Fikirtepe Gençliği Dönüşümden Ne Bekliyor?

Fikirtepe gençliği kentsel dönüşümün tamamlanmasını ve hayalini kurdukları modern Fikirtepe'ye kavuşmak istiyor. Gençler mahallede yeşil alanlar, sosyal, kültürel ve sportif mekânlar istiyor

19 Aralık 2014 - 11:45
MUSTAFA SÜRMELİ
Kentsel dönüşüm sancısının yaşandığı Fikirtepe’de gençler daha iyi şartlarda yaşam alanlarının kurulmasını bekliyor. Bir bölümü dönüşüm dolayısıyla yıkılan ancak bina inşaatlarının tamamlanmadığı Fikirtepe’de gençler ilgisizlikten yakınıyor. İşsizlik, yoksulluk ve sokağın güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden gençler, bir an önce eksikliklerin giderilmesini  bekliyorlar.
Kentsel dönüşüm imar planı kabul edildiğinde geleceğe yönelik umut ve hayallerin arttığını belirten Fikirtepe’nin gençleri, gelinen aşamada hayal kırıklığına uğradıklarını söylüyorlar. Gençler, Fikirtepe'de serbest zamanlarını verimli şekilde geçirebilecekleri sosyal, kültürel, sportif alanların bulunmamasından yana dertli. Kentsel dönüşüm dolayısıyla yıkıntı ve harabe görüntülerin hüküm sürdüğü mahallede ne bir kültür merkezi ne de bir spor kompleksi var. Görüştüğümüz gençlerin en büyük beklentisi, Fikirtepe'de kentsel dönüşümün tamamlanması.
BİR SORDUK BİN AH İŞİTTİK
Mevcut durum ve geleceğe yönelik beklentilerini öğrenmek istediğimiz Fikirtepe’nin gençleri, duygu ve düşüncelerini şöyle ifade ettiler:
Bünyamin Günalan: Doğma büyüme Fikirtepeliyim. Hayatımız Fikirtepe'de geçti. Fikirtepeli olarak bugüne kadar çok sıkıntı çektik. Yıllardır beklenen imar planı gelince büyüklerimiz gibi biz gençlerde de mutlu, mesut bir gelecek beklentisine girdik. Gelecek hayallerimiz arttı. Ancak şimdi durum hiç öyle değil. Her şey yolunda gitseydi keşke. Fikirtepeli gençler olarak mahallemizde de modern mekânlar, kültür, spor merkezleri olsaydı. Biz gençler için projeler yaşama geçirilseydi.
Gürkan Şentürk: Fikirtepe’de imar planı pek yolunda gitmiyor. Projeler henüz tam anlamıyla hayata geçmiş değil. Fikirtepe’nin çevre düzenlemesinin yapılması, modern yapılaşmanın bir an önce başlaması en büyük hayalim. Fikirtepe’de sosyal ve kültürel alanlar, yeşil alanlar yok. Kahvehaneler gençler olarak uğrak yeri durumunda. Gençlerin eğleneceği, boş zamanlarını verimli geçireceği sosyal donatı alanları olmasını umut ediyorum. Örneğin spor kompleksi olsun ve orada ücretsiz spor imkânlarından faydalanabilelim. Şu anda bunlardan mahrum durumdayız.
Mustafa Uğuru: Doğma büyüme Fikirtepe’de yaşıyorum. Fikirtepe’nin hali ne olacak bilmiyorum açıkçası. Artık hayallerim yok. Burada ümitlerimiz kalmamış, her yer yıkılmış durumda.
Mehmet Ali Balcı: Öğrenciyim. Yeni apartmanlar yapılsa. Mesela sinema, spor salonu, park yapılabilir. Akşamları burada dışarı çıkamıyorum. Ailem de izin vermiyor dışarıya çıkmama. Korkuyoruz çünkü. 
Ahmet Yılmaz: Daha iyi bir gelecek olacak. Bundan eminim. Umutluyum. Umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Çocuklarım var. Spor sahaları da olacak, her şey olacak.
Onur Mengü: 15 yıldır burada yaşıyorum. Fikirtepe aslında merkezi bir yer. Yaşanacak yer. Ancak buraların yıkılması buraları kötüleştirdi. Herkes bir tarafa dağıldı. Gençler için burada bu saatten sonra ne olacak ki. Hayal bile kuramıyorum. Spor, kültür merkezleri yapılabilir buralara.
Mertcan Türkmenoğlu: Doğma büyüme Fikirtepeliyim. Fikirtepe’nin yarısı yıkıldı neredeyse. Bizim yer de yıkılacak. Yeni binaların dayanıklı olacağını düşünüyorum. Herhalde havuzlu, güvenlikli, bahçeli binalar olacak diye düşünüyorum. Spor ve sinemayı seviyorum. Burada da böyle yerler olsa başka semtlere gitmek zorunda kalmasak.
İzzet Topaloğlu: Fikirtepe’ye ilişkin hayalim kalmadı. Beklentim yok. Yeniyi geçtim, eski haline gelsin. Bol bol yeşil alan olmasını isterim Fikirtepe’de. Spor, kültür merkezleriyle, sağlık tesisleriyle dolsun. Fikirtepe’de ekonomik sıkıntılar yaşanmakta.
Ahmet Altuntepe: Fikirtepe’de yıkımlar gerçekleşip inşaatlar yapılsın. Modern, yeni yerler nasılsa, buranın da öyle olmasını isterim. Spor, kültür merkezi olsun. Evler boş durumda.
 

PROJELER DE GERÇEKLEŞTİRİLEMİYOR


Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm planlama sürecine de müdahil olamayan Kadıköy Belediyesi, gelinen aşamada bölgede temizlik, çöp toplama işlemi dışında herhangi bir çalışma yapamıyor. Kentsel dönüşümün sürecinin sorunlu geçtiğini, Kadıköy’ün içinde, kenti doğrudan ilgilendiren bir sürece müdahil edilmemelerini eleştiren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, bu yüzden Fikirtepe’ye ilişkin projeleri de gerçekleştiremediklerini vurguladı. Bir an önce konunun çözüme kavuşturulmasını, ilçe belediyesi olarak kendilerine de yetki verilmesi isteyen Nuhoğlu, "Kadıköy’ ün nüfusu 506 bin. Bu projeler bittiğinde 800 bin civarında olacak. Bu alt yapı, bunu kaldıramaz. Müteahhitler ve insanlar bir araya getirilmemeliydi. Kamu desteğiyle bu iş çözülmeliydi. Kentsel tasarımı kim yapıyor belli değil vatandaşlar çok büyük sıkıntı içerisinde biz de bu işlere yardımcı olarak hızlandırmaya çalışıyoruz. Merkezi hükümet bütün yetkileri elinde topluyor. Bu nedenle de yerel yönetime söz hakkı verilmiyor" dedi.
FİKİRTEPE’YE DANIŞMA OFİSİ
Kadıköy Belediyesi, kentsel dönüşüm konusunda vatandaşların yaşadığı sıkıntı ve talepleri göz önüne alarak Fikirtepe’de Kentsel Dönüşüm Danışma Ofisi açmaya hazırlanıyor. Ofisin, Fikirtepeli’ye kentsel dönüşümle ilgili teknik ve hukuki konularda danışmanlık yapacağı belirtildi. Ofiste iki mimar, iki avukat ve bir halkla ilişkiler uzmanının görev yapması bekleniyor. 

ARŞİV