Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıl süreyle özelleştirilmesi kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 14 Eylül 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmıştı. Türkiye’nin ikinci, İstanbul’un ise en büyük yat limanı olan Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın özelleştirilmesi; mahallenin sosyal dokusunun bozulmasından, nüfus ve trafik yoğunluğunun artacak olmasına, deniz kirliliğinden su sporlarının olumsuz etkilenecek olmasına kadar birçok tehdit barındırıyor. Fenerbahçe Kalamış Dayanışması üyeleri 28 Eylül Cumartesi günü Süreyya Operası önünde bir araya gelerek konuya ilişkin basın açıklaması yaptı.
“ÖZELLEŞTİRME KARARINA HAYIR DİYORUZ”
Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Özelleştirme kararı ile Kalamış’ta halkın kıyıya erişimini tamamen engelleyecek yapılaşmanın, betonlaşmanın, bölgenin geleneksel dokusunu bozacak uygulamaların önü açılmış oldu. Bizler Fenerbahçe Kalamış Dayanışması olarak, sadece Kadıköyümüzün değil, İstanbul’un incisi, insanlarımızın hala yeşil ve mavinin huzuruyla nefes alabildiği Kalamış sahilimizde, kıyıyı halka kapatacak, çok küçük bir azınlığın yararına bölgenin geleneksel kentsel doku özelliğini bozacak bu özelleştirme kararına hayır diyoruz.”
“ÇED RAPORU OLMAMASI KABUL EDİLEMEZ”
Açıklamada, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı çevresinin II. Derece Doğal Sit ve III. Derece Arkeolojik Sit alanı olduğu aynı zamanda I. Derece Doğal Sit Alanı olan Fenerbahçe Yarımadası’nın komşusu olduğu hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi: “Kalamış, ilave yapılaşmaya uygun değildir. Ayrıca bölgenin jeolojik nedenlerle özel önlem alınacak alanlar içinde kalması nedeniyle planlanan zemin altı inşaatlar da risk teşkil edecektir. Diğer taraftan denizlerde, özellikle koylarda hassas ekosistemler var. Zengin bir ekosistemin olduğu bir yerde ÇED raporu gereklidir, ÇED raporu olmaması kabul edilemez.”
“Kadıköylüye ve İstanbullulara hiçbir katkısı olmayacak olan Kalamış’taki yat limanını büyütmenin, rant yaratmak dışında hiçbir mantığı bulunmamaktadır” denilen açıklamada, “Kadıköylülerin ve İstanbulluların ihtiyacı betonlaşma ve daha büyük bir yat limanı değil, yeşil alanlar ve afet toplanma alanlarıdır. Fenerbahçe Kalamış Dayanışması olarak; Kalamış’ın tarihsel değerini, doğasını ve kıyı kültürünü öne çıkaracak, halkın ve bütün canlıların sağlığını gözetecek, iklim krizine karşı alanın dayanıklılığını artıracak, yerel yönetimlerin ve STK’ların karar alma süreçlerinde aktif olarak yer aldığı, şeffaf ve tamamen kamu yararını gözeten projeler dışında hiçbir projeyi kabul etmeyeceğimizi, bu konuyu sonuna kadar takip edeceğimizi açıkça ilan ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.