Feneryolu Gönüllü Evi, 22 Şubat Cumartesi günü Psikolog Bilgin Balyos’u ağırladı.”İnsan Yaşantısında Savunma Mekanizmaları” konulu sohbete ilgi büyüktü.
Feneryolu Gönüllü Evi, 22 Şubat Cumartesi günü Psikolog Bilgin Balyos’u ağırladı.”İnsan Yaşantısında Savunma Mekanizmaları” konulu sohbete ilgi büyüktü.
İnsanın yaşamının zorluklarla dolu olduğunu, hiç kimsenin bütün istediklerinin, zamanında yerine gelmediğini, zaman zaman çatışmalar, düş kırıklıkları yaşandığını belirten Psikolog Balyos, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çeşitli engellenmelerle karşılaşılabilir ve savaşmak gerekir. Dıştan ve içten gelen stres nedenleri insanı gerginleştirir. Bütün bu gerginlikler insanın beden ve ruh sağlığını tehdit eder. Eğer yaşanılan sıkıntı ve gerginlikler büyükse ve uzun sürüyorsa sağlığın bozulması kaçınılmazdır. Fakat birçok insanın şaşırtıcı şekilde bu gerginliklere dayanabildiği ve sağlığını koruduğunu görmekteyiz. Acaba nasıl oluyor da onca düş kırıklığına ve gerginliğe karşın bu insanlar sağlıklarını korumayı başarıyorlar? Bu sorunun yanıtı, bu insanların bilinçli ya da bilinçsiz olarak kullandıkları savunma mekanizmalarıdır. Bireyin çatışma ve engellenmelerle karşılaştığında yaşadığı gerginliği hafifletmek için bilinçli ya da bilinçsiz olarak kullandığı davranış, duygu ve düşünce biçimini içeren mekanizmalara savunma mekanizmaları denir. Savunma mekanizmaları, çatışma ve engellemelerin yarattığı gerginliği hafifletir. İsteklerin gerçek tatmininin verdiği doyumu vermese de insanın rahatlamasını sağlar. Her insan bir ya da birkaç savunma mekanizmasını kullanır.”
‘GÜVENLİ YAŞAM EĞİTİMLERİ’
Feneryolu Gönüllüleri’nin 18 Şubat Salı günü CKM A Salonu’nda “Güvenli Yaşam” konulu konferansı vardı. İstanbul Valiliği Afet Eğitmeni Ebru Sözer’in konuşmacı olarak katıldığı konferansta, afet bilinci ve afetlere hazırlığın, bireylerin güvenli yaşam kültürünün bir parçası olması gerektiği vurgulandı.
Toplumsal yaşam kalitesinin yükselmesi için güvenli yaşam kültürünün; hayatın tüm alanlarında oluşmuş ve oluşabilecek tehlike ve risklerin farkında olmayı, gerekli tedbirleri alarak yaşamayı, bireysel ve toplumsal sorumluluk almayı, toplumsal güç birliği oluşturarak sorunun değil çözümün bir parçası olmayı ve yaşam çevresine duyarlı olmayı gerektirdiği belirtildi.
“Eğitim alarak olası bir afet öncesinde ve sonrasında, kendinizin ve sevdiklerinizin hayatını korumak ve güvenli bir yaşam çevresi oluşturmak için gerekli bilgi ve beceri kazanabilirsiniz” diyen Afet Eğitmeni Ebru Sözer, “Güvenli yaşam eğitimleri’nin genel amacı, İstanbul halkının birey ve kurum/kuruluş düzeyinde afetlere hazırlık kapasitesinin artırılmasını sağlamak ve olası bir afet ve acil durum karşısında, mevcut müdahele kapasitesini harekete geçirerek kendi kendine yardım etme becerisini desteklemektir” dedi.
Feneryolu Gönüllüleri, eğitim sonunda Ebru Sözer’e verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ettiler.
ATIKLARI NASIL DEĞERLENDİRELİM?
Feneryolu Gönüllü Evi, 1 Şubat Cumartesi günü, Özgürlük Parkı Fua Cafe’de Doç Dr. Ayhan Ermiş’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda “Atıkların Değerlendirilmesi” konusunu dinleyicilerle paylaştı.
Atık maddelerin çöpe, toprağa ve suya atılmasının çevreyi ve bütün canlıların yaşam ortamını kirlettiğini söyleyen Doç. Dr. Ermiş, “Çevre kirliliğinin önlenmesi ve insan sağlığının korunması için evlerde ve işyerlerinde atıkların sınıflandırılması, ilgili lisansa sahip kuruluşlar tarafından toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması çok önemlidir. Geri dönüşebilen maddeler; cam, kağıt, alüminyum, plastik, piller, motor yağı, akümülatörler, beton, bitkisel atık yağlar ve elektronik atıklardır. Örnek olarak bitkisel atık yağları ele alalım. Kızartmalık yağlar, kanserojen etkileri nedeniyle tekrar tekrar kullanılmalıdır. Plastik şişeler içinde toplanıp en yakın gönüllü evlerindeki, okullardaki mavi bidonlarda biriktirilmelidir. Atık yağlar, aynı şekilde evlerde de en az 5 lt. oluncaya kadar toplanabilir. Kadıköy Belediyesi’ndeki Atık Yönetim Merkezi’ne (0216 414 38 15-20) telefonla arayıp ilgili lisanslı kuruluşların gelmesi talep edilebilir. Atık bitkisel yağlar akarsularla, kanalizasyona, toprağa ve çöpe atılmamalıdır. Böylece nehirlerimizi, denizlerimizi, yer altı sularımızı ve havamızı kirletmemiş oluruz. 1 lt. atık yağ 1 milyon litre suyu kirletmektedir” diye konuştu.