Fidel Castro ölümünün ikinci yılında anıldı

Küba devriminin lideri ve dünya devrim tarihinin önemli isimlerinden Fidel Castro, ölümünün ikinci yılında Kadıköy’de anıldı  

26 Kasım 2018 - 11:33

Fotoğraflar: Gürbüz ENGİN

Efsanevi lider Fidel Castro için Kadıköy Belediyesi ve Küba Cumhuriyeti Büyükelçiliği ortak bir etkinlik düzenledi. Castro’yu anma etkinliği 25 Kasım Pazar günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde gerçekleşirken, etkinlikte hem Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu hem de Küba Büyükelçisi Luis Alberto Amaros Nunez hazır bulundu. Nunez’in yanı sıra Havana’dan İstanbul’a gelen delegasyon üyeleri de anma etkinliğine katıldı.

“İDEALLERİMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Etkinliğin başında konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Küba devriminin lideri Fidel Castro, Türkiye ve dünya için de çok önemli bir devrimcidir. Devrimciliğin enternasyonalist anlamda evrensel bir ruha bürünmesini sağlayan, en önemli liderlerden biri. Biz de insanlığın kurtuluşunun evrensel bir kimlikten geçtiği, dünya vatandaşlığından geçtiği bilinciyle hareket ediyoruz. Barış içinde, huzurlu ve mutlu bir dünya yaratmak idealimizden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğimizi, doğada yaşayan tüm canlıların eşit haklara sahip olduğunu ve bu duygumuzun sonuna kadar devam edeceğini bilerek Fidel Castro’yu saygıyla, sevgiyle anıyorum.” dedi.

“DİRENİŞ VE DAYANIŞMANIN SEMBOLÜ”

Nuhoğlu’nun ardından söz alan Küba Büyükelçisi Luis Alberto Amaros Nunez ise Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür ederek konuşmasına başladı ve “Fidel Castro, dünya ölçeğinde sosyal adaletin bir örneğini yaratmıştır. Küba devriminin öncülüğünü yapmıştır ve Amerikan emperyalizmine karşı dayanışma ve direnişin sembolü olmuştur. Castro, ırkçılığa karşı verdiği mücadeleyle tarihte sivrildi. Aynı zamanda sömürüye karşı durdu. Son zamanlarda diğer liderlerin yaptığı gibi zenginlikler biriktirmedi, tam tersine varlığı olmayan insanların, milyonlarca açlıkla boğuşan insanın, ayrımcılığa uğrayan insanların haklarını koruduğu için en önemli devrimcilerden biri haline geldi.” diye konuştu.

Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bir hafta boyunca Küba dostlarıyla buluşacak olan sergiye çağrı yapan Nunez sözlerini şöyle sonlandırdı: “Küba’daki bir şair der ki; ‘Fidel ölmedi, sadece biraz dinleniyor’. Fidel asla ölmeyecek. Yaşamaya devam edecek. Fidel daima, başka bir dünya mümkün diyen insanların içinde yaşamaya devam edecek. İki yıl önce yazılan şarkıda söylendiği gibi; ‘Fidel sana minnettarlığımız eşlik ediyor’.”

FİDEL CASTRO KİMDİR?

Fidel Alejandro Castro Ruz, Devrim sonrasında, 1959-76 arasında başbakanlık, 1976-2008 arasında da devlet başkanlığı yaptı. 1961 ile 2011 yılları arasında Küba Komünist Partisi Birinci Sekreterlik görevini yürüttü. 31 Temmuz 2006 tarihinde sağlık problemleri nedeniyle yetkilerini geçici olarak başkan yardımcısı ve kardeşi Raúl Castro’ya devretmiş ve 1976 yılından beri yürüttüğü Devlet Konseyi Başkanlığı’ndan ayrılmıştı.

25 Kasım 2016’da Havana’da 90 yaşında hayatını kaybeden Fidel için, Nâzım Hikmet, birçok şiir kaleme almıştı. Nâzım Hikmet, Havana röportajında hem Batista diktatörlüğü altındaki hem de devrim sonrası Küba’yı resmettiği şiirinde, Castro için, “Fidel de içlerinde bir milyon yüz milyon bütün insanlık oldular, yıktılar Batista’yı 959’un ocağında” ve “Somos sosyalistas palante palante (Biz sosyalistiz, haydi ileri!)” dizelerini seslendirmişti.


ARŞİV