Fikirtepe haberimiz ses getirdi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş Fikirtepelileri planda anlaşmaya varmaları konusunda uyarırken, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de Gazete Kadıköy’e yaptığı açıklamada, ‘Bu özel plan Fikirtepeliler için son derece önemli. Yurttaşlar bu konuda çok zaman yitirmeden, sağlıklı karar vermeli’ uyarısında bulundu.

16 Şubat 2012 - 11:08

Gazete Kadıköy’ün gündeme getirdiği kabul edilmesinin üzerinden yaklaşık 1 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen Fikirtepe imar planında bir arpa boyu yol gidilememesi ulusal medyaya da konu oldu. 19 imar adasının bulunduğu Fikirtepe’de sadece bir adada anlaşmaya varılması, diğer adalarda ise vatandaş ve müteahhit firmalar arasında bir türlü anlaşmaya varılamadığını 622. sayımızda manşetimizden duyurmuştuk. Konuyu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a soran ulusal medya ilginç bir yanıt aldı.
TOPBAŞ: ‘FAZLA TAMAH MALDAN EDER!’
Geçtiğimiz hafta manşetten gündeme getirdiğimiz haber üzerine Fikirtepe’de mülk sahipleriyle inşaat firmalarının henüz anlaşmaya varamamalarıyla ilgili NTV’ye açıklamalarda bulunan İBB Başkanı MimarKadir Topbaş, Fikirtepelilere çağrıda bulunarak, “Fikirtepelilerden ricamız özellikle şu: ‘Fazla tamah maldan eder, candan eder’ diye bir söz var, atasözü. Bazı büyük inşaat firmalarıyla da görüştüm, ‘bu oranlarla girilmez’ dendi. Çok büyük beklentileri var. Bu yanlış. Afet Yasası çıktığı zaman eğer bu iş yürümüyorsa ilgili bakanlık müdahale edecek. 5 yıl içerisinde mutlaka bitmeli. 5 yıl sonra haklar ellerinden gitmiş olacak” dedi.
‘YURTTAŞLAR SAĞLIKLI KARAR VERMELİ’
Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk ise Fikirtepe’de imar planı konusunda yaşanan gelişmeler üzerine Gazete Kadıköy’e yaptığı açıklamada, “Bu özel plan Fikirtepeliler için son derece önemli. Yurttaşlar bu konuda çok zaman yitirmeden, sağlıklı karar vermeli” dedi. Başkan Öztürk, sözlerine şöyle devam etti:
“Müteahhit tercihi, anlaşma koşulları tamamen yurttaşlara bırakıldı. En doğru karar da buydu. Ancak son zamanlarda Türkiye’de gelişen olaylardan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, ilçe belediyelerinin birçok yetkisini üstlenme girişiminin yanı sıra yurttaşların mülkiyet haklarına dahi uzanabilecek düzeyde düzenlemeler yapıldığını görüyoruz. Eğer bu düzenlemeler TBMM’den geçerse haliyle o zaman Fikirtepe, Dumlupınar bölgelerinde oturup, kendi arasında anlaşmayan yurttaşlara ilişkin de bu model öyle gelebilir. Yani yüzde 70’in anlaşmış olduğu bir yerde yüzde 30’luk bölüm kamulaştırmayla karşı karşıya kalabilir. Geçici imar planları aşağı çekilebilir, değiştirilebilir. Bunlar çok büyük riskler. Olmaz diye bir şey yok. Yurttaşlar anlaşırlarsa ve Kadıköy Belediyesi’nden gelip bu konuda müteahhitler belgelerini tamamlayıp inşaat ruhsatlarını alırlarsa tabi bunlar kazanılmış hak sayılacak. Dolayısıyla bundan sonra çıkacak yasanın onlara uygulanması söz konusu olmaz. Bu bakımdan Kadir Bey burada haklı. Ancak planı geriye götürme adına bir azaltma çalışması olmamalı. Bu risktir. Bu bölgede gecekonduların yenilenmesi lazım. Modern kent haline gelmesi lazım. Şu anda gidiş oraya doğru. Ben kötümser değilim, çok iyi görüyorum.”
Mustafa SÜRMELİ

ARŞİV