Festival yasaklarına tepki

Zeytinli Rock Festivali’nin yasaklanmasının yankıları sürerken, tüm müzik meslek birlikleri, her türlü yasakçı zihniyete karşı ortak bir açıklama yaptı

19 Ağustos 2022 - 11:19

MSG, MESAM, MÜYAP MÜYORBİR, Zeytinli Rock Festivali dahil, her türlü yasakçılığa, bu tür zihniyetlere, müziğin ve sahnelerin engellenmesine karşı ortak bir bildiri yayınladı.

Ortak bildiride şu ifadeler yer aldı: “Pandemi kısıtlamaları nedeniyle normale dönmekte zorlanan müzik sektörü şimdi de yasaklamalar ve engellerle mücadele etmek zorunda kalıyor. Son dönemlerde bazen kadın solistlerin kıyafetleri, bazen etnik dillerin kullanımı, bazen politik farklılıklar çoğunlukla da halkın örf ve adetlerine aykırılık, hatta müzik emekçilerimiz ve yüz binlerce izleyiciyi zan altında bırakan ağır ithamlar gerekçe gösterilerek festivallerin ve konserlerin yasaklandığına tanık oluyoruz.

Ülkemiz çok kritik bir dönemden geçiyor. Ekonomik zorluklar ve pandemi, müzik yaratıcılarının koşullarını bu denli zorlamışken bir de soyut gerekçelere dayanan yasaklar sadece müzisyenlerin değil, hayatını bu sektörden kazanan müzik emekçilerinin ve festivalleri heyecanla bekleyen yüz binlerce müzikseverin de mağdur olmasına yol açıyor.

“İPTAL ETMEK YERİNE MÜCADELE”

Festivalleri bir kalemde iptal etmek yerine yapılmaları için el birliği ile mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Unutmayalım ki Devletimizin Anayasamızca tanımlanan görevleri arasında “sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korumak” da var. Son olarak bu bağlamda Zeytinli Rock Festivali’nin kaymakamlık tarafından yasaklanması da derin bir mağduriyete yol açmıştır.

Etkinliğin yapılabilmesi için gerekli önlemleri almak yerine iptal etme kararı alan Burhaniye Kaymakamlığı’na sesleniyoruz: Sizi, festivalde sahne alacak binlerce müzik emekçisini ve ailelerini, konserlerden evine ekmek götüren sektör bileşenlerini, festivali dört gözle bekleyen yüz binlerce müzikseveri düşünerek kararınızı gözden geçirmeye davet ediyoruz.

Festival ve konserlerin iptal edilmediği aksine gerçekleştirilmesi için tüm imkanların seferber edildiği bir iradenin toplumsal barış ve huzura büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz.”

“FESTİVAL EYLÜLDE YAPILACAK”

Burhaniye Kaymakamlığı tarafından yasaklanan Zeytinli Rock Festivali, mahkemeye taşındı. Festivalin organizatörleri tarafından yapılan açıklamada; Zeytinli Rock Festivali'nin, 22-25 Eylül tarihleri arasında yapılacağı duyuruldu. 

Zeytinli Rock Festivali’nin organizatörleri tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bilindiği üzere Zeytinli Rock Festivali'ne dair Burhaniye Kaymakamlığı'nın kararına ilişkin Bölge İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma kararı alınması için başvuruda bulunmuştuk. Balıkesir 2. İdare Mahkemesi pazartesi sabahı Kaymakamlık makamından savunmasını istemiş ve 2 gün içerisinde ara kararı açıklayacağını tebliğ etmişti.

Mahkeme bugün mesai saatlerinin sonuna doğru aldığı kararda, Kaymakamlık makamının savunma ve delillerini sunmak için ek süre talep etmesi üzerine oy birliği cevap süresinin 5 gün daha uzatıldığını belirtmiştir. Bu sebeple Zeytinli Rock Festivali’nin 17-21 Ağustos tarihleri arasında yapılması ihtimali kalmamıştır. Zeytinli Rock Festivali bu sene 22-25 Eylül tarihleri arasında yapılacaktır. Festivalin detayları İdare Mahkemesi’nin kararı sonrası açıklanacaktır."

 

 

 


ARŞİV