkan’ı kutlayan Zeynep Altıok Akatlı onları eserleriyle yalnız bırakmayan vefalı dost sanatçı Fazıl Say’a şükranlarını sundu. Ödülü Doğan Hızlan’ın elinden alan Tozan Alkan ise “Nice değerli halk ozanları yetiştiren Sivas’ın alnına kara bir leke çalındı. Sadece Sivas’ın değil bütün Türkiye’nin... Zamanaşımı da acımızı katmerledi. Bugünlerde de Fazıl Say gibi uluslararası değerimiz kolaylıkla gözden çıkarılabiliyor. Böyle bir zorlu dönemden geçiyoruz” diye konuştu. 
 
SAY’DAN “İYİ ŞAİRLER” İÇİN “SES” - OPUS 40
Ödül töreninin ardından, Fazıl Say ve ekibinin dinletisine geçildi. İlk bölümde Fazıl Say’a tiyatro ve sinema sanatçısı Tülay Günal eşlik etti. Günal, Say’ın piyanosu eşliğinde Metin Altıok’un Sis, Birer Kibrit Çakımı, Ben Gül ve Zakkum şiirlerini okudu. İkinci bölümde ise Fazıl Say, yeni projesi “SES”i İstanbul’da ilk kez seslendirdi.
Behçet Aysan’ın “Bir Bahar Dalıyla”, Metin Altıok’un “Odasında Bir Evin” ve Aziz Nesin’in “Sivas Acısı” adlı şiirlerinin yer aldığı “SES”te genç sopranolar Dilruba Bilgi, Nihan İnan ve Senem Demircioğlu’na, piyanoda Fazıl Say ve vurmalı sazlarda Aykut Köselerli eşlik etti. Eserde, piyanonun yanı sıra Ufo, Hapi ve Waterphone gibi farklı enstrümanlar da kullanıldı.
“Ses”-Opus 40 eseriyle büyülenen izleyiciler, Fazıl Say ve arkadaşlarını uzun süre ayakta alkışladılar. Uzun süren alkış nedeniyle Say ve sanatçı arkadaşlarının 4 kez selam verdiği gecede, bazı davetlilerin Say’ın hapis cezasıyla yargılanmasını protesto için “Beni de Fazıl Say” diye bağırması dikkat çekti.

 

METİN ALTIOK ŞİİR ÖDÜLÜ TOZAN ALKAN’IN

Metin Altıok adına Kırmızı Yayınları tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen “Metin Altıok Şiir Ödülü” Tozan Alkan’a verildi. Doğan Hızlan, Talat Sait Halman, Ülkü Tamer, Hilmi Yavuz, Eray Canberk, Güven Turan ve Ali Cengizkan’dan oluşan seçici kurul; ödülün “Doğu’nun sezgiselliği ile Batı’nın akılcılığını hemen ayırt edilebilir bir duyuşla özgül bir potada eriten, gerek halk şiirimizin gerek dünya şiirinin ortak şiir hafızamızdaki süzülmüş birikimini öykünmeye düşmeden, yeni lirik söyleyiş olanaklarının parıltılarıyla harmanlayan, insanı farklı mekânların, coğrafyaların, inançların üstünde harfle, kelimeyle, sevgi, merhamet ve bağışlamanın erdemiyle karşılayan, yoğun bir söyleyiş ustalığıyla, çağımız insanının evrensel gerçekliğini içten bir biçimde aktarması, toplumun bütün kesimlerine ulaşan duyarlığını entelektüel birikimiyle dengeli biçimde yansıtması nedeniyle” Tozan Alkan’ın “Sana Şehir Gelecek” adlı eserine verilmesine karar verdi.

 

Semra ÇELEBİ

Fotoğraflar: Ulaş YILMAZ
 
 
 

ARŞİV