Fenerbahçe Mahallesi’nde yaşayan, 18 yaş üstü vatandaşların iklim krizine yönelik farkındalıklarının irdelendiği “Fenerbahçe Mahallesi Halkının İklim Değişikliğinin Kentsel Etkilerine Dair Farkındalıkları” başlıklı araştırma makalesi, Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi’nde yayımlandı.
Doç. Dr. Burçin Henden Şolt tarafından gerçekleştirilen araştırmada, Fenerbahçe’nin çalışma alanı olarak seçilmesi şu sözlerle açıklanıyor: “Kadıköy ‘İklim Değişikliği Eylem Planı’nı’ tamamlamış ilçe belediyeleri arasındadır. Ayrıca çevre ve iklim konulu yerel yönetim çalışmaları görsel ve yazılı medyada sıklıkla yer almaktadır. Bu nedenle çalışma alanı olarak Kadıköy Fenerbahçe Mahallesi seçilmiştir.”
Rastlantısal olarak seçilen 59’u kadın, 41’i erkek olmak üzere toplam 100 katılımcıyla gerçekleştirilen anket uygulamasının sonucunda; kentlilerin iklim krizi konusunda farkındalık taşıdığı, kavramlara aşina olduğu, Kadıköy Belediyesi’nin konuya dair faaliyetlerini bildikleri ve çoğunlukla kent yönetiminden memnun oldukları görülüyor.
YEREL MEDYA DOĞRU KULLANILIYOR
Her beş katılımcıdan biri (yüzde 20’si) iklim değişikliği kavramını duymadığını belirttiği çalışmaya göre, “Eğitim düzeyi bu denli yüksek bir katılımcı grupta güncel bir sorun olan iklim krizinin bilinmeme oranının yüksek olduğu söylenebilir. İklim değişikliği kavramına dair haberdarlık kaynaklarının hangileri olduğuna bakıldığında; 87 katılımcının televizyon yoluyla bilgi edindiği anlaşılmaktadır. Bu durum, kamu spotu bilgilendirmelerinin hedef kitleye ulaşabildiği şeklinde yorumlanabilmektedir.”
Katılımcıların 62’si iklim değişimine dair duyumlarını sosyal medyadan, 49’u da Gazete Kadıköy’den aldıklarını belirtmekte. Araştırmada, bu yüksek oran için “kent yönetiminin yerel medyayı halkla iletişim adına doğru kullanabildiğinin göstergesi” yorumunda bulunuluyor.
İKLİM KRİZİNİN YARATTIĞI SORUNLAR NELER?
Çalışma kapsamında katılımcılara, iklim değişikliği konusuna dair çeşitli kavramlar sıralanmış ve bunların arasından hangilerini duydukları sorulmuş. Sıralanan kavramlardan en sık duyulanı sıfır atık projesi olurken, onu iklim değişikliğinin en önemli etkenleri arasında gösterilen sera gazı etkisi takip ediyor.
Katılımcıların 73’ü iklim değişikliğine çöp sorununun neden olduğunu düşünürken, sanayi tesislerinin çevreyi kirlettiğini ve bunun iklim krizine yol açtığını düşünen ise 69 katılımcı bulunuyor. Tarım alanlarında kimyasal madde kullanımının ilgili krizle bağlantılı olduğu kanısına sahip katılımcı oranı da yüzde 58.
Yüzde 72 oranındaki katılımcı denizlerdeki müsilajın iklim değişikliği nedeniyle olduğu düşüncesini paylaşırken, aynı şekilde 71 kişi sellerin, 69 kişi de düzensiz ve aşırı yağışlı mevsim geçişlerinin iklim krizi nedeniyle geliştiğini düşünmekte.
BELEDİYENİN FAALİYETLERİNDEN MEMNUNLAR
Bir diğer soruda katılımcılara Kadıköy Belediyesi’nin çevresel faaliyetleri sıralanarak hangilerini bildikleri sorulmuş. Verilen cevaplar şöyle: Katılımcıların yüzde 98’i atık cam kumbaralarından haberdar. Kullanılmış giysi ve ayakkabı toplama kumbaraları da sıklıkla bilinmekte. Yüzde 84’ü Kadıköy Belediyesi’nin Atıksız Yaşam Hareketi projesinden haberdar. Araştırmaya göre, “katılımcılar iklim değişikliğinin giderilmesine yönelik çevresel faaliyetler kapsamındaki kentsel hizmetlerden günlük yaşam pratiğinde rastlayıp kullandıklarını daha çok bilmekte. Rapor bazında yürütülen projelere yönelik farkındalık daha az.”
“Kadıköy Belediyesi’nin iklim değişikliği ve çevreyle ilgili çalışmalarından memnun musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 59’u ‘memnunum’, sadece üç kişi ‘fikrim yok’ yanıtı vermiş. Memnun olmadığını belirten katılımcı oranı ise yüzde 13. Fenerbahçe’de yaşayanların iklim krizine yönelik yapılan kentsel hizmetlerden ve çevre koruma faaliyetlerinden genel olarak memnun olduklarını söylemek mümkün.
NELER YAPILMALI?
“Fenerbahçe halkının iklim krizi konusundaki farkındalık düzeylerinin yüksek olduğu görülmekte. Kent yönetiminin bilgilendirme faaliyetlerinin siyasal iletişim bakımından işe yaradığı gözlemlenmekte” denilen araştırmanın ‘Sonuç ve Öneriler’ bölümünde özetle şu tavsiyelerde bulunuluyor: