Fikirtepe dönüşümünde ilk adım atıldı

İstanbul'un en eski yerleşim birimlerinden Fikirtepe'de kentsel dönüşüme yönelik plan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde kabul edildi

18 Ocak 2011 - 13:51

İstanbul'un en eski yerleşim birimlerinden Fikirtepe'de kentsel dönüşüme yönelik plan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde kabul edildi. Fikirtepeliler, projenin  bir an önce uygulanmasından yana ama mağdur olmak da istemiyor. Projeyi olumlu karşılayan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, ''20 yıldan daha uzun süredir plansız olan bölgenin tüm planları yenilenebilecek'' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) ''İstanbul’u yenilemeyi amaçlayan'' projesi, Kadıköy'den başlıyor. Fikirtepe ve çevre mahallelerden başlayacak projenin uygulama planları İBB Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edildi. Meclis toplantısında raporla ilgili açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, depremin Türkiye’nin ve İstanbul’un bir gerçeği olduğunu belirterek, “İstanbul’da 2004 yılından beri kamu binaları, yollar ve viyadükler bilimsel çalışmalarla depreme karşı güçlendirildi. İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi’nde şehrimizin depreme karşı yenilenmesi için çalışılıyor. Fikirtepe’den başlayan yenileme çalışmaları Başkanımız Kadir Topbaş’ın talimatı ve vatandaşlarımızın istekleri doğrultusunda İstanbul geneline yayılacak” dedi. Projeye destek veren CHP Grup Başkan Vekili Atalay Oğul da yerinde ve güvenli bir dönüşümün İstanbul için çok önemli olduğunu belirterek, “Böyle bir raporu oylamaktan gurur duyuyoruz” yorumunu yaptı.

YEŞİL ALANLAR ARTACAK VE SANAYİ DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Kabul edilen raporla “Fikirtepe, Dumlupınar, Merdivenköy ve Eğitim mahallelerinin bir bölümü fiziksel, sosyal çevreyi iyileştirerek yaşam koşullarını sağlıklılaştırmak amacıyla”, 'Özel Proje Alanı' lejantına alındı. Kadıköy Merkez ile E-5 (D-100) Otoyolu Ara Bölgesi uygulama planı dışında tutuldu. Çalışmayla, “mevcut yerleşme dokusu içerisinde düzensiz ve sağlıksız yapılaşmış konut alanları sıhhileştirilecek ve donatı alanları arttırılarak kentsel yaşam standartları” yükseltilecek. Proje kapsamında bölgedeki yaşam alanları için olumsuzluk oluşturan küçük sanayi alanları da dönüşüme tabi tutulacak. Bölge, imar planlarındaki fonksiyon değişikliğiyle “Ticaret+Konut+Hizmet Alanı”na dönüştürülecek.

YÜZDE 10 İLE 80 ARASINDA İMAR ARTIŞI VERİLİYOR

Alınan Meclis kararıyla ayrıca; 600 metrekareye kadar olan parsellere yüzde 10, 601-1200 metrekare arası parsellere yüzde 20, 1201-2500 metrekare arası parsellere yüzde 25, 2500-4000 metrekare arası parsellere yüzde 35, 4001 metrekareden büyük parsellere ise yüzde 50 ilave imar artışı verilecek. 4001 metrekareden büyük parsellerde ayrıca uygulama alanının yüzde 10’u yeşil alan yapılmak üzere kamuya terk edilecek. Araç, yaya, imar adası içi yollarla sınırlandırılmış yapı adalarına ise yüzde 80 imar artışı sağlanacak ve uygulama alanının yüzde 20’si park, yeşil alan, kreş, anaokulu, ilköğretim okulu, dini tesis ve Aile Sağlık Merkezi yapılmak üzere kamuya terk edilecek. Öte yandan karar doğrultusunda, inşa edilecek binalarda yine parsellerin büyüklüğüne göre 1. ve 2. bodrum katlar ile çatı katları emsal dışı tutulacak. Emsal değerinin yüzde 20 ile yüzde 40’ına kadar spor, sosyal-kültürel tesisler, anaokulu, kreş, yeşil alan, eğitim, sağlık, vb. donatı alanları yer alabilecek.

FİKİRTEPE İMARINI BEKLİYORDU

Fikirtepe’de yaklaşık 100 bin kişiyi yakından ilgilendiren kentsel dönüşüm planlarının detayları merak ediliyor. Vatandaşlar bir an önce projenin uygulanmasını istiyor ama mağdur olmak da istemiyor. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, proje ile Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi ile Fikirtepe, Dumlupınar ve Eğitim Mahalleleri’nin imar probleminin çözüleceğini ve 20 yıldan daha uzun süredir plansız olan bölgenin yeni planla kentsel dönüşüm sonucu tüm binalarının yenilenebileceğini söyledi. Öztürk, yeni planı olumlu karşıladıklarını çünkü 100 bin nüfusun yaşadığı Fikirtepe, Dumlupınar ve Eğitim Mahalleleri'nde bulunan binaların depremde yıkılmaya mahkum olduğuna dikkat çekerek, vatandaşların müteahhitlerle anlaşarak mevcut binalarını yıktırıp yeniden yaptırabileceklerini söyledi. Öztürk, şöyle devam etti: “Bu mahallelerimizin uzun süredir imar problemi vardı. Buradaki hiçbir bina tek bir mühendislik hizmeti almamıştı. Mahallelere belediye hizmetleri götürmekte de sıkıntı çekiyorduk. Park, sağlık kuruluşu, okul yapmaya parsel bulamıyorduk. Üstelik buradaki vatandaşlarımızın yaşadığı evler, olası bir depremde yıkılmaya mahkumdu. Bölge ile ilgili endişelerimi sık sık dile getirmiş Büyükşehir Belediyesi’ne defalarca çağrıda bulunmuştum. Bizim de çabalarımız ve katkılarımız ile Büyükşehir Belediye Meclisi’nden yeni planlar geçti. Kentsel dönüşümün Fikirtepe’den başlaması da olumlu. Bizim her zaman söylediğimiz bir söz vardı. İnsanlar, 6 katlı çürük bir binada oturmak yerine 8 katlı küçük ama sağlam binalarda yaşasınlar diyorduk. Yeni imar planı ile parsellerini birleştiren vatandaşlarımız daha fazla kat hakkı alabilecekler. Şimdi söz vatandaş ta Kendi yerleriyle ilgili kendileri söz sahibi olacaklar. İstedikleri müteahhitlerle görüşüp, kentsel dönüşüm dediğimiz ve bizim desteklediğimiz gibi başka yerlere sürülmeden, bir takım firmalar araya sokulmadan kendi mülklerini kendileri değerlendirebilecekler. Parseller büyüdükçe imar hakkı büyüyor. Bunun için vatandaşlarımız bir araya gelerek parsellerini birleştirerek daha fazla imar hakkı alabilirler. Her şeyden önce bölgedeki binalar yenileneceği için deprem riski ortadan kalkacak. Bu da bizi son derece mutlu ediyor. Biz kentsel dönüşümün, orada yaşayanlarla birlikte olmasını istiyor, oradaki halkı başka yerlere sürüp, kentin rantını başkalarına paylaştırılmasını onaylamıyorduk. Fikirtepeliler, kendi binalarıyla ilgili kendileri söz sahibi olacaklar. Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Planı, askıya çıkıp bir ay askıda kaldıktan sonra yürürlüğe girecek. Yürürlüğe girdikten sonra da belediyemize gelecek. Vatandaşlarımız bu aşamadan sonra ayrıntıları öğrenip, çok iyi araştırdıktan sonra yerlerini kendi seçtikleri müteahhitlere verebilirler.”

Etiketler; fikirtepe

ARŞİV