Fetvalara karşı 'pedalladılar'

İranlı kadınlara bisiklet yasağına, Türkiye’den tepki geldi. Feministler, Kadıköy sahil yolunda sloganlarla bisiklete bindi

06 Ekim 2016 - 16:27
İran’da kadınlara bisiklet yasağı gelmesine, Türkiyeli kadınlar tepki gösterdi. İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in, kadınların halka açık yerlerde bisiklete binmesini yasaklayan fetva yayınlamasının ardından İranlı kadınlar tepki olarak sosyal medyada bisiklete binerken çektikleri fotoğrafları paylaşmaya başladı.
Yoğurtçu Kadın Forumu’nun haftasonu Kadıköy’de düzenlediği “Fetvalar Vız Gelir, Kadınlar Pedallıyor” etkinliğine katılan kadınlar da, yasağı protesto ederek İranlı kadınlarla dayanışma sergiledi.
Yoğurtçu Kadın Forumu, açıklamasında “Hepimiz özgür olmadan özgürleşemeyiz. İran’da kadınların halka açık yerlerde bisiklet kullanmasını yasaklayan fetvanın ardından, İran’da kadınlar tepki olarak bisikletli eylemler yapmaya başladılar. Biz de nerede ne yapacağımıza karışan sisteme inat bisikletlerimizle yola koyuluyor ve İranlı kadın arkadaşlarımızla dayanışma için bisikletlerimizi kapıyor sokağa çıkıyoruz” dedi.  Yoğurtçu Parkı’nda buluşan onlarca kadın sahil yolu üzerinden Caddebostan’a kadar bisiklet sürdü.

 

ARŞİV