Fenerin içler acısı hali

Kadıköy’ün deniz feneri ve dalgakıranı, çöp ve pisliklerle dolu bakımsız haliyle, görenlerin içini acıtıyor

20 Ağustos 2015 - 13:22
Kadıköy’deki deniz fenerinin ve dalgakıranın çöp ve pisliklerle dolu bakımsız halinden vatandaş şikâyetçi

Mustafa SÜRMELİ

Kadıköy sahilindeki dalgakıran ve ucundaki deniz fenerinin çevresine pislikten ve kötü kokudan yaklaşılmıyor. Kadıköy’ün en güzel manzarasına sahip olan ve fotoğrafçıların tarihi yarımada üzerinden gün batımını en güzel şekilde fotoğraflayabildikleri “Kadıköy İnciburnu Feneri” adlı deniz fenerinin bakımsız hali, çevresinin çöplerle ve pislikle dolu olması son derece kötü görüntü ve kokuya sebep oluyor.
VATANDAŞ: TEMİZLENMELİ
Düşüncelerini ifade eden vatandaşlar deniz fenerinin bakımsız ve ilgisiz bırakıldığını belirtirlerken, insanların daha medeni bir ortamda İstanbul manzarasını seyretmesi için bir an önce yetkililerden fenerin çevresinin temizlemesini istediler.
Dalgakıran ve fener çevresine gezmeye gelenlerden de duyarlı olmalarını isteyen vatandaşlar, çöplerini gelişi güzel etrafta bırakanlardan da yakınarak, “Bu güzel manzaraya sahip yer hepimizin ailece gelebileceği şekilde burası düzenlenmeli, belki bir çay bahçesi olabilir” dediler.
Nurettin Canımert: Doğma büyüme İstanbulluyum. Ayda bir buraya gelirim. Bu manzaranın güzelliği harika. Karşımızda Sultanahmet ve Ayasofya var. Deniz fenerinin çevresi ise çok pis bir durumda. Orada oturmak güzel fakat çok kötü kokuyor.
Kamil Vatansever: Burası korunaksız, başımıza bir şey gelebilir. Deniz fenerinin çevresi kötü durumda. Etrafı çok pis. Temizlenmesini istiyorum. Nezih bir yer olsun, çeki düzen verilsin.
Serkan Solak: Manzarayı izlemeye kafa dinlemeye geldim buraya fakat dalgakıran ve deniz fenerinin çevresi çok pis. Yetkililerden daha bakımlı, nezih ve temiz bir yer olmasını istiyorum. Kenarlarında oturak olsa daha güzel olur.
Cahit Bey: Genellikle buraya gelirim. Kadıköy’de denize girilebilecek yer yok burası da pis durumda, temizlenmesi gerek. Deniz fenerinin çevresine tuvaletini yapıyorlar. Biz burada denize giriyoruz. Bir an önce temizlik olsun istiyoruz, temizlikçiler geliyor fakat yeterli olmuyor, her yerde çöp var.

HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR
 
Seçkin Ergün:
Burada arkadaşımla fotoğraf çekiyoruz. Kadrajda gözüken yer çok güzel fakat kadrajın arka kısmı çok da görülmeye değer bir yer değil. Burası insanların uğramadığı bir yer diye düşünülüp imkânlar dâhilinde temizlenmemiş. İlerisi günlük belki de saatlik temizleniyor ama burası temizlenmiyor. Kadrajımızda Haydarpaşa, vapurlar, liman, Avrupa yakasının bir kısmı… Deniz fenerinin çevresindeki pislikler gözükmüyor. Burası hemen temizlenir ama burada bireylerin de görevi var. Evimizde otururken su şişesini içip yere atmıyorsak burada da atmamalıyız. Manzaranın keyfini çıkarıp, çöpü bırakıp gitmek olmaz.  

BOĞAZ’IN SINIRI
Yüksekliği 9 metre olan deniz feneri Kadıköy kıyısında bir mendirek üzerinde yer alıyor. İnciburnu Feneri adı verilen deniz fenerinin tam karşısında bulunan Ahırkapı Feneri ile arasındaki hat, İstanbul Boğazı’nın resmî güney sınırını oluşturmakta. Gemilerin yaklaşık 13 mil uzaklıktan görülebildiği deniz fenerinin denizden yüksekliği ise 11 metre.

ARŞİV