Fikirtepe esnafı geleceğinden endişeli

Fikirtepe ve civarı imar planı için çalışmalar süredursun bölge esnafını da ‘Biz ne olacağız?’ düşüncesi sardı. Fikirtepe’deki son durumu değerlendiren Kadıköy Belediye Başkanı Öztürk ise ‘Fikirtepe her yönüyle değerleniyor. Dolayısıyla herkes yaşamını da ticaretini de bu yeni gelişen bölgeye göre tali edecek’ dedi.

22 Mart 2012 - 11:03

Kadıköy’de Fikirtepe ve civarına yönelik çıkarılan imar planı için çalışmalar sürerken, bölge esnafını da gelecek kaygısı sardı. Esnaf, yeni dönemde kendi durumlarının ne olacağını sorgulamaya başladı. Yavaş da olsa müteahhit firmalarla mülk sahiplerinin ada bazında anlaşmaya vardığı Fikirtepe’de bir grup esnaf da yetkili makamlara başvurmaya hazırlanıyor. Bölgede kiracı olarak bulunan ve geçim kaynakları olan dükkânlarını kaybetmek istemeyen bölge esnafı durumlarına yetkililerin dikkatini çekmek için biraraya geldi.
Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı planla bölgenin modern bir kent olma yolunda olduğunu belirterek, “Tabii buradaki yaşam değişecek bir kere. Bunu bir kere söylemek lazım. Fikirtepe bölgesi her yönüyle değerleniyor. Manhattan gibi bir bölge olacak. Dolayısıyla herkes yaşamını da ticaretini de bu yeni gelişen bölgeye göre tali edecek. Yaşam koşulları daha lüks, daha modern ve daha çok kazandırıcı ama yeri geldiği zaman daha zor olabilecek. Buna göre herkes kendini düzenleyecek” dedi.
80 METRE ŞARTINA İTİRAZLAR SÜRÜYOR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle görüşerek 80 metre şartı ile ilgili değerlendirme yaptıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Öztürk, “Alınmış olan 80 metre kararının doğru bir karar olmadığını, çünkü artık uygulamaya başlandığını, insanların birileriyle anlaştığını görüştük. Onlar da başta böyle bir karar alınması gerektiğini ve şu anda alınacak bir kararın olaya sekte vuracağını düşünüyorlar. Dolayısıyla 80 metre şartının kalkması yönünde ciddi bir eğilim var. Bu bakımdan bu konuda 80 metre ile ilgili plan askıya çıktı, Kadıköy Belediyesi, yurttaşlarıyla buna itiraz ediyor. Ama bunu değerlendirecek olan Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu ve Meclisi’dir. Dolayısıyla onların görüşü önemli. Ama inanıyorum ki onlar da bu hatayı görüp, giderecekler” diye konuştu.
SİT ALANI SAKİNLERİ BEKLEYECEK
Eğitim Mahallesi’nde bulunan tarihi kalıntılar nedeniyle SİT alanı ilan edilen yer için Koruma İmar Planı hazırlandığını belirten Öztürk, “Koruma İmar Planı hazırlanıyor o bölgeyle ilgili. Büyükşehir Belediyesi’nde hazırlanıyor. Büyükşehir Belediyesi Koruma İmar Planı bittikten sonra bölgedeki yapılaşma koşulları da net olarak ortaya çıkmış olacak. Ama şu anda Fikirtepe’nin özel plan alanına dâhil değil orası. Onlar bu işten faydalanamıyorlar” dedi.

Mustafa SÜRMELİ


ARŞİV