Fenerbahçeli balıkçılar sürgün ediliyor

Yeni imar planlarında kendilerine yer verilmeyen Fenerbahçeli balıkçıların davası sonuçlandı. Mahkemenin kararına göre balıkçılar başka limanlara taşınacak

22 Mayıs 2019 - 08:49

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve 6 Kasım 2017 tarihinde onaylanan Fenerbahçe-Kalamış Limanı imar planlarında mevcut balıkçı barınağına yer verilmemişti. Ruhsatlı balıkçı tekne sahiplerine limanı boşaltmaları için İstanbul Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından tebligat gönderilmişti. Tebligatta 11 balıkçının limanı terk etmeleri ve Bostancı, Salacak ile Küçükyalı’da bulunan kooperatiflerin bünyelerine geçmeleri istenmişti.

Kadıköy Kent Konseyi’nin desteği ile İdare Mahkemesi’ne dava açan 11 balıkçıdan 2 tanesinde, yetki yönünden hukuka aykırı bulunarak, tahliye kararının durdurulması ve iptali, birinde ise yürütmeyi durdurma kararı verilmişti ve dava istinaf mahkemesine taşınmıştı.

KARAR BOZULDU

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 10. İdare Dava Dairesi tarafından görülen dava Fenerbahçeli balıkçıların aleyhine sonuçlandı. Mahkeme üyelerinin oybirliği ile aldığı kararla istinaf talebinin kabul edilmesine ve İstanbul 3. Daire Mahkemesinin kararının da kaldırılmasına hükmetti. Davanın incelenmeden reddedilmesine karar veren mahkeme balıkçı teknelerinin başka bir limana taşınmasını kararlaştırdı. Kadıköy Kent Konseyi davayı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

“HAKSIZ BİR KARAR”

Fenerbahçe Emekli ve Amatör Balıkçılar Dayanışma Derneği Başkanı Metin Yalvaç, mahkemenin aldığı kararı gazetemize değerlendirdi. Balıkçıların yok sayıldığını söyleyen Yalvaç şöyle konuştu: “Bu karar Fenerbahçe marinada 1990 yılından bu yana 85 üyesi ve 70’e yakın teknesiyle faaliyetini sürdürmekte olan Fenerbahçe Emekli ve Amatör Balıkçılar Dayanışma Derneği’ni mağdur etmiştir. Bunun haksız bir karar olduğunu biliyoruz. Yaşadığımız bu mağduriyetin yegâne sebebi İl Tarım Müdürlüğü’dür. Bize göre İl Tarım Müdürlüğü, Fenerbahçe marinadaki balıkçı gerçeğini yansıtmayan ve objektif olmayan tespitleriyle devletin ilgili kurumlarını yanılttı.”

“BALIKÇILAR ÇARESİZ BIRAKILDI”

Balıkçıların barınaklarında kalmak için mücadele edeceklerini de belirten Yalvaç, “Bu sürece dahil olan ve olmayan tüm kurumlarla temaslarımızı sürdürmeye devam ederek uğradığımız bu haksızlığı gündemde tutacağız. Alınan bu kararla üç kuşaktan bu yana aynı yerde faaliyetlerini sürdüren üyelerimiz bir travma yaşıyorlar çünkü vatandaşlık haklarına müdahale edildi ve yok sayıldılar. Kısıtlı imkânlarıyla denizciliğimize ve balıkçılığımıza katkı sunan üyelerimiz, kendilerine bir çözüm önerilmeyerek çaresiz bırakıldılar. Evleri gibi gördükleri iskeleyi özenle sahiplenmeye ve terk etmemeye gayret gösterecekler.” dedi.

DANIŞTAY’IN KARARI BEKLENİYOR

 Özelleştirme kapsamına alınan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı hakkında Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca hazırlanan 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı değişikliği onaylanmış ve karar 10.11.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Özelleştirme Yüksek Kurulunun 2017 yılındaki yeni kararıyla özelleştirilen alan 42 bin 833 metrekare arttırılmış oldu. Liman 36 yıl süreyle işletilmek üzere ihaleye çıkarılmıştı.Bütün bu kararlardan sonra hem mahalle sakinleri hem de Kadıköy Kent Konseyi’ne bağlı STK temsilcileri kararın iptali için Özelleştirme Yüksek Kurulu’na itirazlarda bulunmuştu. 5 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, yapılan itirazların hepsi reddedilmişti. Kadıköy Kent Konseyi’nin 11 Aralık 2017’de Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı ile ilgili kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile açtığı Hemşehri Davası ise Danıştay’da sürüyor.


ARŞİV