Fenerbahçe-Kalamış sahili imara açılmasın!

Kadıköy Belediyesi, Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın yapılaşmasını engellemek için Kadıköylüleri yardıma çağırıyor

30 Nisan 2015 - 10:22
Erhan DEMİRTAŞ
Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 17 Mart 2015 tarihinde Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın yapılaşmasına izin veren yeni İmar Planı teklifine onay vermesine itiraz eden Kadıköy Belediyesi change.org’da bir imza kampanyası başlattı. Change.org’da yayınlanan metinde “Sahillerimizi korumak, yapılaşmaya açarak halkın elinden alınıp işletmelere verilmesini engellemek için Kadıköy Belediyesi’nin yanında olmanız dileğiyle” ifadelerine yer verildi. İmar kararına itiraz eden Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ise Kadıköy Belediyesi’nin youtube hesabında bir video yayınlayarak “Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun yaptığı yeni planla sahil hattı halka kapatılıyor ve kent hukuku görmezden gelinerek yapılaşmaya açılıyor. Kadıköylüler adına itiraz ediyoruz, Kadıköy ile ilgili kararları Kadıköylüler almalı” ifadelerini kullandı.


KADIKÖYLÜLER SAHİP ÇIKIYOR                             
Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın yapılaşmasına izin veren yeni İmar Plan teklifinin onaylanmasına Kadıköylülerin tepkisi de sürüyor. Sahilde bisiklet süren, spor yapan, dinlenen, çocuğuyla torunuyla oyunlar oynayan Kadıköylülere, limanın özelleştirilmesi kararı ile ilgili ne düşündüklerini sorduk. 
Çağrı Yüksel: Burası bozulmamalı. İstanbul’un her yeri betonlaşmışken buranın da imara açılması kabul edilemez bir durum. Ben de imza kampanyasına katılarak tepkimi gösterdim. Kadıköy Belediyesine de karara itiraz ettiği için çok teşekkür ediyorum. Benim işim Avrupa yakasında ama Kadıköy’ü çok sevdiğim için her gün saatlerce yola katlanıyorum. İstanbul’da yaşanılacak tek yerin Kadıköy olduğunu düşünüyorum. Burası da betonlaşırsa İstanbul’dan ayrılırım.
Coşkun Işıkel: Asıl sorun sadece yalnız buranın özelleştirilip imara açılması değil. Bana göre İstanbul’un en büyük sorunu yeşil alan sorunu. İskandinav ülkelerinde kişi başına düşen yeşil alan 100 metrekare iken İstanbul’da 1,5 metrekare. İstanbul beton denizi haline geldi. Son kalan yerleri de korumak lazım. Özelleştirme bizim kullandığımız alanları doğal haliyle muhafaza etmeyecek. Anadolu yakasında nefes alabileceğimiz yegâne yerlerden bir tanesi de burası. Ben emekliyim, haftanın belli günlerinde burada spor yapıyoruz, sohbet ediyoruz. Bunları da kaybedersek elimizde ne kalacak? Her şeyimizi yitirdik. Denizleri ve karaları bitirdik. Gökyüzü kalmıştı onu da gökdelenlerle bitirdik. Ufuk çizgisini göremez olduk. İnsanların en doğal hakkı olan nefes hakkını engelliyorlar. Çocuklarımızın zaman geçirdiği torunlarımızın oyun oynadığı olan yerleri korumamız gerektiğini düşünüyorum.
Şeref Nasır: Kalamış ve Fenerbahçe sahilinin Kadıköylülere kapatılmak istenmesi Kadıköylülere çok ağır gelecek bir fatura. Buranın imara açılması halka kapatılması demek. Biz elimizden geldiğince mücadele edeceğiz. Ne gerekiyorsa onu yapmaya hazırız. Buralar bizim nefes aldığımız noktalar. Burada geziyoruz, spor yapıyoruz, yürüyüş yapıyoruz. Benim gibi birçok kişi buradan faydalanıyor. Bizim arzumuz buranın Kadıköylülere açık olması.
Vasıf Yücel: Dinlenmek ve spor yapmak için burayı kullanıyorum. Bizim isteğimiz buranın doğal haliyle kalması. Her şey rant için, nerede bir yeşil alan varsa orayı satıyorlar. Düşünebiliyor musunuz geçenlerde Bahçeşehir’de göleti sattılar. Buraları halkın kullanımına kapatıp satanlar paradan başka hiçbir şey düşünmüyor.

ARŞİV